Isten része, és a mi részünk
2019.december 4. Advent első hete – szerda
P. Edward McIlmail L.C.

Mt 15; 29-37
Abban az időben Jézus elment a Galileai tenger mellé. Fölment a hegyre és ott leült. Nagy tömeg jött oda hozzá, velük együtt sánták, vakok, nyomorékok, némák és sok másféle beteg. Letették őket a lábaihoz, ő pedig meggyógyította őket. A tömeg csodálkozott, amikor látta a némákat beszélni, a bénákat meggyógyulni, a sántákat járni, a vakokat látni, és magasztalták Izrael Istenét. Ezután Jézus magához hívta tanítványait és azt mondta nekik: ,,Sajnálom a tömeget, mert íme, már három napja velem vannak és nincs mit enniük. Nem akarom őket étlen elbocsátani, nehogy ellankadjanak az úton.” A tanítványok ezt felelték neki: ,,Honnan lenne a pusztaságban annyi kenyerünk, hogy jóltartsunk ekkora tömeget?” Jézus megkérdezte tőlük: ,,Hány kenyeretek van?” Azt felelték: ,,Hét, és néhány apró halunk.” Erre megparancsolta a tömegnek, hogy telepedjék le a földre. Azután fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megszegte, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig a tömegnek. Ettek mindannyian, és jóllaktak. A megmaradt darabokat felszedték, hét tele kosárral. 

Bevezető ima: Ahogy a hét történései egyre jobban sűrűsödnek, szeretném minél jobban kihasználni a mostani imaidőt. Szükségem van segítségedre, Uram, hogy felnőhessek a nap kihívásaihoz. Szeretlek, Uram a hit ajándékáért, és azokért a jó lelkekért, akikkel találkozom életem során. Legyen ez az ima egy lépcsőfok a mennybe.

Kérés: Uram, segíts, hogy bízni tudjak gondviselésedben. Segíts, hogy ne aggasszam magamat túlzottam a világ történései miatt.

Az éljenző tömeg. Jézus meggyógyította a süketeket és bénákat, ami megdöbbentette a tömeget. Csodái túl voltak mindazon, melyeket valaha is láthattak. Jézus mindvégig nyugodt és alázatos maradt, bár hatalmas erőről tett tanúbizonyságot. És miért is ne? Az egész világ a Szentháromság második személye által teremtett, és Jézusnak teljes bizalma volt az Ő Mennyei Atyjában. Milyen könnyű elfelejteni Isten hatalmát a mindennapos gondok közepette. Néha hatalmába kerít bennünket az a kínzó kétség, hogy a Mindenható Istennek nincs ereje életünk bajain segíteni. Pedig nem így van. Saját „időbeosztása” van, ami szerint néha azt kéri tőlünk, hogy mélyítsük el bizalmunkat Benne, mielőtt cselekedne. Bízom Istenben annyira, hogy engedjem munkálkodni Őt a megfelelő időben?

A sok éhes száj. Jézus enni akar adni az éhes tömegnek, és ez a kívánsága tanítványaiban kétkedést kelt. ,,Honnan lenne a pusztaságban annyi kenyerünk, hogy jóltartsunk ekkora tömeget?” kérdezik. A probléma az, hogy elfelejtették Jézus erejét, és a dolgokat emberi szemszögből nézik. Ők csak egy elhagyott pusztaságot látnak, ahol nincs lehetőség ennyi ember megetetésére. Micsoda rövid memória! Vajon nem látták Jézust korábban betegeket gyógyítani? Jézus, aki meggyógyította a bénákat és vakokat, vajon nem tud egy kis kenyeret előteremteni? Én vajon jobban bízom, mint a tanítványok? Vajon csodálom az életem nagy ajándékait, de meglepődöm, ha Isten megoldja egy apró problémámat? Vajon ez a sok ajándék, melyet kaptam, nem ad nekem elég okot a bizalomra? 

3.Kenyerek és halak. Itt azt vesszük észre, hogy Jézus nem kezdi el jóllakatni a tömeget addig, amíg valaki fel nem ajánl valamit, amivel dolgozni lehet. Néha Jézus követői átcsúsznak egy másik végletbe: azt várják, hogy Jézus tegyen meg mindent. Nem ez a helyes út. Jézus azt szeretné, ha együttműködnénk vele, és képességeinket rendelkezésére bocsátanánk. Kezdetben Jézus csak úgy tett csodákat, ha az emberek együttműködtek vele azáltal, hogy eléje hozták a betegeket. Most csak annyit szeretne tanítványaitól, hogy hozzanak neki egy pár kenyeret és halat, amivel megteheti a csodát. Vajon Jézus nem kér-e tőlem is valamit, hogy végül megoldást kínáljon?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Bizalmam benned néha megrendül. A fejem azt mondja, hogy bízzak benned, de a krízis pillanatába könnyen elvesztem a bizalmat. Hitem gyengébb, mint hogy bevallhatnám, de tudom, hogy nem fogsz elutasítani engem. Segíts, hogy számon tartsam a sok ajándékodat, és úgy vegyem őket, mint irántam való személyes szereteted jeleit. Mi több, segíts felnyitnom mások szemeit, hogy észrevegyék kezedet az életükben.

Elhatározás: Egyesítem imámat és egy személyes erőfeszítésemet (mondjuk valamilyen szeretetgyakorlatot vagy adományozást) egy bizonyos szándék érdekében.  


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.