A legszebb angyali üzenet
2019. december 20. Advent harmadik hete – péntek
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja

Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.” Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége.” Mária erre megkérdezte az angyaltól: „Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?” Az angyal ezt felelte neki: „A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen”. Mária erre így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.” És eltávozott tőle az angyal.

Bevezető ima: Uram, szeretném meglátni Mária és József alázatos engedelmességében azt az egyedül üdvözítő viselkedést, ahogyan Isten angyalának üzenetét fogadni kell mindenkinek.

Kérés: Istenem, minden napomban készen szeretnék állni arra, hogy alázatosan és elfogadóan tegyem magamévá szándékodat, amelyet előre nem látható módon üzensz nekem.

1. Az Úr van teveled. Milyen nagyszerű is lehetett Máriának ezt hallania, méghozzá magától Gábriel angyaltól! Megdöbbenése mégis érthető, hiszen ha Isten angyalának az érkezése maga nem lett volna elég csodálatos, a neki címzett köszöntés minden bizonnyal már felfoghatatlan lehetett a számára. Még hogy őneki, az egyszerű fiatal lánynak mondja Gábriel angyal, hogy: „az Úr van teveled!” Ebben a helyzetben csakis a tiszta szívéből fakadó hite volt az, amely oly gyorsan rávezette ennek az igazán váratlan hírnek az elfogadására.

2. Kicsoda is Jézus? Elbizakodottak és önteltek vagyunk, ha azt gondoljuk, hogy ez a kérdés már nem nekünk szól, hiszen mi már pontosan tudjuk rá a választ! Valóban így lenne? Eszünkbe jutott-e, hogy Mária milyen tájékoztatást is kapott efelől? „A magasságbeli Isten fia”, „uralkodni fog Jákob házában mindörökké”, „királyságának nem lesz vége” Ki mondhatja, hogy ezeknek a kijelentéseknek az értelmét a maguk teljességében megértette és felfogta?

3. Istennél semmi sem lehetetlen. Hitünk igazi próbája az, ahogyan ehhez a mondathoz hozzáállunk, amellyel Gábriel angyal zárta Máriának szánt mondandóját. Hasonlóképp beszélt később Jézus is, amikor a tanítványainak azt ecsetelte, hogy ha a hitük akárcsak olyan kicsi lenne, mint a mustármag, akkor akár egy hegy elmozdítására is képesek lennének – Mt. 17,20. A mi hitünk vajon mekkora? Hiszünk-e egyáltalán Isten szavának akármilyen csekély mértékben is? Bizony, jól tesszük, ha hiszünk, leginkább a saját érdekünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom! Gábriel angyal rólad szóló szavai olyan mély titkokat rejtenek, amelyeket ésszel megmagyarázni és felfogni nem lehetséges. Segíts, hogy szívünk megnyíljon és a hit fénye megvilágosítson számunkra mindent, ami fontos!

Elhatározás: A mai napon elmélkedem Mária alázatos és elfogadó döntéséről.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.