Az Emberfiának eljövetele: egyszerűen térjünk napirendre fölötte?
2019. november 15. Évközi harminckettedik hét – péntek

Lk 17, 26 – 37
Ahogy Noé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfiának napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak s férjhez mentek addig a napig, amelyen Noé bement a bárkába. Azután jött a vízözön, és mindenkit elpusztított. És ugyanúgy, ahogy Lót napjaiban történt: Ettek, ittak, adtak, vettek, ültettek, építettek. Azon a napon pedig, amikor Lót kiment Szodomából, tűz és kénkő esett az égből és elpusztított mindenkit. Így lesz azon a napon is, amelyen az Emberfia megjelenik. Aki azon a napon a háztetőn lesz és a holmija a házban, ne jöjjön le érte, hogy elvigye; és aki a mezőn lesz, ne térjen vissza. Emlékezzetek Lót feleségére. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt. Mondom nektek: Azon az éjszakán ketten lesznek egy ágyban: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Két asszony őröl együtt: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn: az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Erre megkérdezték tőle: „Hol lesz ez, Uram?” Ő azt felelte nekik: „Ahol a test van, oda gyűlnek a sasok is.”

Bevezető ima: Uram, szeretlek, mert Te vagy a szeretet. Bocsáss meg nekem mindent, ami nem szeretetedből való, és ami nem a Te szeretetedet sugározza! Csak akkor válhatok olyanná, amilyennek Te akarsz, ha hagyom, hogy működj bennem.

Kérés: Uram, add meg nekem a remény ajándékát, hogy az időt és a teremtményeket az örökkévalóság fényében szemléljem!

1. Amikor a legkevésbé számítunk rá. Azt mondja ez a jövendölés, hogy Urunk akkor fog visszatérni, amikor eszünk, iszunk, vásárolunk, eladunk, ültetünk, építünk, stb. Nos, ezek közül egyik sem elutasítható erkölcsileg. Igen, ezek a tevékenységek létfontosságúak számunkra – sőt elvárják, hogy végezzük őket. És mégis, az örökkévalóság fényében banálisnak tűnnek. Urunk második eljövetele mutatja meg ezt nekünk. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk arra, hogy abszolutizáljuk, vagy legalábbis fontosnak tartsuk őket. Nagy dolgokat várunk a saját tevékenységünktől, valójában azonban sosem érünk el velük nagyot. A földi élet olyasmit ígér, amit nem tud teljesíteni: halhatatlanságot, pedig halandó. Olyasmivel csalogat minket, amit egyedül a hit adhat meg. És amikor a legkevésbé várjuk, eljön a mi Urunk.

2. Holtbiztos. Hogy az Emberfia eljön-e vagy sem, nem kérdés. A kérdés csak az, hogy mikor jön el. Idejében fog érkezni, és amikor eljön, nagy bíróként jelenik majd meg. Még ha vannak is köztünk gazdagok és szegények, okosak és kevésbé okosak, tiszteltek és lenézettek, eljövetelekor életünk gyökeresen meg fog változni. Akkor az időnek már nem lesz szerepe: „Minden hiúság, mondja a Prédikátor, csupa hiúság, minden csak hiúság! Mi haszna az embernek minden vesződségéből, mellyel bajlódik a nap alatt?” (Préd 1, 2-3) Ahogy a színészek a forgatás után, úgy hagyjuk majd magunk mögött szerepünket az életben, hogy Krisztus éljen bennünk. Ennek az életnek vesződségei már nem lesznek fontosak, és hogy folytassuk az összehasonlítást, a díszletek, kellékek, amik az életben sokat számítottak, a jövőben fölöslegesek lesznek.

3. Mi a fontos életemben? Életemben minden olyan dolog fontos, ami kitölti azt: a munkám, a céljaim, az érdeklődésem, a vágyaim – mindaz, ami mellett ebben az életben döntöttem. Azt hallottam egyszer egy férfitól: „A feleségem kettőnk helyett jár misére.” És ha majd kettőjük helyett fog üdvözülni is az asszony? Ha komolyan akarjuk venni Istent, szavait is igaznak, és örök érvényűnek kell elfogadnunk. Egyesek – mondja Jézus – felvétetnek a mennybe, mások nem. Ezért kellene mindenekelőtt azon fáradoznunk, hogy Istennek tetsző életet éljünk, ahelyett, hogy csupán sokáig akarnánk élni. Ha ezt már tudjuk, akkor miért elégednénk meg azzal, ami az élet felszínén található, ahelyett, hogy az után kutatnánk, ami a felszín alatt van elrejtve?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus Krisztus, a világmindenség Királya, Te alkottál mindent, és jónak is találtad. Minden teremtett dolog csak akkor válik értékessé, ha rád vonatkoztatjuk. Segíts nekem, az egész teremtést üdvözítő terved fényében szemlélnem! Ne hagyd, hogy huszadrangú dolgokat tartsak fontosnak, és segíts saját fontossági sorrendemet örök terved szerint kialakítani.

Elhatározás: Ma időt fogok szánni arra, hogy egyedül legyek Krisztussal. Meg fogom vizsgálni lelkemben, hogy vannak-e életemben olyan dolgok, melyeknek túl nagy jelentőséget tulajdonítok és megakadályoznak abban, hogy Isten tervét megvalósítsam.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.