Emberek között a legnagyobb
2019. december 19. Advent harmadik hete – csütörtök
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja

Lk 1,5-25
Volt Heródesnek, Júdea királyának napjaiban egy Zakariás nevű pap, Ábia papi osztályából. A felesége Áron leányai közül volt, és Erzsébetnek hívták. Mindketten igazak voltak Isten előtt, feddhetetlenül éltek az Úrnak minden parancsa és igazsága szerint. De nem volt gyermekük, minthogy Erzsébet magtalan volt, és már mindketten előhaladott korban voltak. Történt pedig, hogy amikor osztályának rendjében szolgálatot teljesített az Isten előtt, s a papi szolgálat rendje szerint sorsvetés útján rá került a tömjénezés sora, bement az Úr templomába, miközben az egész népsokaság kívül imádkozott az illatáldozat órájában. Akkor megjelent neki az Úr angyala, és megállt a tömjénoltár jobb oldalán. Ennek láttára Zakariás zavarba jött, és félelem szállta meg őt. Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Zakariás, mert meghallgatást nyert könyörgésed; feleséged, Erzsébet fiút szül neked, és a nevét Jánosnak fogod hívni. Örömed és vigasságod lesz ő, és sokan örülnek majd születésén. Mert nagy lesz az Úr előtt; bort és részegítő italt nem iszik, és már anyja méhétől fogva betelik Szentlélekkel. Izrael fiai közül sokakat fog Urukhoz, Istenükhöz téríteni. Illés szellemével és erejével fog előtte járni, hogy az atyák szívét a fiakhoz fordítsa, a hitetleneket pedig az igazak okosságára, s így alkalmas népet készítsen az Úrnak.” Ekkor Zakariás megkérdezte: „Hogyan győződjem meg erről? Hiszen én öreg vagyok, és a feleségem is előrehaladott már napjaiban.” Az angyal ezt felelte neki: „Én Gábriel vagyok, aki az Isten színe előtt állok, és azért küldtek, hogy beszéljek veled, és ezt az örömhírt meghozzam neked. De íme, megnémulsz, és nem tudsz beszélni addig a napig, amikor ezek megtörténnek, mivel nem hittél szavaimnak, amelyek a maguk idejében beteljesednek.” Ezalatt a nép várta Zakariást, és csodálkozott, hogy késik a templomban. Amikor pedig kijött, nem tudott szólni hozzájuk, és megértették, hogy látomást látott a templomban; ő pedig intett nekik és néma maradt. Amikor azután elteltek szolgálatának napjai, visszament a házába. E napok után Erzsébet, a felesége méhében fogant, s elrejtőzött öt hónapig, mondván: „Így cselekedett velem az Úr ezekben a napokban, amikor rámtekintett, hogy elvegye gyalázatomat az emberek előtt.”

Bevezető ima: Uram, Te tudod, hogy szeretnék figyelni szavadra, de oly sokszor múlik el mégis nap anélkül, hogy hozzád fordulnék. Könyörülj rajtam, bűnös emberen!

Kérés: Istenem, adj erőt, erősítsd akaratomat és figyelmemet, hogy egy napom ne múljék imádság nélkül!

1. Isten angyalának érkezése. Mit jelenthet, ha valaki abban a kegyben részesül, hogy Isten egyik főangyala személyesen adja át az Úr üzenetét neki? Egyértelműen valami különösen fontos dologról lehet szó, valami olyan rendkívüli eseményről, amely ezt a nem mindennapi történést indokolttá teszi. Készüljünk fel erre mi is! Ha hiszünk Isten mindenhatóságában és mindenkor készen állunk engedelmeskedni neki, akkor ilyen helyzetben késlekedhetünk a legkevésbé. Zakariásnak nem véletlenül maga Gábriel angyal jelent meg és közölte vele fiának a közeli megszületését. Hiszen maga Jézus mondotta később, hogy: „Bizony, mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál.” (Mt. 11,11)

2. Hiszünk-e egyáltalán az angyalokban? Alaposan tisztába kell tennünk magunkban az angyalokkal kapcsolatos kérdésekre adandó válaszainkat. Ha komolyan vesszük hitünket, és kivételek nélkül elfogadjuk a Biblia tanítását, akkor nem lehetnek kétségeink az angyalok szerepével kapcsolatban. A Katolikus Egyház Katekizmusa így ír az angyalokról: Hitigazság, hogy szellemi, test nélküli lények, akiket a Szentírás általában angyaloknak nevez, léteznek. Ezt a Szentírás éppoly világosan bizonyítja, mint az egybehangzó Szenthagyomány. (328)
Ők nemcsak a múlt teremtményei, hanem nagyon is jelen vannak napjainkban is ott és akkor, amikor az Úrnak így tetszik. Számos tanúságtevő és megtérő ember számol be napjainkban is arról, hogy egy angyal megjelenése okozta életének a megváltozását és fordította őt az Úr útjára.

3. Mit tegyünk, amikor Isten ilyen hatalmas ajándékban részesít minket? Nem kell aggódnunk, hogy mit mondjunk, vagy hogyan viselkedjünk, ha Isten angyala tisztel meg minket a látogatásával. Gondoljunk Zakariásra, bizony, ő is jobban tette volna, ha kételkedés nélkül elfogadja a mégoly váratlan üzenetet és leborulva tüstént hálát ad Istennek. Más dolgunk nincs is.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézus, tanításaid mind olyan hatalmas ajándékok a számunkra, hogy ezeknek nagyságát nem is tudjuk felfogni. Segíts nekünk, hogy félelmeink csökkenjenek, és mindig legyen erőnk rólad tanúságot tenni!

Elhatározás: A mai napon elolvasok Szent Pál Korintusiaknak írt első leveléből egy olyan szakaszt, amelyben Isten angyalairól van szó.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.