Ahol a bölcsesség lakik
2019. december 3. Advent első hete – kedd
P. Edward McIlmail LC

Lk 10, 21-24
Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így szólt: ,,Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és feltártad a kicsinyek előtt. Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent átadott nekem. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya; és azt sem, hogy ki az Atya, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.” Majd külön a tanítványaihoz fordulva ezt mondta: ,,Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Mert mondom nektek: sok próféta és király kívánta látni, amit ti láttok, és nem látta, és hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta. 

Bevezető ima: Uram, hozzád fordulok, mint életem valódi vezetőjéhez. Tudom, hogy vágyakozol arra, hogy megtaníts útjaidra, melyek olyan idegenek a világ útjaitól. Tudom, hogy szeretsz engem, és soha nem fogsz félrevezetni. Segíts, hogy ez az ima felfrissítse reményemet a menny felé.

Kérés: Uram, tudasd velem, hogy hogyan tudom szívemet jobban felkészíteni karácsonyra.

1. A kevésbé bölcsek. A gyerekek szeretik a dolgokat a maguk egyszerűségében látni. Ők nem tudatosítanak. Egyszerűen látnak és reagálnak. Mint az Andersen mesében a legkisebb gyermek, aki kifecsegte, hogy a királynak nincs ruhája, úgy a gyermekek is igazat mondanak még akkor is, ha a felnőttek máshogy látnak dolgokat. Ahogy idősödünk kezdünk mentegetni olyan dolgokat, melyeket korábban rossznak ismertünk meg. A televíziós vetélkedőket ma „érett szórakozásnak” tartják. Az ételben, italban és anyagi javakban való tobzódás „ az élet élvezete” manapság. Az abortusszal szembeni közöny ma „tolerancia”. Vannak olyan gonoszságok, melyekkel megtanultam együtt élni?

2. Az Atya-Fiú titok. Jézus részben azért jött a világba, hogy felfedjen valamit a Szentháromság titkából. Az egy Istenben egyesülő három személy elképzelése nem jelent meg az Ótestamentumban és filozófusok sem szóltak ilyenről. A Szentháromság ugyanis túl van az emberi felfogóképesség határán. Mégis, Jézus személyében bepillantást nyerhetünk ebbe a titokba. „Aki engem lát, látja az Atyát” (Jn. 14:9). Jézus erényei – kedvessége, alázata, nemessége, és ereje – által fogalmat alkothatunk Istenről, akihez imádkozunk. Imámban vajon nyitott szívvel közeledek ahhoz, aki tökéletesen szeret? 

3. Egy mély pillantás. Jézus azt mondja tanítványainak, hogy milyen áldottak, amiért saját szemükkel láthatják a Messiást. Látni az emberiség szabadítójának tetteit és hallani a szavait – ez az, amire az Ószövetség hívői vártak. Még ma is sokan vannak, akik nem tudnak Jézusról, vagy nem ismerik az igazi Jézust. Szívesen hallgatják Jézus szavait az irgalomról és szeretetről, de nem veszik tudomásul felhívását a megtérésre és a szegényekkel szembeni igazságosságra. Jézus teljes megismerése időbe telik. Sokat kell hozzá imádkozni, olvasni a Szentírást és jót tenni. Hitünk központja egy személy. Mennyit tudok erről a személyről? Mennyit kellene még tanulnom róla?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, sokkal hálásabbnak kellene lennem a hit ajándékáért, és azért, amit eddig felfedtél magadból nekem. Olyan sok ember él sötétségben és kétségben. Segíts, hogy értékeljem annak nagyságát, hogy ismerhetlek téged. Add, hogy egyre jobban tudjalak utánozni téged.

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafüzért, vagy Szentséglátogatásban mondok köszönetet hitemért.


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.