Ki hiteles?
2019. december 13. Advent második hete – péntek
Szent Lúcia
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 11,16-19
Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a tereken tanyázó gyerekekhez, akik odakiáltják a többieknek: Furulyáztunk nektek, de nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem jajgattatok. Eljött János, nem eszik, nem iszik, s azt mondják rá, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik is, iszik is, s azt mondják rá, lám a falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. A bölcsesség azonban igazolja magát tetteivel.

Bevezető ima: Jézus, Te vagy az út, az igazság és az élet. Hozzád megyek, áldom neved, általad élek. Tudom, hogy vársz rám ebben az imában. Szoríts magadhoz!

Kérés: Engedd, hogy érezzem jelenlétedet ebben az imádságban! Szólj hozzám, figyelek rád.

1. Ilyenek vagyunk. Jézus kemény szavakkal mondja el, milyenek vagyunk. Nagyon egyszerűen, ugyanakkor pontosan rávilágít arra, hogyan működünk. Mint a sértődött gyerekek, akik nem azt kapják válaszul a jó szándékukra, amit elképzeltek. És akkor nem azon gondolkodnak el, hogy miért nem a várt válasz érkezett, hanem a szemére vetik a többieknek, hogy nem megfelelően viselkedtek. Közelebb nem kerülnek ettől egymáshoz.

2. A bölcsesség. Isten a bölcsesség. A tettei igazolják, azok megcáfolhatatlanok. De mi nem tudunk kilépni saját nézőpontunkból, ezért állandóan magyarázatokat és kifogásokat keresünk: Jézus túl radikális, így nem lehet szeretni az embereket. Vagy Jézusnak máshogy kellett volna élnie, nem kellett volna magát hagyni, hogy így megalázzák, akkor most többen hinnének benne. De a Bölcsesség nem változtatja meg tetteit, mert ez a megváltoztathatatlan bizonyosság az, ami végül győzelemre jut. Nem az emberi okoskodás nagyszerűsége. Eljön a pillanat, amikor mélyebben elgondolkozunk azon, hogyan is élt Jézus, mit, miért csinált. És akkor a bölcsesség segítségével megértjük az Isten akaratának értelmét, rájövünk, hogy nem volt más út. Így kellett történjen. Ahogy megjövendölte az Írás, és ahogy Jézus végigélte és teljesítette az Atya akaratát.

3. A tettek ereje. Kevés olyan hiteles ember van, mint Jézus, akinek tettei és szavai teljes egészében összhangban voltak. Ezért is ilyen vonzó az egyénisége. Többnyire azt tapasztaljuk, hogy mondunk valamit, de nem azt tesszük. Pl. megígérjük, hogy leszokunk valami káros szokásunkról, minden erőnkkel azon vagyunk, de van egy pillanat, amikor nem tudjuk tovább csinálni és feladjuk. Ilyenkor nagyon gyorsan megváltozik az is, amit eddig mondtunk, és szavainkkal igazoljuk tetteinket. Jézus nem tesz ilyet: pontosan tudja, hogyan kell cselekednie és végig kitart mellette. Ha bárki megkérdőjelezi, ahogy Péter tette, amikor azt mondta Jézusnak, hogy ne beszéljen butaságokat a szenvedéséről, az nem fordulhat elő vele, akkor a szavaival is megerősíti tettei helyességét: „Távozz tőlem Sátán”. Mert az ördög az, aki mindig igazoltatja velünk tetteinket, hogy azok jó fényben tűnjenek fel előttünk és távol tartsanak az Isten akaratának felismerésétől vagy megvalósításától az életünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudod, hogy gyenge vagyok. Tudod, hogy nagyon nehéz szembenéznem hibáimmal, gyengeségeimmel, nagyon nehéz beismernem és megbocsátanom magamnak őket. Segíts, hogy bízzak Benned! Hiszen Te így szeretsz, ahogy vagyok, soha nem hagysz el, legfeljebb én távolodok el Tőled, mert nem vállalom magamat, hibáimat. Adj nekem alázatos szívet!

Elhatározás: A mai imámban megpróbálok felidézni egy helyzetet, amikor nem úgy cselekedtem, ahogy mondtam és megpróbálom Jézus szemével nézni a ezt, megkérdezni Tőle, Ő mit gondol erről.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.