A legnagyobb az imádságok között
2019. november 13. Évközi harminckettedik hét – szerda 

Lk 17, 11-19
Történt pedig, hogy miközben Jézus Jeruzsálem felé tartott, átment Szamarián és Galileán. Amikor beért az egyik faluba, szembejött vele tíz leprás férfi. Távolabb megálltak, és hangosan kiáltoztak: „Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!” Amikor meglátta őket, azt mondta: „Menjetek, mutassátok meg magatokat a papoknak!”. Történt pedig, hogy amíg mentek, megtisztultak. Az egyikük, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, hangosan magasztalta Istent, és lábai előtt arcra borulva hálát adott neki; s ez szamariai volt. Jézus megkérdezte tőle: „Nem tízen tisztultak meg? A többi kilenc hol van? Nem volt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?” Aztán így szólt hozzá: „Kelj föl és menj; a hited meggyógyított téged.”

Bevezető ima: Uram, szeretlek, mert Te vagy a szeretet. Bocsáss meg nekem mindent, ami nem szeretetedből való, és ami nem a Te szeretetedet sugározza! Csak akkor válhatok olyanná, amilyennek Te akarsz, ha hagyom, hogy működj bennem.

Kérés: Uram, már önmagában az is a Te ajándékod, hogy képes vagyok hálát adni neked. Add meg nekem ezt az ajándékot, hogy soha ne veszítsem el a Veled való közösséget!

1. Befogadóból ajándékozóvá válni. Ezek a szegény leprások kitaszítottak; kizárják őket minden társadalmi történésből. Egyetlen reményük Krisztus. Nincs vesztenivalójuk, ha Hozzá kiáltanak, és így hozzá folyamodnak. Bizonyos távolságban maradnak Krisztustól, ahogy a törvény előírja. Beismerik saját tehetetlenségüket, és irgalomért könyörögnek. Ezt meg is kapják: Krisztus meggyógyítja őket, és irgalmával megelégedve továbbmennek. A mi Urunknak nem tetszik, hogy csak egy fordul vissza hálát adni. A hálaadás görögül Eucharisztia. Csak egyikük eucharisztikus, csak egyikük menekül meg.

2. Megfelelő válasz. Urunk megjutalmazza a hálás szívet. Miért olyan fontos Istennek, hogy hálát adjunk? Ha hálásak vagyunk, akkor bizonyos tekintetben megfelelően adjuk vissza Istennek, ami Őt megilleti. Vegyük példaként a leprásokat. Menthetetlenül kitaszítottak. Nem tudnak semmit sem tenni a saját érdekükben a kolduláson kívül – épp olyan ez, mint a mi helyzetünk Isten előtt. Mi is leprások vagyunk, mégpedig lelki leprások, akik Urunk kegyelmét kérik. Ha Isten ajándékát köszönet nélkül elfogadjuk, kegyelmének puszta használóivá alacsonyodunk, és képtelenné válunk arra, hogy bármit is viszonozzunk. De Isten szeretné ezt a visszás helyzetet megelőzni, ezért várja tőlünk a hálaadást – az Eucharisztiát.

3. A hálaadástól az egységig. Mi a hála hajtóereje? Ha hálát adunk, akkor nem vagyunk többé passzív befogadók, hanem aktív ajándékozók: viszonozzuk Istennek, hogy adott nekünk úgy, hogy nem érdemeltük meg. Ha aktív ajándékozóvá válunk, akkor Isten egy másik szintre állít minket – egy másik nívóra, ahonnan már képessé válunk arra, hogy még többet fogadjunk el tőle. Mivel a leprás hálát adott azért, amit kapott, többet is tudott elfogadni Istentől. És tényleg többet fogadott el: a megmentését. Isten kegyelme megmentette őt, s így vált képessé arra, hogy többet fogadjon el Istentől: egyre nagyobb meghittséget. Isten a mai napon személyes kapcsolatra hívott meg minden leprást, de csak egy válaszolt. Isten ma minket is személyes kapcsolatra hív, egy eucharisztikus kapcsolatra, melyben többé már nem vagyunk pusztán kegyelmének passzív befogadói, hanem közreműködők az Ő megváltó művében. Amennyiben hálaadó, eucharisztikus életet élünk, gazdag áldást kapunk saját lelkünk, családunk és közösségünk számára, valamint azon lelkek számára, akiket a kárhozat veszélye fenyeget.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tégy engem figyelmessé a sok ajándékra, melyet nekem adtál, hogy azokra válaszolni tudjak, és megadjam neked azt, amit megérdemelsz: szívből jövő hálámat. Bár lennék még hálásabb, hogy így elmélyítsem a Veled való közösségemet!

