Jézus szemével nézni
2019. december 14. Advent második hete – szombat
Keresztes Szent János
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 17,10-13
A tanítványok megkérdezték: „Miért mondják az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?” Így felelt: „Illés ugyan eljön és helyreállít mindent. Csakhogy én azt mondom nektek: Illés már eljött, de nem ismerték fel, úgy bántak vele, ahogy akartak. Így szenved majd tőlük az Emberfia is.” Ekkor a tanítványok megértették, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.

Bevezető ima: Jézus, a Te dicsőségedre szentelem ezt a rövid időt, amíg imádkozom. Légy velem, helyezkedj el kényelmesen a szívemben és érezd jól magad nálam. Szeretnék rád figyelni és mindent megtenni, hogy találkozzam veled és halljam a hangod.

Kérés: Világíts rá azokra a dolgokra ebben az imában, amik távol tartank engem Tőled, amik akadályozzák kapcsolatunkat!

1.  Illés. A zsidók várták Illés próféta visszatérését. Nagyon tisztelték Illést és visszatérése a megmentésükkel, sorsuk jobbra fordulásával volt azonos számukra. Ez a várakozás és az, hogy meghatározták maguknak, mit várnak, vakká tette őket. Jézus próbálja felnyitni a szemüket. Ugyanígy válunk mi is vakokká, amikor az Istennel való kapcsolatunkat korlátok közé szorítjuk, mikor Istent a mi elképzeléseink közé akarjuk szorítani: ha imádkozom, meghallgat, ha lemegyek misére, teljesíti a kérésemet, de ha nem az történik, úgy érezzük, cserbenhagyott minket, és eltávolodunk Tőle. Nem érdemes egy olyan Istenre időt szánni, aki távoli, nem törődik velem. Máris a saját szemszögünkből értékeljük a helyzetet. Mit gondolhat Jézus, mikor ezt látja?

2. Nem ismerték fel. Vajon mi felismerjük Jézus jelenlétét az életünkben? Nem is olyan könnyű ez, mint gondolnánk. Sokszor ugyanarról beszélünk, mégis mást gondolunk: Illés eljön és helyreállít mindent. Jézus is így gondolta csak a helyreállítás alatt egészen mást értettek. Az emberek a földi életük rendezésére gondoltak, míg Jézus az Istennel való kapcsolat rendezésére. Ma sem történik ez másképpen.

3. Ekkor a tanítványok megértették…  Nagyon nehéz nekünk a földi életünk bajaitól elszakadni és Jézus szemével nézni problémáinkra, nehézségeinkre. Nem is megy ez másképpen, minthogy teret engedünk magunkban Jézusnak és akkor majd Ő néz bennünk, Ő látja bennünk a problémákat. Ehhez hívni kell Őt, vágyni a Vele való együttlétre. Mert csak erre vár és jön hozzánk. Jézusra kell tekinteni, az Ő fényében kell látni az életünk eseményeit és akkor egészen más megvilágítást kap minden. Az Emberfia szenvedése Jézus egész életének az értelme. A mi megváltásunk, ami teljesen új fénybe helyez mindent. Isten szeretete kiárad általa az egész világra.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézus! Add, hogy amikor elveszettnek érzem magam és összecsapnak a fejem fölött a hullámok, akkor se tévesszelek soha szem elől és mindig értékeljem, hogy meghaltál értünk a kereszten, megszabadítottál bennünket a halál hatalmából és saját országodban, örök szeretetedben adsz nekünk helyet. Emellett minden szenvedés eltörpül és semmivé válik.

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafüzért, és kérem a Szűzanya segítségét, hogy segítsen nekem Fia követésében.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.