Lenni, vagy nem lenni
2019. augusztus 28. Évközi huszonkettedik hét – szerda
Szent Ágoston püspök és egyháztanító

Mt 23,27-32
Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Olyanok vagytok, mint a fehérre meszelt sírok, amelyek kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle undoksággal vannak tele. Így ti is kívülről igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Sírboltokat emeltek a prófétáknak, feldíszítitek az igazak síremlékeit, és kijelentitek: „Ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűnrészesek a próféták vérében.” Ezzel ti magatok tanúsítjátok, hogy a próféták gyilkosainak fiai vagytok. Nos, fejezzétek hát be, amit atyáitok elkezdtek!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te vagy az Út, az Igazság és az Élet. Alázattal járulok ma eléd. Életemet nyitott könyvként akarom eléd tárni, melynek lapjain te írod életem történetét.

Kérés: Uram, adj nekem őszinte és alázatos szívet, mely vezet engem minden képmutatás elutasításában és katolikus hitem teljes megélésében.

1. Bort iszik és vizet prédikál. Az egyik legkeményebb feddést Jézus azoknak a képmutatóknak adta, akik Isten népe vezetésének nehéz feladatával lettek megbízva. Ők arra voltak meghívva, hogy közvetítsék a reményt, melyet Isten ígért, hogy megszabadítja őket: „az én népem lesznek, én pedig az ő Istenük leszek” (Jer 24,7). Mégis az ő hiú törvénytiszteletük nem volt más, mint önelégültség, mely Izrael nyáját a kétségbeesésig megterhelte. Ahelyett, hogy segítettek volna Isten népét a bűnből kivezetni, és Isten szeretetéhez hűséges életére elvezetni, becsapták a népet, és lelki nyitottságukat a vallás felé, a saját piszkos gyarapodásuk érdekében használták ki.

2. Szentek nyaktilója (guillotine) vagy szentek a vesztőhelyhez. Az emberek véleményének túlságos figyelembevétele a „Szentek guillotine-ja”. Végzetes hatású és halálos erő lehet a buzgó szív cselekvésének megtörésére. Mások véleményének túlértékelése Isten szeretetét és a lelket terméketlenné teszi, mert az nem más, mint gőgbe burkolt félelem, kétség vagy a „nem akarom megzavarni mások érzéseit” álokoskodása. Másrészről az igaz emberszeretet tanúságot tesz az igazságról, tekintet nélkül annak esetleges következményeire – ami lehet az üldözés és a kard is. (Vö. Róm 8, 35). Ha nem túlságosan figyelünk az emberek véleményére, lehet, hogy utunk a megvetés és gúny vesztőhelyéhez vezet, de akkor vagyunk a szentté válásunk útján.

3. Apaként és fiúként egyaránt képmutatók. A farizeusok ősei megölték a prófétákat, akik Isten nevében fenyítették a népet. Most Jézus ironikusan sürgeti őket, hogy bizonyítsák: méltók erre az örökségükre. Ellentétben a farizeusokkal és főpapokkal, akik pénzsóvárrá lettek, Jézus Izrael nyája számára a Jó Pásztor. Jézus egy új papságot intézményesített, melynek alapja az Ő személye: aki a Szenvedő Szolga, a Húsvéti Bárány, a Messiás, a Szentháromság Második Személye. Ö mindent újjá alkotott és az igazságban szabaddá tett a bűntől.

Beszélgetés Krisztussal: Ó, Uram, teljes szívemből köszönöm, hogy megváltottál engem. Engeded hallanom hangodat, amint szelíden szólítasz engem. Örökre hálás vagyok neked a keresztért, melyen bizonyítottad irántam való szeretetedet. Erősíts meg a hitben és tölts el szereteteddel, hogy egy napon örömmel mondhassam Szent Pállal: „élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem.” (Gal 2, 20)

Elhatározás: Ma ellensége leszek a képmutatásnak, és minden emberi kapcsolatomban őszinte leszek.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.