Adni latolgatás nélkül
2019. szeptember 4. Évközi huszonkettedik hét – szerda
P. Matthew Green LC

Lk 4,38-44
Azután felállt, és a zsinagógából Simon házába ment. Simon anyósának magas láza volt. Kérték őt az érdekében. Ő pedig odaállt mellé, parancsolt a láznak, mire az elhagyta őt. Az asszony mindjárt fölkelt, és szolgált nekik. Mikor azután a nap lement, mindazok, akiknek különféle bajokban szenvedő betegeik voltak, odavitték hozzá azokat, és ő mindegyikre rátette a kezét és meggyógyította őket. Sokakból kimentek az ördögök is, s ezt kiáltozták: „Te vagy az Isten Fia.” De ő rájuk parancsolt, nem hagyta őket beszélni, mert tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, kiment, és egy elhagyatott helyre vonult. A tömegek azonban keresték őt. Amikor megtalálták, tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. De ő azt mondta nekik: „Más városoknak is hirdetnem kell az Isten országát, mert ezért küldtek.” És tanított Júdea zsinagógáiban.

Bevezető ima: Uram Jézus, nyisd meg szívemet, hogy be tudjam fogadni a mai evangéliumban rejlő üzenetedet. Segíts növekednem azokban az erényekben, amelyek hozzád hasonlóvá tesznek, hogy ez által segíthessek másoknak megismerni és szeretni téged.

Kérés: Áldott Megváltó, taníts meg az alázatosságra és a nagylelkűségre, hogy a dicsőség keresése nélkül tudjam teljesíteni Isten tervét!

1. Jézus nagylelkűsége. A mai evangéliumi rész a tegnapi folytatása, ezért már ismerős számunkra a környezet: szombat van, Jézus a zsinagógában tanított, ahol egy emberből kiűzte az ördögöt. Azt várnánk, hogy fáradt lesz, amikor Simon Péter házába ért, ahol megszállt. Ezt a várakozásunkat csak erősíti, hogy Jézus engedte Péter anyósának, akit épp akkor gyógyított meg, hogy kiszolgálja Őt – valószínűleg egy finom vacsorával. De amikor a naplemente véget vetett a szombati pihenésnek, a megtisztulás reményében rengeteg ember kereste fel Jézust. Annak ellenére, hogy Ő is fáradt volt, hiszen már beesteledett, meggyógyította őket, és egyesével űzte ki belőlük az ördögöket. Jézus ismer és szeret minket, és megadja nekünk azokat a kegyelmeket, amikre szükségünk van.

2. Jézus alázatossága. Jézus önzetlen önátadása a tanításra és gyógyításra elvezet minket az alázatosság erényéhez, amelyről már korábban is elmélkedtünk ezen a héten. Jézus az Isten Fia, tehát minden joga meg lett volna ahhoz, hogy személyiségét felfedjék akár az ördögök, akár az emberek. Ő viszont a másokért tett szolgálataival akarta kinyilvánítani önmagát. Minden joga meg lett volna egy kis magánélethez vagy szabadidőhöz, Jézus azonban sosem tagadta meg a segítségét azoktól, akik szükséget szenvedtek. Letelepedhetett volna valahol, és sütkérezhetett volna az elismerésekben és a dicsőségben, Ő azonban Isten akaratának engedelmeskedve, sosem késlekedve járt városról városra és hirdette az evangéliumot.

3. Hogyan tudunk megfelelni? Krisztus nagylelkű volt és alázatos, mindig mások szükségleteit helyezte a sajátja elé. Ezt nem könnyű utánozni! Hányszor akarunk nagylelkűek lenni másokkal egy keményen végigdolgozott nap után? A saját „magán-időnket” próbáljuk meg védeni vagy mások szükségleteire figyelünk? És amikor egy extra erőfeszítést teszünk azért, hogy másokat szeressünk, milyen könnyen csúszunk át az önimádatba, azokért a jócselekedetekért, amiket Isten vitt végbe bennünk, milyen könnyen érezzük azt, hogy ma már „eleget tettünk”, és milyen könnyen sértődünk meg, hanem nem dicsérnek ezért minket eléggé! De Isten kegyelme meg tud és meg is fog változtatni minket, csak kérnünk kell. Ezt már láthattuk Boldog II. János Pál pápa, és a történelem más szentjeinek lelkében is. Mindannyiunknak van egy helye köztük, ha együttműködünk Isten kegyelmével az életünkben.

Beszélgetés Krisztussal:
Taníts meg, Uram, hogy úgy szolgáljak Neked, amint az Téged megillet:
adni latolgatás nélkül,
harcolni nem ügyelve sebeinkre,
dolgozni pihenést nem keresve,
magamat egészen föláldozni és érte jutalmat sohasem várni,
legyen nekem elég az a boldog tudat, hogy szent akaratodat mindig teljesítem.
(Loyolai Szent Ignác imája a nemes lelkületért)

Elhatározás: Ma külön erőfeszítést teszek, hogy nagylelkű legyek másokkal és odafigyeljek szükségleteikre, különösen akkor, amikor ez nehéz számomra.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.