Isten Országa bennünk van
2019. november 14. Évközi harminckettedik hét – csütörtök

Lk 17, 20-25
Amikor a farizeusok megkérdezték tőle, hogy mikor jön el az Isten országa, ezt válaszolta nekik: „Az Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem fogják azt mondani: „Íme, itt van” vagy „Amott”. Mert az Isten országa köztetek van.” A tanítványoknak pedig ezt mondta: „Jönnek napok, amikor szeretnétek látni az Emberfiának egyetlen napját, és nem fogjátok látni. Ha azt mondják majd nektek: „Íme, itt van”, „íme, ott van”; ne menjetek el és ne fussatok oda. Mert mint ahogy a cikázó villám az ég egyik végétől a másikig látszik, olyan lesz az Emberfia is az ő napján. De előbb még sokat kell szenvednie, és el kell, hogy vesse ez a nemzedék.

Bevezető ima: Uram, szeretlek, mert Te vagy a szeretet. Bocsáss meg nekem mindent, ami nem szeretetedből való, és ami nem a Te szeretetedet sugározza! Csak akkor válhatok olyanná, amilyennek Te akarsz, ha hagyom, hogy működj bennem.

Kérés: Uram, Jézus Krisztus, adj nekem látó szemet, hogy Téged és országodat felismerjem! Adj nekem nyitott szívet, hogy országodat befogadhassam!

1. Jó kérdés. Krisztus idejében széles körben elterjedt a messiásvárás. Álmessiások tűntek fel és tűntek el. Tudta ez a Jézus, hogy mikor jön el az Isten Országa? Ő kezdené el? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettnek fel neki a farizeusok. Krisztus válasza valószínűleg csalódást okozott számukra. A zsidók nem lelkesedhettek egy tisztán szellemi országért. Az országoknak ez a fajtája senkinél sem vált ki tiszteletet. Ráadásul Jézus nem valami konkrét helyen húzta meg országának határvonalait: „Isten országa köztetek van.” Szent Pál azt mondja, hogy: „Nem a látható dolgokra figyelünk, hanem a láthatatlanokra. Mert a látható: ideig való, a láthatatlan pedig örökkévaló.” (2 Kor 4, 18) Szent Pál láthatatlan országról beszél, azt mondja, hogy ez után kell vágyakoznunk. Szembeállítja a múlandó dolgokat a láthatatlan birodalommal, és tényként kezeli, hogy a múlandó dolgoknak éppen múlandóságuk által kell arra indítaniuk, hogy mögéjük nézzünk. Az örökkévalóság nem a távoli jövőben bujkál. Jelen van itt és most.

2. Isteni meglepetés. Még ha most el is van rejtve szemünk elől Isten országa, időben kapunk majd róla kinyilatkoztatást. Az emberek azt hiszik, hogy ők a világ urai, hogy övék a föld, és hogy minden cselekvés és tevékenység az ő hatalmukban áll. A világnak azonban más urai vannak, és egy küzdelem színtere a föld, egy küzdelemé, mely sokkal nagyobb, mint ahogy azt el tudnák képzelni. Ebben a konfliktusban sokkolja Isten az embereket, mivel Ő maga is aláveti magát a szenvedésnek és a halálnak. Ilyen meglepetést válthat ki az Istenről való elmélkedés. A farizeusok számára egy elrejtett ország nagy csalódás volt. Egy isteni király, akinek még szenvednie is kell? Igen, és az országot is, amiről beszél, olyanok lakják, akiket mellőznek, angyalai lakják, akiknek nem hisznek – és ezek fogják örökölni az országot és kinyilatkoztatni azt a világnak.

3. A szenvedés leple mögött. A föld nem teheti elégedetté azokat, akik Krisztust követik, mert maga a legnagyobb öröm és szórakozás is csak egy utalás, egy kezdet, egy ígéret valami sokkal nagyobbra. Nem elég. Tudjuk, hogy sokkal több van, mint amit láthatunk. Az angyalok és szentek felfoghatatlan világa túl van a látható világon. Mondhatni, Isten országának csak a külső burkát látjuk; és erre az országra igazából a hit szemével kell tekintenünk. A világ minden szépségével a mennyre utal, de soha nem csillapíthatja az örökkévalóság iránti éhségünket. A világ olyan, mint a kenyérmorzsa, mely lehullik az asztalról. Azt a napot várjuk, amikor Krisztus másodszor eljön. Akkor a látható világ elmúlik, menny és föld elégnek. Könnyen viseljük ezt a veszteséget, mivel tudjuk, hogy csak a fátyol lebben félre.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy a látható világ elmúlása a láthatatlan világot nyilatkoztatja ki nekünk, és megmutatja majd azt a világot, melyet még nem láthatunk. A látható felbomlásáért imádkozom, és kérlek, segíts nekem, hogy növekedjen bennem az országod utáni vágyakozás.

Elhatározás: Ma időt fogok szakítani csendes imádságra, és elmélkedni fogok a bennem lakó Isten felbecsülhetetlen ajándékáról és arról a titokról, hogy Isten bennem van.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.