Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra, és a hit megélésének egyik eszköze az elmélkedő imádság.
Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet adventben a napi elmélkedéssel, és ajánld minél többeknek szolgálatunkat. Jelentkezés a www.napielmelkedes.hu oldalon


Remény minden embernek
2019. december 18. Advent harmadik hete – szerda
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja 

Mt 1,18-24
Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala álmában megjelent neki és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék az Úr szava, amit a próféta által mondott: „Íme, a szűz méhében fogan és fiút szül, és a nevét Emmánuelnek fogják hívni”. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.” József pedig fölkelt álmából és úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

Bevezető ima: Uram, segíts meg engem, hogy a Szentcsalád egyszerűsége és tisztasága nemesítse meg a szívemet!

Kérés: Istenem, úgy szeretném, hogy szívem első gondolata mindig a neked való engedelmesség legyen. Adj erőt, hogy legyőzzem az akaratod végrehajtásával szemben bennem keletkező ellenkezést!

1. Megérkezik a remény – ezúttal minden embernek. Jézus születésének története egyszerűségében is olyan sokszínű és sokatmondó, hogy már számos könyvet szenteltek ennek a témának. Mindannyian ismerjük a betlehemi csillag nyomán járó bölcsek, az elsőnek megérkező pásztorok hívásának és engedelmességének a leírását. Ezek mind-mind a születés különleges jelentőségét hivatottak alátámasztani. De mégis, a betlehemi történet nélkülük sem lenne sokkal szegényebb.
Számos hosszú börtönévekkel sújtott rab idézte fel szabadulása után, hogy a Karácsony miként segített neki elviselnie a büntetés letöltését. De nemcsak nekik, hanem minden elkeseredett embernek is elegendő tiszta szívvel a kisded Jézus megszületésnek történetére gondolnia ahhoz, hogy a reménynek legalább halvány szikrája felgyulladjon a szívében.

2. Miben áll ez a remény? Magában Jézus egész életművében, amelynek kezdete a betlehemi kicsiny és szegényes jászol volt. Ez a szinte nincstelen körülmény mindenkinek világosan felhívja a figyelmét, hogy az egyszerűségre sohasem szabad lekicsinyléssel reagálni, hiszen az a legnagyszerűbb dolgok kezdetét is jelentheti.

 3. Mit üzen ez a remény különösen a ma emberének? Napjainkban a reményre egyértelműen sokkal nagyobb szüksége van az embereknek, mint akár néhány évtizeddel korábban. Ma a hihetetlen sebességű változás korszakát éljük, ami sok embernek az életét jelentősen megnehezítette. Egykoron stabil és tehetősnek mondott országokban is tömeges munkanélküliséggel, hajléktalansággal, kábítószerek és más romboló szerek csapásaival küszködnek számosan. Miben bízhatnak ezek az emberek? Kinél találhatnak menedéket, reményt és vigaszt? Csak egyedül a karácsonykor megszülető Jézusnál.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom, a Te egész életed az egyszerűségnek is gyönyörű példája. Tanításaidat is mindig olyan egyszerűen fogalmaztad meg, hogy mindenki számára világosan érthető legyen, nemcsak a művelt és iskolázott embereknek. Szeretném ezt magam és a családom számára is mindig példának tekinteni.

Elhatározás: Ezen a héten elmagyarázok egy olyan evangéliumi tanítást a gyermekeimnek, unokáimnak, vagy egy ismerősömnek, amelyről még nem beszéltem velük.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.