Újjászületni
2019. szeptember 6. Évközi huszonkettedik hét – péntek
P. Matthew Green LC

Lk 5, 33-39
Egy alkalommal a farizeusok és írástudók így szóltak Jézushoz: „Miért van az, hogy János tanítványai sokat böjtölnek és imádkoznak, ugyanígy a farizeusokéi is, a tieid pedig csak esznek és isznak?” Ezt válaszolta nekik: „Böjtre tudjátok-e fogni a násznépet, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek azonban azok a napok, amikor elveszik tőlük a vőlegényt; akkor majd böjtölnek, azokban a napokban.” És példázatot is mondott nekik: „Senki sem hasít új ruhából foltot, hogy azt ócska ruhára varrja; különben az újat is elszakítja, és az ócskához sem való az új folt. És senki sem tölt új bort régi tömlőkbe; mert különben az új bor szétszakítja a tömlőket, és kifolyik az is, meg a tömlők is tönkremennek. Az új bort új tömlőkbe kell tölteni, akkor mindkettő megmarad. És senki, aki óbort ivott, újat nem kíván, mert azt mondja: „Jobb az ó”.

Bevezető ima: Uram Jézus, nyisd meg a szívemet és elmémet a szavaidra, hogy meglássam és szeressem akaratodat az életemben. Hiszem, hogy mindig velem vagy, és bízom benne, hogy szereteteddel vezetsz és erősítesz meg engem. Segíts, hogy mindenekfelett szeresselek!

Kérés: Újítsd meg a lelki életemet, Uram, és segíts, hogy a régi énemtől elszakadva követni tudjalak!

1. Rossz elvek alapján ítélkezni. Jézust ismét étkezés közben látjuk, most Lévi (Máté) és barátai társaságában. A farizeusok azért mentek oda, hogy alaposan megvizsgálják Jézust és követőit. Az írástudók körültekintőek voltak a tanításaival kapcsolatban, hiszen azok nem voltak összhangban az általuk megszokott formalizmussal és ragaszkodással a törvény betűjéhez. Az ő megállapításuk a böjtöléssel kapcsolatban burkolt ítéletet tartalmaz: „Te és követőid nem tartjátok be a böjtölési szokásainkat, ezért nem is lehetsz igazán szent.” Ezt nem kérdésként teszik fel, hanem megállapítást tesznek, vádolnak. Nem nyitottak arra, hogy a dolgokat egy új szemszögből lássák. Mi is beleeshetünk az elhamarkodott ítélkezés hibájába, például akkor, amikor kinézünk valakit a templomból azért, mert nem úgy viselkedik, ahogy mi. Az elveinknek, amelyek alapján ítélkezünk, nem a megszokott dolgoknak kell lennie, hanem azoknak, amit az Egyház, a Szentlélek vezetése által, tanít és elfogad. Legyenek ezek akár régi szokások, akár új megnyilvánulásai a Szentlélek munkájának az Egyházban.

2. Mindennek megvan a maga ideje. Jézus válasza nagyon egyszerű: a böjtölésnek és az ünneplésnek is megvan a maga ideje. Néhány embernek különleges hivatása van a szokatlanul önmegtagadó életre, de legtöbbünknek a liturgikus év az öröm és a bűnbánat természetes körforgását kínálja. Van, amikor együtt örülünk a “vőlegénnyel”, például karácsonykor és húsvétkor, amikor Krisztus eljövetelét illetve feltámadását ünnepeljük. Máskor nagyobb bűnbánatot mutatunk, mint például a nagyböjtben, amikor arra törekszünk, hogy jóvátegyük a bűneink miatti elszakadást Urunktól, vagy adventben, amikor a szívünket tisztítjuk meg, hogy be tudjuk fogadni az Urat karácsonykor. Az évközi időnek is megvannak a maga ünnepei és alkalmai mind a bűnbánatra, mind az ünneplésre. A kérdés, amit fel kell tennünk magunknak az, hogy: Valóban megéljük ezeket a liturgikus időszakokat, vagy teljesen figyelmen kívül hagyjuk őket? Van valamilyen hatásuk rám az Egyház ünnepeinek és böjtjeinek, vagy még a kíváncsiságomat sem keltik fel ezek?

3.Új éned. Ezután Jézus egy kihívást ad minden jelenlevőnek egy példabeszéd formájában. A ruha és a bortömlők példája is arra utal, hogy az Ő üzenetének megértéséhez kívülről kell szemlélnünk a dolgokat. Nagyon könnyen rutinossá válnak a cselekedeteink, ez által mi magunk pedig önelégültek és felszínesek leszünk hitünkben. Ez még rosszabb akkor, ha bizonyos bűnöket rendszeresen elkövetünk. Ahhoz, hogy valóban követni tudjuk Krisztust és az Örömhírt, hátra kell hagynunk – Szent Pál szavaival élve – „régi önmagunkat”, hogy Krisztusban újjászülethessünk (Kol 3, 9-10). A farizeusok számára ez azt jelentette, hogy hátra kellett volna hagyniuk ítélkező hajlamukat és a szigorú ragaszkodásukat a formaságokhoz. Lévinek és barátainak azt jelentette, hogy hátrahagyták világias és bűnös életmódjukat. Szakítani régi önmagunkkal nagyon nehéz – a „régi borhoz” szoktunk – de meg kell tennünk a lépést a felismerés felé, hogy miből áll régi önmagunk. Amellett kell döntenünk, hogy hátrahagyjuk régi énünket, s így magunkévá tehetjük Krisztus üzenetét, ami mindig is kihívások elé fog állítani minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy a mások felett való ítélkezés helyett Téged tudjalak követni. Mutasd meg nekem, hogy ki vagyok, és kivé kell váljak! Add meg a kegyelmet, hogy lelkesedéssel éljem meg az Egyház életét, ünnepeit és böjtjeit, hogy ezáltal tudj új teremtményeddé változtatni!

Elhatározás: Arra törekszem, hogy a mai napot – a pénteket – a Mi Urunk halálára emlékezve éljem meg, azáltal, hogy felajánlok egy apró áldozatot a bűneim bocsánatára; a vasárnapot pedig, majd az Ő feltámadására emlékezve igazi örömmel éljem meg.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.