Istennek TE kellesz!
2019. szeptember 5. Évközi huszonkettedik hét – csütörtök
P. Matthew Green LC

Lk 5, 1-11
Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa Isten szavát. Látott a tó szélén két hajót állni; a halászok kiszálltak, és mosták a hálóikat. Akkor beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, és megkérte őt, hogy vigye egy kissé beljebb a parttól. Ott leült, és a hajóból tanította a tömeget. Amikor befejezte beszédét, ezt mondta Simonnak: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat halat fogni!” Simon ezt felelte neki: „Mester! Egész éjszaka fáradoztunk, és semmit sem fogtunk. A te szavadra azonban kivetem a hálót.” És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak a másik hajóban, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek. Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!” Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak, hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, akik Simon társai voltak. Jézus pedig így szólt Simonhoz: „Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel.” Erre kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.

Bevezető ima: Uram Jézus, nyisd meg a szívemet és elmémet a szavaidra, hogy meglássam és szeressem akaratodat az életemben. Hiszem, hogy mindig velem vagy, és bízom benne, hogy szereteteddel vezetsz és erősítesz meg engem. Segíts, hogy mindenekfelett szeresselek!

Kérés: Taníts meg, Uram, hogy Simon példáját követve, habozás nélkül segítsek, amikor arra kérsz, hogy az evangéliumot elvigyem másoknak!

1. Isten és a javaink. Az egész Bibliában megfigyelhetünk egy fontos dolgot azzal kapcsolatban, hogyan választja ki Isten a módot arra, hogy a világban munkálkodjon: szeretne minket, és azokat a dolgokat, amiket nekünk adott a munkájába közvetlenül bevonni – például Mózes botját az Egyiptomból való Kivonulás során, vagy Bálám szamarát a Számok Könyvében. A mai evangéliumi rész is azzal kezdődik, hogy Jézus Simon hajóját használja arra, hogy a tömeghez egy távolabbi pontról tudjon szólni. Istennek gyakran van szüksége a mi nagylelkűségünkre a mindennapi, anyagi dolgokban ahhoz, hogy eljuttassa üzenetét az emberekhez. Például nyitottnak kell lennünk arra, hogy időnkből és javainkból áldozzunk egy plébániai program érdekében. Talán Istennek arra van szüksége, hogy a kocsinkkal elvigyünk valakit a vasárnapi misére. Talán egy jótékonysági programban kell nagylelkűnek lennünk, ami segít Isten Igéjét hirdetni.

2. Olvass a jelekből! Néha azonban Isten másra használja az anyagi dolgokat. Az evangéliumi részben a következő dolgok, amiket használ, a halak, amikkel csodálatos módon megtölti Simon hálóit. Ebben nem annyira a kivitelezés számít csodának (mint ahogy az majd az 5000 ember táplálásánál lesz), hanem a kommunikáció. Ezzel a csodával mutatja meg ugyanis Jézus Simon Péternek, hogy Ő fel tudja használni, és meg tudja sokszorozni Simon készségeit, különösen akkor, ha Simon alázatosan engedelmeskedik kétségei ellenére is. Simon alázatossága – „a Te szavadra azonban kivetem a hálót” – utat enged Isten erejének. Meg kell tanulnunk meglátni Isten munkálkodását életünkben, amikor kegyelmeit jól használjuk fel, és meg kell tanulnunk bizalommal engedelmeskedni akaratának, még akkor is, ha kételkedünk saját képességeinkben.

3. Segítség kell! Van egy harmadik dolog is, amit Jézus felhasznál ebben az evangéliumi részben: maga Simon. Isten nem azt akarja, hogy csak az anyagi dolgainkkal, időnkkel vagy tehetségünkkel szolgáljuk Őt. Azt akarja, hogy átadjuk teljes valónkat, önmagunkat Neki. Ez nem azt jelenti, hogy mindannyiunknak a megszentelt apostoli életre van hivatása, mint Simon Péternek, hanem azt, hogy mindannyiunknak hivatása apostolnak lenni, és Istent szolgálni a saját élethelyzetünknek megfelelően. Ő teremtett minket, hozzá tartozunk. Már azelőtt ismert minket, hogy megfogantunk volna. A helytelen alázatosság nem megfelelő kifogás. Nem fogadja el, amikor Péter azt mondja „bűnös ember vagyok”. Arra hív minket Isten, hogy bízzunk az Ő erejében, hogy meg tudja bocsátani a bűneinket, és meg tud minket változtatni. Azt kéri, hogy az Ő kezeibe helyezzük az életünket, tudva, hogy átveszi az irányítást, ha mi a tőlünk telhető legjobbat adjuk oda neki. Ez az igazi alázatosság.

Beszélgetés Krisztussal: Atyám, köszönöm, hogy részese lehetek a világ megváltásáról szóló tervednek. Tégy engem nagylelkűvé és alázatossá, hogy mindig együtt tudjak működni terveiddel, akármilyen módon is kéred a segítségemet. Tudom, hogy nagy dolgokat tudsz véghezvinni általam.

Elhatározás: Megkeresem azt a területet, ahol több nagylelkűségre van szükségem Istennel szemben, és ma ezen fogok dolgozni.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.