Az elveszett bárány
2019. december 10. Advent második hete – kedd
Salacz Nadine, a Regnum Christi mozgalom tagja

Mt 18, 12-14
Mit gondoltok? Ha egy embernek száz juha van, és azok közül egy elkóborol, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyeken, nem megy-e el és nem keresi-e meg az eltévedtet? Amikor pedig megtalálja, bizony, mondom nektek: jobban örül annak, mint a kilencvenkilencnek, amely el sem veszett. Ugyanígy a ti Atyátok, aki a mennyekben van, nem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsik közül.

Bevezető ima: Uram, elképzelem, ahogy az elveszett bárány után indulsz és megtalálod, nyakadba veszed és hazaviszed őt. Én is ilyen elveszett bárány vagyok, gyere és találj rám ebben az imádságban, mert nélküled semmit sem tehetek!

Kérés: Add, Uram, hogy felismerjem irántam való szeretetedet!

1. Fontos vagyok Istennek. Minden embernek fontos, hogy számon tartsák, odafigyeljenek rá, szeressék őt. Ezért olyan szívet melengető ez a példabeszéd, hogy Isten úgy szeret bennünket, hogy utánunk jön, bármerre járunk is. Ráadásul örül a találkozásnak. Tudatosítom ezt magamban minden imádságom elején, hogy ez egy találkozás, aminek Isten nagyon örül? Jobban örül nekem, mint én neki, mert Ő kezdeményezte a találkozást, Ő szeretett előbb, csak hajlamosak vagyunk magunkból kiindulni és elfelejteni, hogy mi csak válaszoltunk a szeretetünkkel az Ő szeretetére.

2. Fontosabb vagyok a többi kilencvenkilencnél? Első körben ez nagyon hízelgő gondolat, de ez még sincs így rendjén: otthagyja a hegyen a többit, veszélynek kitéve, az egy miatt, aki elkóborolt? Igazságtalan. Felháborító. Ilyen az emberi szeretet, így gondolkodunk mi. De Isten nem úgy működik, ahogy mi elképzeljük. Szeretete mindenhol ott van, az egyikre figyelés nem zárja ki a másikat, mindenkivel egyszerre tud személyes kapcsolatban lenni. A szeretet nem fogy el, nem lesz kevesebb, ha több felé oszlik, sőt, attól lesz több. Mi is akkor növekszünk, ha nem méricskélünk, hanem nagylelkűen adjuk magunkat, szeretetünket mindenkinek.

3. Éppen így…. Mennyire csodálatosak a példabeszédek! Jézus emberi életünk és körülményeink között érthető és értelmezhető képet rajzol nekünk az Atyáról, Istenről tanításában. Megmutatja nekünk az Atyát. Ha odafigyelünk tanítására, elmondhatjuk, hogy ismerjük az Atyát, el tudjuk képzelni, hogyan cselekszik a különböző helyzetekben. Persze kiismerni sosem fogjuk, de lehetőségünk van a minél mélyebb megismerésére az evangéliumok, Jézus életének a tanulmányozása által. Mennyire veszem ezt komolyan? Olvasom rendszeresen az evangéliumokat? Olyan szándékkal olvasom, hogy megismerjem belőle Jézust és elmélyedjek a vele való kapcsolatomban vagy csak műveltségre, ismeretekre törekszem?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Hányszor visszahoztál már külön útjaimról a nyájba! Engedd, hogy minél jobban megismerjelek. Támogasd erőfeszítéseimet, hogy kövesselek téged és cselekedeteim egyre inkább hasonlítsanak a tieidre, hogy az emberek felismerjenek téged bennem!

Elhatározás: A mai imádságomban különösképpen is törekszem Jézus egyéniségének megismerésére.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.