Keresztelő János működése
2019. december 8. Advent második vasárnapja
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 3,1-12
Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és hirdette Júdea pusztájában: Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa. Ő az, akiről Izajás próféta beszél: „A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit.” Jánosnak teveszőrből volt az öltözete és bőröv a csípője körül, az étele pedig sáska volt és vadméz. Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, az egész Júdea és a Jordán egész környéke. Megkeresztelte őket a Jordán folyóban, és megvallották bűneiket. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és a szaddúceusok közül sokan jönnek, hogy felvegyék a keresztségét, ezt mondta nekik: „Viperák fajzata! Ki tanított titeket menekülni a jövendő haragtól? Teremjétek hát a megtérés méltó gyümölcsét. És ne gondoljátok, hogy azt mondhatjátok magatokban: „Ábrahám a mi atyánk.” Mert mondom nektek, hogy ezekből a kövekből is képes az Isten gyermekeket támasztani Ábrahámnak. A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát ugyanis, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek. Én vízzel keresztellek titeket a megtérésre, de aki utánam jön, erősebb nálam: a saruit sem vagyok méltó hordozni. Szentlélekkel és tűzzel fog megkeresztelni titeket. Szórólapátja a kezében van már, és meg fogja tisztítani szérűjét: összegyűjti búzáját a magtárba, a pelyvát pedig olthatatlan tűzzel elégeti.”

Bevezető ima: Uram, idejöttem hozzád ebben az imádságban. Tudom, hogy vársz rám, tudom, hogy Te hívtál, azért vagyok itt. Segíts, hogy félretegyem gondjaimat, bajaimat és csak terád tudjak figyelni az ima alatt!

Kérés: Add meg nekem az őszinte bűnbánat kegyelmét!

1. Keresztelő János és feladata. A zsidó nép Istennel való kapcsolatának fontos eszközei a próféták. Isten rendszeresen küldte őket a történelem folyamán, hogy figyelmeztessék a népet arra, hogy letértek a helyes útról, rakják rendbe Istennel való kapcsolatukat. Az Istennel való kapcsolat helyreállításának, újraépítésének eszköze – ma is – a bűnbánat, mikor megállunk egy pillanatra, hogy felülvizsgáljuk tetteinket, szándékainkat és korrigáljuk az irányt: megbánjuk, ha elcsalinkáztunk vagy letérünk arról az útról, amit Isten elképzelt számunkra. Keresztelő János ezt kapta feladatul: legyen élő felkiáltó jel, készítse az Úr útját és egyengesse ösvényeit, amennyiben a bűnbánatra hívja az embereket. Az advent a bűnbánat ideje. Én hogyan állok Keresztelő János hívásához?

2. A bűnbánat és a keresztség. Az evangéliumban azt olvassuk, hogy az emberek megvallották bűneiket és János megkeresztelte őket a Jordán folyóban. A víz ősi jele a tisztaságnak. A keresztség eltörölte, kiégette a bűnt, melyet az emberiség hordoz és biztosítja számunkra az örök élet lehetőségét. Gondoljunk bele, mekkora ajándékot kaptunk Istentől és legyünk hálásak azért, hogy meg vagyunk keresztelve! A halál többé nem ijeszt, nincs hatalma felettünk, egyszerű kapuvá változott az isteni tervben, melyen át kell haladnunk, hogy belépjünk Isten országába, a mennybe. Jézus kereszthalála eszközölte ki ezt számunkra, a keresztségben pedig a Szentlélek által az Isten gyermekeivé válunk, akik öröklik az Ő országát. A keresztség szentsége által válunk Isten örököseivé. János keresztsége csak emlékeztette az embereket a bűnbánat fontosságára, Jézus keresztsége azonban életforma. Istengyermeki létemnek tudatában és ahhoz méltó módon élek?

3. Az őszinteség. A próféták abban különböztek társaiktól, hogy Istennel való szoros kapcsolatukból eredően Isten szemével látták a világot. Ennek vagyunk tanúi, mikor János a farizeusokat és szaddúceusokat meglátva hevesen kifakad ellenük, arra figyelmeztetve őket, hogy kevés megmártózni a vízben, az nem mossa le a bűneiket, a szívükben kell megváltozni és a bűnbánat gyümölcseit teremni. Nagyon aktuális kérdés ez számunkra is. Kevés elmenni gyónni, ha a szívünk mélyén nem bánjuk bűneinket, ha nem határozzuk el, hogy megpróbáljuk kerülni azt, amit felismertünk és meggyóntunk, ha nem fáj, hogy megbántottuk az Istent. A szentgyónás a bűnbánat szentsége. Mint szentség, kegyelem közvetítő. De csak akkor ér el bennünket a kegyelem, ha a szívünkből jön a megbánás, ha őszintén szembenézünk magunkkal Isten fényében. A megfogant kegyelem jó gyümölcsöket terem az emberi lélekben, átalakítja cselekedeteinket. Én milyen gyümölcsöket termek?

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézus! Köszönöm a jelenlétedet az imámban. Köszönöm, hogy meghallgattál, hogy türelmes vagy velem. Köszönöm, hogy rendelkezésünkre bocsátottad a bűnbánat szentségét, melyben a Te megbocsájtó szereteteddel találkozhatok. Hála neked és dicsőség nevednek!

Elhatározás: A héten alapos, szívből jövő lelkiismeret-vizsgálatot tartok és elmegyek gyónni.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.