Tégy jót, mindig és mindenhol!
2019. szeptember 9. Évközi huszonharmadik héthétfő
P. Patrick Butler LC

Lk 6; 6-11
Jézus az egyik szombaton elment a kafarnaumi zsinagógába, és tanítani kezdett. Volt ott egy jobb kezére béna ember. Az írástudók és a farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton; hogy aztán okot találjanak a vádaskodásra. Ő azonban ismerte gondolataikat. Megszólította tehát a béna kezű embert: „Kelj fel, és állj ide a középre!” Az felkelt és odaállt. Jézus akkor hozzájuk fordult: „Kérdem tőletek: Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy pusztulni hagyni?” Végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” Az megtette, és meggyógyult a keze. Erre esztelen harag szállta meg őket, és arról kezdtek tanakodni, hogy mit tegyenek Jézussal.

Bevezető ima: Életadó szavakkal tanítasz bennünket, Uram. Üzeneted ma is szól hozzám. Segíts megtalálnom azt a személyes üzenetet, amit nekem szántál. Igyekszem nyitott lenni a Szentlélek felé, hogy átformáljon engem ebben az elmélkedésben. Látva, hogyan szeretsz másokat, remélem, hogy képes leszek ebben követni példádat. Szeretnék minél konkrétabb és részletesebb lenni a mások iránti szeretetem megélésében.

Kérés: Uram, tégy engem nagylelkű, jószívű emberré, aki mindig a mások javát keresi!

1. Tanítani és tenni. Amikor Jézus tanította az embereket, a jóakaratú jelenlévőket győzte meg. Az emberek megjegyezték, hogy Jézus meggyőzően beszélt, nem úgy, mint a farizeusok. Ez azért volt, mert Jézus csak olyasmit mondott, amit maga is megtett. Azt tette, amit tanított. Ő az én Tanítóm és Mesterem, aki együttérzésről beszél és meg is éli azt. Ő az, aki az Utolsó Vacsoránál a tanítványai lábának megmosásáig alázkodott, mert tőlem is ezt várja.

2. Jót tenni, mások véleményétől függetlenül. Jézus mindentudó, azt is tudja, hogy mások mit gondolnak. Gyakran korholta a farizeusokat, mert látta a szőrszálhasogatásukat és ingerlékenységüket. Ők az emberek vezetői, mégis olyan szabályok betartását várták el tőlük, melyeket maguk sem követtek. Jézus meglátott egy segítségre szoruló személyt, akin tudna segíteni. Bár nagyon sok kritikus szem vette körül, akik kifordították szavainak és tetteinek jelentését, semmi sem tartotta vissza attól, hogy jót tegyen. Amikor tudom, hogy mások figyelnek engem, képes vagyok elvonatkoztatni ettől és továbbra is tenni a jót?

3. Életet menteni. A Szentírásban látjuk az élet kultúráját és a halál kultúráját. A farizeusok olyan ítélkezővé váltak Jézussal szemben, hogy elragadta őket a düh. Még Jézus meggyilkolására is összeszövetkeztek. Kevésbé törődtek a Jézus által meggyógyított ember helyzetével. Jézus az élet szavaival szólt a zsinagógában. Gazdagította az életet a gyógyítás ajándékával. Meg kell tanulnom Jézustól, hogy a fény és az élet hirdetőjévé váljak az egoizmus és a halál megosztó kultúrája közepette.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, Te látod a szívemet, ahogyan a farizeusok gondolatait is. Én is könnyen kritizálok másokat építő ötletek helyett. Tedd szívemet a Tiedhez hasonlóvá, hogy jót akarjak és nagylelkű legyek a kritikák ellenére is!

Elhatározás: Ma arra fogok törekedni, hogy egy konkrét személy igényeit felismerjem, majd segítsek neki feltűnés nélkül.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.