Elhatározás: Ma el fogok menni szentségimádásra, és elmélkedni fogok arról a sok ajándékról, melyet Isten számomra készített. Az imádságban pedig egész létemet meg fogom neki köszönni.


Legyünk boldogok és szentek!
2019. november 13. Évközi harminckettedik hét – szerda
Magyar szentek és boldogok
P. Szabó Molnár Bálint LC

Mt 5, 1-12a
A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok!”

Bevezető ima: A „hit kapuja” (vö. ApCsel 14,27), amely bevezet minket az Istennel való életközösségre és lehetővé teszi a belépést az Egyházba, mindig nyitva áll előttünk. Akkor tudjuk átlépni a küszöbét, ha Isten Igéje elhangzik, és a szív enged a kegyelem formáló erejének. Belépni ezen a kapun azt jelenti, hogy életre szólóan útra kelünk. Ez az út a szentség útja, a szentek útja, a magyar szentek útja is.

Kérés: Uram, segíts, hogy mi is ezen az úton tudjunk járni!

1. A szív enged a kegyelem formáló erejének! Csak a tiszta szív engedi Istent látni. A tiszta szívű emberben dolgozik a kegyelem, amely képessé teszi az embert, hogy Istent szemlélje, mindenben az Ő keze munkáját lássa. Ha szívünk bűntől sebzett, akkor olyan, mint egy koszos ablak, inkább magunkat látjuk benne, mint a külvilágot. De ha patyolat-tiszta, akkor nagyon messze is elláthatunk rajta keresztül. A szentek szíve ilyen, rájuk tekintve, rajtuk keresztül „nézve” mindig Isten fogjuk megpillantani sosem a lehetséges emberi gyengeségeiket.

2. Boldogok…szentek… Megélni a nyolc boldogságot azt jelenti, hogy belépünk Isten logikájába, a kereszt logikájába, ami nem elsősorban a fájdalom és a halál logikája, hanem a szeretet és az önátadás logikája, az igazi BOLDOGSÁG logikája, amely életet ad. Azt is jelenti, hogy belépünk az evangélium logikájába. Krisztust követni, elkísérni, vele maradni azt igényli, hogy „kilépjünk” önmagunkból. Így pillanatnyi szomorúságunk boldogságra, nyugtalanságunk békévé változik. Ha hitünket nem fásultan éljük meg, nem puszta szokásként, és nem engedve a kísértésnek, hogy bezárkózzunk a saját magunk sémáiba, amelyek végül elzárják előlünk Isten teremtő cselekvésének látóhatárát, (vö. tiszta ablak) akkor leszünk a „nyolc boldogság emberei”.

3. A lelki szegény, szegény lélek? Lelki szegénynek lenni azt jelenti, hogy egyedül Isten „birtokoljuk”. „Elég neked az én kegyelmem.” (2 Kor 12,8) Azt látjuk a mai világban, hogy a gazdag embernek nincs szüksége semmire és senkire, legalább is azt gondolja. De az Isten Országában mindez egészen másként van. A lelki szegény a gazdag, Isten gazdagsága, kegyelme, szeretete lakik benne a Szentlélek által. Ferenc pápánk nagyszerű példa erre, szegény a szegények között.

Ima: Jézusom, Te arra hívsz, hogy életemet a nyolc boldogság szerint éljem. Add kegyelmedet, hogy ezen az úton tudjak járni, maradni, tanúságot tenni és ne csak éldegéljek, hanem Benned ÉLJEK! Így lehetek én is tiszta, hős és szent!

Elhatározás: A mai napon megpróbálok egyet a nyolc boldogság közül igazán megélni


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.