Borulj térdre, és dönts Krisztus mellett!
2019. szeptember 8. Évközi huszonharmadik vasárnap
P. Patrick Butler LC

Lk 14,25-33
Egyszer nagy népsokaság ment Jézussal, ő pedig hozzájuk fordult, és ezt mondta: „Ha valaki hozzám jön, és nem gyűlöli apját és anyját, feleségét és gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom. És aki nem hordozza keresztjét és nem jön utánam, nem lehet az én tanítványom. Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon van-e miből befejezni? Nehogy miután az alapot lerakta és nem tudta befejezni, mindenki, aki látja, csúfolni kezdje őt: „Ez az ember elkezdett építeni, de nem tudta befejezni.” Vagy melyik király az, aki amikor háborúba indul egy másik király ellen, nem ül le előbb, hogy megfontolja, vajon képes-e tízezerrel szembeszállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá és békét kér, amikor még messze van. Így tehát aki közületek nem mond le mindenről, amije van, nem lehet az én tanítványom.”

Bevezető ima: Uram, küldd Szentlelkedet, hogy jobban megértselek! Világossá teszed számunkra, hogy nehéz feladat követnünk téged a kereszt útján. Adj reményt és bizalmat, hogy velem leszel és erősíteni fogod gyenge akaratom. Add, hogy különösen családtagjaim felé legyen a szeretet emberi kapcsolataim mozgatórugója! Add, hogy el tudjak engedni mindent, különösen önmagamról legyek képes lemondani érted, hogy szolgálhassalak a tőlem telhető legnagyobb szeretettel!

Kérés: Uram, erősíts engem kegyelmed által, hogy a végsőkig kitartsak követésedben!

1. A tömeg és a tanítványok. Sok ember követte Jézust. Egyre jobban szerették Őt. Elérkezett az idő; Jézus most megnyerhette volna maga számára a tömeget azzal, hogy szép ígéreteket tesz számukra. Azonban Jézus nem úgy cselekedett, mint a politikusok. A megváltás üzenetével nem hangulatot akart kelteni, hanem a lelkeket megnyerni. Nem üres ígéreteket tett, hanem az örök életet ígérte meg azoknak, akik követik Őt. Engem is hív, legyek egyike azon kevés hűséges tanítványainak, akik mindent értéktelennek tartanak, csakhogy Jézust megnyerjék maguknak.

2. Gyűlölet és szeretet. Szent János mondja nekem: „Isten a szeretet“. Jézus maga mondja nekem, hogy a legnagyobb parancs Istent mindenekfelett szeretni, és felebarátaimat, mint önmagamat. Akkor most miért kéri tőlem, hogy „gyűlöljem” ezeket a szeretetre méltó embereket, és dolgokat? Talán jobb lenne a kifejezés: „elengedni tudni ezeket a dolgokat”? Jézus csak egyet kér tőlem: szeressek határtalanul – sokkal jobban, mint ahogy egy embert szerethetek. Egyedül Istent állíthatom életem középpontjába. Minden más szeretet csak ezután jön, amely a tökéletes szeretetnek a szolgálatában áll. Van valaki, vagy valami életemben, ami konkurenciát jelent Istennel szemben az első helyért?

3. A kereszt mellett dönteni. Ha Jézus üzenetét nem magyarázzák, nehezen érthető. Keresztünket hordozni, és mint a mártírok, akár a halált is vállalni, azt jelenti: Közreműködünk abban, hogy meghaljunk önmagunknak. Ha ezt akarom tenni, Krisztus mindenekelőtt arra hív, hogy jól gondoljam át a dolgot, és azután hozzam meg a döntést. Ez annak a feltétele, hogy az Ő tanítványa lehessek. Csak így lehetek életem végéig hűséges barátja és tanítványa az én Uramnak.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, Te saját példáddal vezetsz engem. Hálát adok neked, és dicsérlek téged, mert előttem jársz, és mutatod az utat. Te adod nekem az erőt is mindennapi keresztem hordozásához. Miután szemlélhettem, mit kívánsz tőlem követésedben, elhatározást teszek, hogy ezt a nehéz feladatot érted való szeretetből teljesítem.

Elhatározás: Ha látom, mit tartogat számomra ez a nap, képes leszek felismerni keresztemet. Döntést akarok hozni, hogy Isten segítségéért imádkozva veszem magamra a keresztet, és igyekszem belső örömmel viselni azt.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.