A kitartás törvénye
2019. október 20. – Évközi huszonkilencedik vasárnap
Tolnai Gyula, a Regnum Christi mozgalom tagja

Lk 18,1-8
Arról is mondott nekik egy példabeszédet, hogy szüntelen kell imádkozni és nem szabad belefáradni. Így szólt: Az egyik városban volt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Volt abban a városban egy özvegyasszony is, aki elment hozzá és kérte: „Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben!” Az egy ideig nem volt rá hajlandó. Azután mégis így szólt magában: „Bár Istentől nem félek, és embertől nem tartok, mégis, mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül is idejöjjön és arcul üssön.” Azután így szólt az Úr: Hallottátok, mit mond az igazságtalan bíró? Hát Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak? Vajon megvárakoztatja őket? Mondom nektek: hamarosan igazságot szolgáltat nekik. De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?

Bevezető ima: Istenem, kérlek, adj nekem elég erőt, hogy nehéz és hosszú küzdelmeimben soha ne lankadjon az erőm Téged dicsérni és hozzád imádkozni!

Kérés: Add meg Istenem a lelki béke ajándékát, hogy mindig tisztán lássam a Te akaratodat!

1. Tudjuk-e, mi minden kell ahhoz, hogy sikert érjünk el? A Bibliában Jézus sokszor és bőségesen tanít minket az örök élet elnyerésének feltételeiről, a helyes gondolkodásról és cselekvési módokról. Nem kétséges, hogy nekünk, keresztényeknek ezek a legfontosabb kihívások, amelyeket sikerrel kellene teljesítenünk. De hogyan is kezdjünk bele ebbe az egész életünket végigkísérő küzdelembe? Ha sikerrel akarjuk megvívni harcainkat, feltétlenül szükséges, hogy tisztában legyünk a siker legfontosabb attribútumaival. Ezek közé tartozik a kitartás is.

2. Mit jelent kitartónak lenni? Jézus a kitartás szükségességét magyarázza el ezzel a példabeszéddel is. Nem arról van szó, hogy az özvegyasszony kellemetlenkedő, erőszakos fellépését akarja példaként állítani elénk, hanem arról próbál meggyőzni minket, hogy muszáj kitartóan törekednünk a céljaink elérésére, ha az valóban fontos nekünk. Tóth Tihamér püspök, a magyar fiatalok nagy nevelője ekképpen fogalmazott a Jellemes ifjú című könyvében: „...az életben is sikereket nem hősies belelovaglással, nekihevüléssel, hanem évek és évtizedek hangyaszorgalmú kitartásával lehet elérni.

3. Mit tegyünk tehát, ha nehéz feladatokra vállalkozunk? Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy a sikert nem adják könnyen! Ha nehézségekbe ütközünk – ami márpedig elkerülhetetlen – ne csüggedjen el hamar a szívünk, hanem rugaszkodjunk neki újra-és újra a feladataink teljesítésének! A kitartás szükségessége természetesen vonatkozik az Úrhoz intézett kéréseinkre is: ha elsőre, másodszorra sem kapjuk meg, amit kértünk, ne adjuk fel akkor sem! Kitartóan zörgessünk Istennél, amíg vagy meghallgatásra nem talál kérésünk, vagy nem kapunk egyértelmű üzenetet az akarata felől.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom! Te pontosan tudod, hogy miben vagyok erős és miben vagyok gyenge! Tudod, hogy sokszor csak a nagy dolgok elkezdéséhez van elég erőm, de azok eléréséhez, végigharcolásához már nincs. Erősíts meg engem akaratod szerinti mértékben, hogy mindazok a terveim sikerüljenek, amelyek egyeznek a Te szándékoddal és országod építéséhez hozzájárulnak!

Elhatározás: A mai napon szilárdan megfogadom, hogy legközelebbi elhatározásomat – legyen az bármilyen csekély dolog is – végigviszem annak teljesüléséig!


A pápa imaszándéka 2019. október hónapra:

Az Egyház missziós megújulásáért: Imádkozzunk, hogy a Szentlélek kiáradása új missziós tavaszt ébresszen az Egyházban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.