Az advent jó alkalom az elmélyültebb imádságra, és a hit megélésének egyik eszköze az elmélkedő imádság.
Ajándékozd meg rokonaidat, ismerőseidet adventben a napi elmélkedéssel, és ajánld minél többeknek szolgálatunkat. Jelentkezés a www.napielmelkedes.hu oldalon


Múltunkban a jövőnk?
2019. december 17. Advent harmadik hete – kedd
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 1,1-17
Jézus Krisztus nemzetségtáblája, aki Dávidnak, Ábrahám fiának a fia. Ábrahám nemzette Izsákot; Izsák nemzette Jákobot; Jákob pedig nemzette Júdát és ennek testvéreit; Júda nemzette Fáreszt és Zárát Támártól; Fáresz nemzette Ezront; Ezron nemzette Arámot; Arám nemzette Aminádábot; Aminádáb nemzette Nahsont; Nahson nemzette Szálmont; Szálmon nemzette Boózt Ráhábtól; Boóz nemzette Obedet Rúttól; Obed nemzette Jesszét; Jessze pedig nemzette Dávid királyt. Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől; Salamon nemzette Roboámot; Roboám nemzette Ábiát; Ábia nemzette Ászát. Ásza nemzette Jozafátot; Jozafát nemzette Jórámot; Jórám nemzette Oziját; Ozija nemzette Jótámot; Jótám nemzette Ácházt; Ácház nemzette Hiszkiját; Hiszkija nemzette Manasszét; Manassze nemzette Ámont; Ámon nemzette Joziját; Jozija pedig nemzette Joakimot és ennek testvéreit a Babilonba való áttelepítéskor. A Babilonba való áttelepítés után Joakin nemzette Salátielt; Salátiel nemzette Zerubbábelt; Zerubbábel nemzette Ábiudot; Ábiud nemzette Eljakimot; Eljakim nemzette Ázort; Ázor nemzette Szádokot; Szádok nemzette Ákimot; Ákim nemzette Eliúdot; Eliúd nemzette Eleazárt; Eleazár nemzette Mattánt; Mattán nemzette Jákobot. Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. Az összes nemzedék tehát Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék; Dávidtól a Babilonba való áttelepítésig tizennégy nemzedék; és a Babilonba való áttelepítéstől Krisztusig tizennégy nemzedék.

Bevezető ima:.Uram, meg szeretném érteni, hogy múltamból mi az, ami hasznos és jó, s mi az, ami értéktelen és káros. Köszönöm neked, hogy ennek meglátására felnyitottad a szívemet.

Kérés: Istenem, szeretnék jól és okosan dönteni arról, hogy milyen örökséget viszek tovább családom életéből és mi az, amitől távol akarok maradni.

1. Felmenőink élete teher rajtunk, vagy ajándék? A Jézus nemzetségtábláján szereplő ősök között bizony vannak olyanok, akikre senki emberfia nem lenne büszke. Ott van ugyan például Ábrahám és Dávid király is, de vannak közöttük végletesen gonosz, megátalkodott, istentagadó életű emberek is. Mégis, Jézus ebbe az igencsak vegyes előéletű emberekkel terhelt nemzetségbe születik bele. Mit akar ezzel is üzenni? Már az is elgondolkodtató, hogy lett volna-e egyáltalán Izraelben egyetlen olyan család is, akinek a felmenői között ne fordultak volna elő gonosz emberek? Minden bizonnyal nem, hiszen bár a bűnöknek vannak mértékeik, de teljesen bűntelen ember egyetlen sincs, nemhogy egy egész nemzetség! Jézusnak mégis feljegyezték a teljes nemzetségtábláját, mintha azt akarnák ezzel mutatni, hogy a már említett gonosz és bűnös emberek közé jött el, szinte rajtuk keresztül utat törve, hogy végül mindenkihez eljusson.

2. Nekünk is vannak felmenőink – ismerjük-e őket egyáltalán? Egykoron nagyon divatos volt a családfakutatás. Akik megengedhették maguknak, nem sajnáltak komoly összegeket sem arra, hogy akár több száz évre visszamenőleg beazonosítsák elődeiket, különösen akkor, ha előkelőségek voltak közöttük. Manapság jó, ha a dédszüleink nevét tudjuk egyáltalán. De vajon mit ér, ha ősi neveken és rangokon kívül egyebet sem tudunk róluk? Ha életük példáján nem gondolkodunk el? Ha nem értékeljük bennük, ami jó volt és nem tartózkodunk azoktól a bűnöktől és hibáktól, amiktől ők szenvedtek?

 3. Múltunkban a jövőnk? Sokan gondolják úgy, hogy nekik is azt az életpályát kell befutniuk, amit szüleiknek, vagy nagyszüleiknek. Ismerünk olyan embereket, akik már felnőtt életük kezdetén meg vannak győződve arról, hogy nekik is az lesz a sorsuk, mint a felmenőiknek. Nem így van. Ha a családunk akár több generációra visszamenőleg folytat egy szakmát, de nekünk mégse az áll közel a szívünkhöz, ne béklyózzuk le magunkat egész életünkre csupán azért, hogy egy önmagában értéktelen tradíciót folytassunk. Nem az van előírva számunkra, hogy konkrétan milyen foglalkozásunk legyen, vagy éppen melyik településen éljünk életünk végéig, hanem az, hogy hűségesek legyünk Jézushoz.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nemzetséged ismerete is megerősít abban, hogy mennyire szereted az embereket. Nem válogattál közöttük, hanem mindegyiket meg akartad váltani.

Elhatározás: Választok egy személyt Jézus nemzetségtáblájából és elolvasom élettörténetét.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.