Hit és hallás
2019. december 12. Advent második hete – csütörtök
A Guadalupe-i Szűz Mária ünnepe
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 11,11-15
Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a mennyek országában a legkisebb, az nagyobb nála. A mennyek országa Keresztelő János idejétől mindmáig erőszakot szenved, az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mind ezt jövendölték. S ha tudni akarjátok, ő Illés, akinek el kell jönnie. Akinek van füle, hallja meg!

Bevezető ima: Uram, nagyon szeretlek. Szeretnék találkozni veled ebben az imádságban. Küldd el Szentlelked, a bölcsesség és istenfélelem lelkét, hogy megértsem tanításodat és tiszta szívből válaszoljak rá!

Kérés: Add, hogy megértsem és elfogadjam, hogy a kicsiké a mennyek országa!

1. A földi mérce. Mindannyian asszonytól születtünk. A szüleink, édesanyánkkal való kapcsolatunk, a családunk meghatározó az életünkben. Nincs esélyegyenlőség a világban. Nem ugyanonnan indulunk, nem egyformán boldogulunk, nem egyformák az adottságaink. A világ elvárásai szerint az a legnagyobb, akinek pénze van, márkás telefonja/órája van, a többiek elismerik, felnéznek rá, divatos ruhákban jár, a legmodernebb technikai eszközöket használja. Hasonlítgatjuk magunkat, meg akarunk felelni vélt vagy valós elvárásoknak.

2. A mennyei mérce. Jézus homlokegyenest az ellenkezőjét mondja a mennyország rendjéről. Ott az emberi mércével mért legkisebb a legnagyobb. Jézus olyan világosan beszél. Csak nem akarjuk meghallani. Minden ott van a szemünk előtt, mégsem látjuk. Jézus eljöveteléről mindent megjövendöltek, mégsem értjük. Csodákat művel, nem hisszük. Feltámad, azt mondjuk, ellopták a sírból. Akiben nincs nyitottság, sose jut el a hitre. Mindig meg fogja tudni magyarázni, miért nem úgy van, ahogy Jézus mondja.

3. Van fülem a hallásra? Jézus is tudja, hogy tetteinek hatása nem magyarázatán múlik, hanem az emberi szív nyitottságán, a hiten. Ezért sem művel csodákat rendelésre. Meg is mondja, hogy a legfontosabb dolog az Isten szemében az ember megítélésében hit. Ezért nagyon kell vigyáznunk hitünkre. Sok tévtanítás van és a Sátán is jól tudja, hogy milyen ereje van a hitnek. Hiába próbáljuk a földön a hitet erőszakkal saját képünkre és hasonlatosságunkra formálni, nem az erőszak győz, hanem a Jézusba vetett hit: az jut a mennybe, aki hisz. Hitünket sokféle módon erősíthetjük, tarthatjuk karban, például a rendszeres imádság által. Meg kell tisztítanunk a fülünket, élesíteni kell a hallásunkat. Erre szolgál ez az ima is.

Beszélgetés Krisztussal: Ha újra eljössz, Jézus, vajon találsz-e hitet a földön? Ezt kérdezted egyszer, amikor a szüntelen imádság fontosságáról tanítottál. Én úgy szeretném, hogy találj. Legyél velem minél szorosabb egységben, hogy rajtam keresztül a többi ember is megtapasztalhasson és megismerjen Téged és a hitre jusson.

Elhatározás: Ma lassan és a szövegre figyelve elimádkozom a Hiszekegyet, ami a hitünket legtömörebben és legteljesebben kifejező imádságunk.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.