A legfelsőbb ideál
2019. szeptember 12. Évközi huszonharmadik hét – csütörtök
Szűz Mária szent neve
P. Patrick Butler LC

Lk 6; 27-38
Nektek, akik hallgattok, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen hálát várhattok érte? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Mert ha azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen hálára számíthattok? Hisz így a bűnösök is tesznek jót. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálát várhattok érte? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanazt visszakapják. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, a Magasságosnak lesztek a fiai, hisz ő is jó a hálátlanokhoz és a gonoszokhoz. Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.
Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

Bevezető ima: Úr Jézus, Te ma is országod értékeit tanítod nekem. Lelkem még oly messze van a Te ideáljaidtól. Azonban azt is érzem, hogy mulasztásaim ellenére szentségre hívsz engem. Növeld Isteni segítséged iránti bizalmamat! Adj megtérést szívembe, hogy jobban szeresselek téged és azokat, akiket nehezemre esik szeretni!

Kérés: Úr Jézus, segíts lépésről lépésre tökéletesednem feléd vezető utamon!

1. Forradalom vagy polgárháború? Hegyi beszédében Jézus „forradalmian” megújult értékrendet állít elénk. A szeretet ideálját még sosem helyezték ilyen magasra, hogy ilyen hősiesség kelljen a gyakorlásához. Ez az üzenet valóságos küzdelmet indít meg bennem a régi énem és az Úr által mutatott ideál között. Nevezhetjük „polgárháborúnak”, mely a szívem csataterén folyik.

2. Az Arany Szabály. Jézus megtanítja nekem az „Arany Szabályt”: Azt tedd másokkal, amit magadnak is szeretnél! A természetes önszeretet megvan bennem, hogy magamnak jót kívánok a rossz helyett. Jézus azt akarja, hogy ezt a jóindulatot terjesszem ki másokra is. Ez igyekezetet kíván tőlem, hiszen hajlok az önzésre. Mi tud kiemelni engem kicsinyességemből?

3. Istenhez hasonlóvá válni. Isten nagyszerű tervet készített nekem. Meghaladja az értelmemet, amikor Jézus tökéletességet kér tőlem; nem földi, hanem mennyei mércével mérve. Az a hivatásom, hogy Istenhez váljak hasonlóvá, hogy az Ő isteni élete növekedjék bennem a saját önző vágyaim helyett. Nem küzdenék ily magasztos célért, ha nem Isten adta volna a küldetésemet. Bíznom kell abban, hogy képes elérni ezt bennem. Együtt kell dolgoznom vele, imádságomban mindig Őt és szent akaratát keresve.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Úr Jézus, hogy a magad hasonlatosságára akarsz formálni engem. Nélküled ez nem lenne lehetséges. Veled viszont bármi lehetséges, még a saját gyengeségeim és korlátaim ellenére is. Legyen meg a Te akaratod!

Elhatározás: Meg fogom változtatni ítéletalkotásom kiindulópontját: a saját szempontjaim helyett Isten szempontjai szerint akarom nézni a világot. Ma gyakorlatba ültetem az „Arany Szabályt”


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.