Angyali üdvözlet
2019. december 9. Advent második hete – hétfő
Szűz Mária szeplőtelen fogantatása – főünnep
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

 Lk 1, 26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.” Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta:„Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége.” Mária erre így szólt az angyalhoz: „Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?” Az angyal ezt felelte neki: „A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; s ezért a Szentet, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennek semmi sem lehetetlen.” Mária erre így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.” És eltávozott tőle az angyal.

Bevezető ima: Uram, Jézus! Hozzád jövök ebben a mai imádságban. Szeretnék kiszakadni a napi rohanásból, az élet sodró tempójából. Neked adom ezt az időt, csak neked. Segíts nekem csendet teremteni magamban és nyitottnak lenni, hogy meghalljam hangodat!

Kérés: Mária példájára növeld bennem az irántad való bizalmat és ráhagyatkozást!

1. Ne félj, Mária! Égi édesanyánk, példaképünk Jézus követésében, segítőnk a Jézus felé vezető utunkon ez a mai evangéliumban szereplő, 15 év körüli fiatal lány. Zavarba jött az angyal köszöntésére és gondolkozni kezdett: mi ez a furcsa köszöntés? Egészen érthetetlen. De az angyal nem engedi elmerülni gondolataiban, megelőzi őt, mielőtt megijedne a megmagyarázhatatlanul szokatlan helyzettől, azt mondja neki: ne félj! Szavainak olyan megnyugtató ereje van, amit mi is tapasztalhatunk, mikor Istennel kapcsolatba kerülünk. A félelem bénít, megkötöz, akadályoz a cselekvésben, hogy a jót tegyük. De Isten szeretete hatástalanítja a félelmünket, felszabadít és örömmel tölt el. Mária engedte, hogy hatással legyenek rá az angyal szavai, a szeretet ereje mondatta ki vele az igent. Én engedem magamban működni az Isten szeretetét, vagy megkötözve tart a félelem?

2. Az angyal. Isten küldötte. Hírvivő. A mi életünkben nem jellemző, hogy angyalokkal találkozzunk, de Istennek más eszközei is vannak, hogy kapcsolatba lépjen velünk, hogy személyesen találkozhassunk vele: az imádság, a szentmise és a szentgyónás. Ugyanígy tudunk beszélgetni Istennel, ahogyan az angyal beszél Máriával. Kérdezhetünk és válaszokat kapunk. Az imádságban ehhez csendet kell teremtenünk magunkban, hogy meghallhassuk az Ő hangját, a szentmisében Ő maga van jelen az átváltoztatás által, magunkhoz vehetjük a szentáldozásban, a gyónásban pedig a pap személyén, szavain keresztül szól hozzánk. Beszélgetek Jézussal ezekben a helyzetekben? Elmondom neki örömeimet, gondjaimat? Odafigyelek arra, amit Ő üzen vagy mond nekem?

3. …mert Istennél semmi sem lehetetlen. Mária titka abban áll, hogy engedte Istent cselekedni az életében. Mindent elfogadott, ami történt vele, nem lázadt, nem tiltakozott, nem próbálta kikerülni a nehézségeket. Egyszerűen nem akarta irányítani az életét, hanem Istenre bízta. Nem akart mindent érteni és átlátni, csak viszont szeretni az adott helyzetben: a születésnél, amikor nem volt szállás; a menekülésnél Heródes elől; mikor nem találták a gyermek Jézust; a kereszt alatt. Egyedül Istenre figyelt, akinek megtestesítője az ő fia, Jézus volt. Ezért tiszteljük őt Jézus első és legtökéletesebb követőjeként. Vajon a saját életünkre vonatkoztatva ezt a példát, tudunk mi is ilyen alázatosak és bizalomteljesek lenni, mint Mária volt? Hiszen Isten sosem vár tőlünk olyat, ami felülmúlná erőnket. Amit ránk bíz, ahhoz megadja a szükséges kegyelmeket, legfeljebb nem abban a formában, ahogy mi várjuk.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Akkora boldogság érezni a Te szeretetedet és gondoskodásodat. Amikor nem érzem, sokszor elkeseredek, úgy érzem, egyedül maradtam, pedig szó sincs erről. Te sosem hagysz egyedül, hanem csak egy lehetőséget adsz nekem, hogy megmutassam irántad bizalmamat. Add, hogy sose feledkezzek el erről!

Elhatározás: Ma este végiggondolom a napomat és megpróbálom meglátni az eseményekben Isten szeretetét irántam.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.