Felfedezni Istent barátságos arcokban
2019. szeptember 2. Évközi huszonkettedik hét – hétfő
P. Matthew Green LC

 Lk 4,16-30
Abban az időben Jézus elment Názáretbe, ahol felnövekedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és fölállt olvasni. Odaadták neki Izajás próféta könyvét. Amikor felnyitotta a könyvet, arra a helyre talált, ahol ez van írva:
„Az Úr lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, elküldött, hogy szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.”
Aztán összehajtotta a könyvet, visszaadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: „Ma teljesedett be ez az írás a ti fületek hallatára.” Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kegyelem igéin, amelyek ajkáról fakadtak. Aztán így szóltak: „Nem József fia ez?” Ő ezt felelte nekik: „Bizonyára azt a példázatot fogjátok nekem mondani: Orvos, gyógyítsd önmagadat! Amiket hallottunk, hogy Kafarnaumban történtek, cselekedd itt is, a hazádban.” Majd így folytatta: „Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgy hogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán.”
Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kihurcolták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek az oldalára, amelyen a városuk

Bevezető ima: Uram, nyisd meg szívemet és értelmemet, hogy be tudjam fogadni szavaidat. Engedd, hogy még jobban megismerjem és megszeressem akaratodat az életemben. Hiszem, hogy mindig velem vagy, és bízom szeretetedben, ami vezet és erősít engem. Segíts, hogy téged szeresselek mindenekfelett.

Kérés: Tudom, Uram, hogy Te dolgozol az emberek szívében és értelmében. Segíts, hogy felismerjelek mindenkiben, akivel beszélek és megértsem, ha mások által akarsz hozzám szólni.

1. Kedves ismerősökből ellenségek. Amikor Jézus visszatért szülővárosába, hogy prédikáljon, azonnal felkeltette az emberek figyelmét a messiási szöveggel, amit felolvasott. Bizonyára a nyilvános működése előtti években nem alakult ki az emberekben egy különleges kép Jézusról, de ahogy Lukács is mondja evangéliumában: „Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban, s kedvességben Isten és az emberek előtt.” (Lk 2,52). Tehát miért vagyunk meglepve? Régóta ismerték Őt, mégsem voltak képesek felismerni különleges bölcsességét és szentségét. Úgy gondolták, hogy Jézus semmi újat nem taníthat nekik. Ez könnyen megeshet velünk is. Igazán odafigyelünk a Szentmisén az olvasmányokra, észrevesszük azt, hogy Isten személyesen szól hozzánk az Ő élő szava által, vagy ábrándozással töltjük el az időt? Igazán tiszteljük a Szentségek szavait, képeit és szimbólumait, vagy hagyjuk, hogy elveszítsék jelentőségüket, és komikussá váljanak számunkra?

2. Feljebb lépni a hit lépcsőjén. A názáretiek azt hitték, hogy mindent tudnak Jézusról, amit csak tudni lehet; ezért nem voltak nyitottak arra az üzenetre, amit Jézus hozott nekik. Nem akartak feljebb lépni a hit lépcsőjén és többet látni benne egy középkorú férfinál, aki köztük nőtt fel. Az özvegy és a leprás, akikre Jézus utal, teljesen másként látták a dolgokat. A rengeteg kétség ellenére ők hittek Illés szavában, az öreg férfiéban, aki nem is az ő nemzetségükből való volt. A hitük miatt Isten tudott működni rajtuk keresztül és Isten csodákkal jutalmazta őket. Isten mindenkiben és minden időben képes munkálkodni. Ki kell tárni a szívünket és a lelkünket, készen kell állnunk arra, hogy felismerjük Őt a munkánkban, vagy olyan helyeken, ahol nem is számítunk arra, hogy felfedezhetjük – legyen az egy családtag vagy egy ismeretlen ember, fiatal vagy idős.

3. Büszkeség és előítélet. Amikor Jézus mérlegre tette a názáretiek hité, ők meglepő haraggal reagáltak, sőt meg is akarták Őt ölni. Büszkeségük nagyobb volt, mint az igazság vagy az Isten iránti szeretetük. Ki nem állhatták az ötletet, hogy valaki kihívja az ő ítélkező hozzáállásukat és önelégültségüket. Hány ember kel ki magából és dühöng az Egyház miatt napjainkban, mert az szembeszáll a bűnnel, és nevén nevezi a dolgokat! Talán mi magunk is reagáltunk már indulatosan, amikor egy barátunk kijavított minket, mert túlságosan közel járt az igazsághoz, és mert tisztában voltunk a barátunk tökéletlenségével. Ebben is volt némi előítélet: a választott nép tagjaként nem akartak tanulni a zsidó hitről. Napjaink multikulturális plébániáin, szükséges, hogy nyitottak legyünk arra, hogy bárkin keresztül szólhat hozzánk Isten – nyelvre és etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, segíts, hogy növekedjek alázatban! Segíts, hogy megnyissam előtted szívemet és meglássam kegyelmed működését, elfogadjam a leckéket, amik által tanítani akarsz engem! Lágyítsd meg az én ellenállásomat, hogy könnyen a képmásodra tudj alakítani!

Elhatározás: Legközelebb, amikor valaki rávilágít egy hibámra, ami arra ösztönöz engem, hogy jobb legyek, úgy fogom fogadni, mint Isten szavát, és megpróbálom átültetni életembe a leckét.


A pápa imaszá


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.