Mennyei boldogság
2019. szeptember 11. Évközi huszonharmadik hét – szerda
P. Patrick Butler LC

Lk 6; 20-26
Az apostolok kiválasztása után Jézus lejött a hegyről, tanítványaira emelte tekintetét, és így szólt:
“Boldogok vagytok, ti, szegények, mert tiétek az Isten országa.
Boldogok vagytok, akik most éheztek, mert jutalmul bőségben lesz részetek.
Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert sírástok nevetésre fordul.
Boldogok vagytok, ha gyűlölnek titeket az emberek, kizárnak körükből és megrágalmaznak, s neveteket, mint
valami szégyenletes dolgot emlegetik az Emberfia miatt. Örüljetek, ha majd ez bekövetkezik, és ujjongjatok, mert nagy jutalomban részesültök a mennyben. Atyáik is így bántak a prófétákkal.
De jaj nektek, gazdagok, mert már megkaptátok vigasztalástokat.
Jaj nektek, akik most jóllaktatok, mert éhezni fogtok.
Jaj nektek, akik most nevettek, mert sírni és jajgatni fogtok!
Jaj nektek, ha az emberek hízelegnek nektek! Hisz atyáik is így tettek a hamis prófétákkal.”

Bevezető ima: Uram! A boldogságok, melyek a mennyország elérésének útmutatói, nagyon titokzatosak számomra. Növeld hitemet, hogy lássam az általad felajánlott értékek szépségét! Irányítsd vágyaimat a menny felé, hogy elszakadjak a múló földi ígéretektől! Hadd indítson meg a szeretet, hogy veled akarjak egyesülni!

Kérés: Atyám, segíts szememet és szívemet Krisztusra és az Ő dolgaira emelnem!

1. Mert Te mondod, Uram. Elképzelem Jézust, ahogyan ebben a bibliai részletben a tanítványaira tekint. Ma az én szemembe néz és megragadja tekintetemet szeretetteljességével. Elfogadom, amit mond, mert Ő mondja. Hiszem, hogy az örök élet szavaival szól hozzám. Természetesen nem túl vonzó számomra a szegénység, az éhség, a bánat és a kitaszítottság. Mégis, ezek az én Uram értékei, és ez elég nekem.

2. Előbb a Királyságot keresd! Jézus arra bátorít, hogy az Ő királyságának értékeit keressem, elfeledkezve magamról és jólétemről. Vigyázni fog rám, és bőségesen megjutalmaz majd. A mennyország vár rám, öröm és vidámság, a felfoghatatlan teljesség. Nehéz ellenállni a „földi mennyország” kísértésének, a gazdagságnak, az élvezeteknek és a tömegbe való beilleszkedésnek. Elszánt hit és kitartó lélek kell hozzá.

3. Figyelmeztető jelek. Szent Lukács nem csak a boldogságokat jegyezte le, hanem ezek ellentéteit is, amelyek figyelmeztető jelek. Ha utamat ezek a rossz jelek szegélyezik, jobb lesz végiggondolnom, hogy hosszú távon hová vezet engem. Mert ahol a kincsem, ott van a szívem is. A mennyei, örök boldogság a szívem vágya vagy a múlandó földi örömök?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add meg a mennyei öröm előízét nekem azzal, hogy már a földön egyesülhetek veled a szentáldozásban. Segíts abban kiteljesednem, hogy téged szeretlek, hogy neked adom életemet!

Elhatározás: Meg fogom vizsgálni, mi motivál a mindennapokban, és megtisztítom vágyaimat. Nem önszeretetből, hanem Isten iránti szeretetből fogok cselekedni.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.