Ima és cselekvés
2019. szeptember 10. Évközi huszonharmadik hét – kedd
P. Patrick Butler LC

Lk 6; 12-19
Ezekben a napokban történt, hogy Jézus kiment a hegyre imádkozni. Az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Amikor megvirradt, odahívta magához tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, s apostoloknak nevezte őket: Simont, akit Péternek hívott, testvérét, Andrást, Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Alfeus fiát, Jakabot és a Zélótának nevezett Simont, aztán Júdást, Jakab testvérét, és a karióti Júdást, aki később árulója lett.
Aztán lejött velük a hegyről és egy sík terepen megállt. Rengeteg tanítvány sereglett oda hozzá, s hatalmas tömeg gyűlt köré egész Júdeából, Jeruzsálemből, valamint a tíruszi és szidoni tengermellékről, hogy hallgassák, és meggyógyultak, akiket tisztátalan lelkek kínoztak. Az egész tömeg arra törekedett, hogy megérinthesse, mert erő áradt belőle, és mindenkit meggyógyított.

Bevezető ima: Uram, imádkozni akarok, ebben az időben. Veled szeretnék beszélgetni. Jézus! Te, aki valóságos Isten vagy, mégis gyakran az egész éjszakát imával töltötted. Világosíts meg Lelkeddel, hogy meglássam, mennyire szükségem van az imára és mennyire gazdagítja életemet! Nem az a fontos, hogy csakúgy tegyek valamit, hanem hogy szeretetből a Te akaratodat cselekedjem.

Kérés: Szólíts magadhoz, Úr Jézus, és emlékeztess személyes küldetésemre!

1. Hely és idő az imára. A Szentírásban gyakran látjuk, hogy Jézus imádkozik az Atyához. Milyen az Ő imája? Egyrészt egy megfelelő helyet keres. Másrészt kellő időt fordít az imádságra. Látom magam előtt, ahogyan felmászik a hegyre kizárólag azért, hogy az estét imádsággal töltse. Nekem is van mit tanulnom Urunk példájából. Hozzá hasonlóan cselekedve gazdagabb lesz az én imaéletem is.

2. Egy különleges hívás. Jézus imája ez alkalommal talán különösen hosszú. Fontos döntésre készül, ezért Atyja akaratát keresi. Nem improvizál, amikor arról van szó, hogy kiválassza tizenkét legfőbb követőjét, a küldötteit, akik majd képviselik. Amikor Jézus különleges küldetésre hív engem, arról is gondoskodik, hogy ez megfeleljen az Atya örök tervének.

3. Isten kegyelmének közvetítője. Miután az éjszakát imával töltötte, Jézus nagylelkűen átadja önmagát az embereknek. Az Atyával egyesülve, minden jó forrásaként gondoskodik arról, hogy a jót közvetítse azok felé, akiket tisztátalan lelkek tartanak megszállva, vagy Isten gyógyítására szorulnak. Jézus természetesen Isten, és saját erejéből teheti mindezt. Azonban példát ad nekünk is, hogy hogyan legyünk a szőlőtőről fakadó szőlővesszők, melyek maradandó gyümölcsöt teremnek.

Beszélgetés Krisztussal: Nem tudom, hogyan kellene imádkoznom. Taníts meg rá, Uram; készíts nekem helyet és adj időt, melyet csak az imának szentelek. Oly gyakran cselekszem ima nélkül, csak saját elképzelésemre hagyatkozva. Hadd lássam meg, mennyire szükségem van bölcsességedre! Segíts biztosítanom az imán keresztül, hogy cselekedeteim megfeleljenek a Te akaratodnak!

Elhatározás: Ma törekedni fogok arra, hogy legalább egyszer spontán imával szóljak Istenhez a mindennapi teendőim között.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.