Isten beavatkozik az életembe?
2019. október 21. Évközi huszonkilencedik hét – hétfő
Szent Orsolya és vértanútársai és Boldog IV. Károly király
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja

Lk 12,13-21
Valaki megszólította a tömegből: „Mester! Mondd testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!” Ő azt felelte neki: „Ember! Ki tett engem bíróvá vagy végrehajtóvá közöttetek?” Aztán így szólt hozzájuk: „Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.” Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Akkor így gondolkozott magában: „Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet.” Majd azt mondta: „Ezt fogom tenni: Lebontom magtáraimat, nagyobbakat építek, és oda gyűjtöm minden termésemet és vagyonomat. Azután azt mondom lelkemnek: Én lelkem! Van sok javad, sok esztendőre eltéve; nyugodjál, egyél, igyál, élvezd az életet!” Isten azonban így szólt hozzá: „Esztelen! Még az éjjel számon kérik tőled lelkedet. Kié lesz mindaz, amit szereztél?” Így jár az, aki kincset gyűjt magának, és nem az Istenben gazdag.”

Bevezető ima: Uram, kérlek, világosítsd meg elmémet, hogy minden földi dolog és kincs értékét helyesen láthassam és értékeljem!

Kérés: Istenem, add meg nekem a tisztánlátás ajándékát, hogy bár megbecsüljem a föld ajándékait, azokat soha ne helyezzem a szívem középpontjába!

1. Isten ítélkezzen az én javamra? Hány, de hány olyan alkalom van az életünkben, amikor megtapasztaljuk gyengeségünket másokkal szemben! Ki ne érezte volna magát kiszolgáltatva nála erősebb, hatalmasabb emberek kedvezőtlen döntésének? Ilyenkor könnyen késztetést érezhetünk arra, hogy Isten közvetlen és hatékony beavatkozását lássuk a legszívesebben, aki jól helyreigazítaná az igazságtalan, gonosz ellenfelünket és igazságot szolgáltatna nekünk, akárcsak az evangéliumban szereplő, a testvérével perlekedő ember! Súlyos tévúton járunk, ha ezt komolyan elvárjuk Istentől.

2. Isten mégis beavatkozik. Van azonban mód arra, hogy Istent mégis rávegyük arra, hogy foglalkozzon a mi csip-csup ügyeinkkel is! Mi ennek a módja? Először is meg kell tisztítani a szívünket minden rossztól: rossz és gonosz szándékainktól, vágyainktól és téves elképzeléseinktől. Nem kétséges, hogy ez a legnehezebb! Elsődlegesen az imáinkkal végzett felkészülésre kell a hangsúlyt fektetnünk. Ha már érezzük, hogy Isten békéje kezd behatolni a szívünkbe, akkor tudhatjuk, hogy jó úton járunk! Hiszen ekkor Isten máris beavatkozott az ügyünkbe, elsőként azzal, hogy a gondjainkat okozó problémát, vagy szituációt tiszta megvilágításba helyezte, megszabadított bennünket azoktól az igazi akadályoktól, amelyek lelkünket keserítették. Sokszor rájöhetünk, hogy nem is az volt a legnagyobb baj, amit elsőnek annak véltünk.

3. Az örök probléma: a pénz. Jézus nem feledkezett meg arról sem, hogy a pénzhez, a vagyonhoz való helyes hozzáállásról tájékoztasson bennünket. Világosan leszögezi, hogy: „…nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete!” De mielőtt megelégednénk ennyivel, bontsuk ki ennek az állításnak a tartalmát. Nem arról van szó, hogy a vagyonban való bővelkedés rossz, hanem arról, hogy mindez nem számít az ember örök élete szempontjából. Vannak, akik egyáltalán nem bővelkednek anyagiakban, mégis arra való sóvárgásukban a vagyon rabjává válnak anélkül, hogy egyszer is birtokolhatták volna! A lényeg itt is a szívünkben van: miben is bizakodunk? Hová helyezzük a reménységünket? A vagyonunkban bízunk, hogy majd az megment minket? Ha igen, akkor menthetetlenül elveszünk.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom, Te mindig itt vagy velem, amikor meg tudom nyitni a szívemet, hogy befogadjalak. Add meg nekem, hogy soha ne feledjem: ez mindig elég nekem.

Elhatározás: Legközelebbi konfliktusomban elkerülöm, hogy Istent számonkérjem azért, mert nem segített ott helyben azonnal úgy, ahogy azt én elvártam volna.


A pápa imaszándéka 2019. október hónapra:

Az Egyház missziós megújulásáért: Imádkozzunk, hogy a Szentlélek kiáradása új missziós tavaszt ébresszen az Egyházban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.