Az alázat hatalma
2019. szeptember 3 Évközi huszonkettedik hét – kedd
Nagy Szent Gergely pápa és Egyházdoktor
P. Matthew Green LC

Lk 4,31-36
Jézus egyszer lement Kafarnaumba, Galilea egyik városába, és ott tanított szombaton. Csodálkoztak a tanításán, mert a beszéde hatalommal teljes volt. Volt a zsinagógában egy ember, akiben tisztátalan gonosz szellem lakott. Ez hangosan felkiáltott: „Hagyj békén! Mi közünk hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje.” Jézus azonban megparancsolta neki: „Némulj el, és menj ki belőle!” Az ördög pedig középre dobta az embert, kiment belőle, és semmit sem ártott neki. Mindenkit félelem szállt meg, és egymás között így beszélgettek: „Milyen beszéd ez? Hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, és azok kimennek?” És a híre elterjedt a környék minden helyén.

Bevezető ima: Uram, nyisd meg szívemet és értelmemet, hogy be tudjam fogadni szavaidat. Engedd, hogy még jobban megismerjem és megszeressem akaratodat az életemben. Hiszem, hogy mindig velem vagy, és bízom szeretetedben, ami vezet és erősít engem. Segíts, hogy Téged szeresselek mindenekfelett!

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, tedd szívemet a Tiedhez hasonlóvá!

1. A Szentség hatalma. Jézus akárhol prédikált, bámulatba ejtette és elbűvölte azokat, akik hallgatták Őt: amikor elveszett 12 éves korában és a názáreti templomban prédikált; amikor őröket küldtek, hogy börtönbe vessék Őt; Jézus őket is lenyűgözte és végül nem nyúltak hozzá. Mi volt az, ami ennyire megérintette őket? Habár mindenképp jó szónoknak kellett lennie, volt számos más képzett szónok is körülötte. Mi különböztette meg Jézust a többiektől? A beszéd hatalma abban rejlik, hogy a beszélő közeli viszonyban van azzal a témával, amit próbál hallgatóinak elmagyarázni, teljes magabiztossággal világít rá az összefüggésekre a szavak és az emberek élete között. Ismerni Istent, az Ő akarata szerint élni és teljes mértékben megbízni abban, hogy Isten maga a szentség és ez volt Jézus tanításának alapja. Ő szent ember és Isten. Képesek vagyunk arra, hogy ennek tudatában beszéljünk Istennel és Istenről?

2. Kiválasztani a Mestert. Ugyanezzel az isteni hatalommal volt képes Jézus egyszerűen kiűzni a gonosz szellemet minden különösebb felhajtás nélkül. Isten ellenállhatatlan parancsokat ad a rossz szellemeknek; aminek az ő bűnös lelkük kénytelen engedelmeskedni. Ugyanakkor tiszteli az ember szabadságát földi életünk végéig. A szíveket a kihívások, akadályok által formálja, hogy erősebbek legyünk és képesek legyünk napról napra jobban szeretni és tenni a jót. Szeretné, hogy mi magunk akarjunk engedelmeskedni neki. Úgy gyakorolja hatalmát, hogy szolgál minket, csak a mi javunkra használja erejét. A Sátán célja büszkeségének kielégítse azáltal, hogy mi szenvedünk gyengeségeinktől, szenvedélyeink és a társadalom, illetve a környezetünk által ránk nehezedő nyomás alatt. Az ördög tönkretesz minket, hogy rabszolgái legyünk, amíg Isten épít, hogy gyermekeivé fogadjon minket. Egyszerűbb a romlás felé menni, mint építeni a szeretet kihívásai által – én kit választok mesteremnek?

3. Az alázat hatalma. Ez talán elsőre kicsit paradox, de Jézus megmutatja nekünk, hogy a hatalom elválaszthatatlanul az alázat erényéhez kapcsolódik. Azt tanítja nekünk, hogy „tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát” (Mt 11,29). Az alázat az út a szentséghez. Ez számunkra azt jelenti, hogy alá kell vetni magunkat Isten akaratának, fel kell ismernünk a gyengeségeinket, és hagyni kell, hogy az Igaz Szeretet vezessen minket. Az igazi alázat a mi legnagyobb védelmünk a Sátán ellen. Nem tehetünk semmit Istenért és ennél fogva az emberekért sem, ha a szentségekben nem ismerjük meg és sajátítjuk el ezt az erényt Isten kegyelméből. A büszkeség, ezzel ellentétben, az erőszakhoz és az utálathoz vezet minket, ami olyanná tesz minket, mint a Sátán és osztozunk vele ezáltal sorsában: örökre elválaszt Istentől. Mostantól melyik oldalon állok?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, adj nekem igaz alázatot! Segíts, hogy szeretettel és akarattal el tudjam fogadni a Te akaratodat. Arra vágyom, hogy közvetítsem szavaidat és erődet másoknak, azáltal, hogy következetesen élek a hit igazságaiban.

Elhatározás: A kiengesztelődés szentségéhez járulok, és beismerem ebben gyengeségeimet. Isten bocsánatát és kegyelmét fogom keresni, hogy egyre inkább hasonlóvá váljak hozzá, különösen is az alázatban.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.