Az igazság tanúi
2019. augusztus 29. Évközi huszonegyedik hét – csütörtök
Keresztelő Szent János vértanúsága

Mk 6,17-29
Miután Jézus megkezdte nyilvános működését, Heródes Antipász király elfogatta Jánost, és börtönbe vetette. Testvérének, Fülöpnek felesége, Heródiás miatt tette, akit feleségül vett. János ugyanis figyelmeztette Heródest: „Nem szabad elvenned testvéred feleségét.” Emiatt Heródiás áskálódott ellene. Szívesen eltétette volna láb alól, de nem tehette. Heródes ugyanis félt Jánostól, mert tudta, hogy igaz és szent ember. Ezért meg akarta őt menteni. Valahányszor beszélt vele, zavarba jött, mégis szívesen meghallgatta.
Végül elérkezett a kedvező nap. Heródes a születése napján lakomát adott vezető embereinek, a magas rangú tiszteknek és Galilea előkelőségeinek. Közben Heródiás leánya bement, táncolt nekik, és Heródes meg vendégei előtt nagy tetszést aratott. A király így szólt a leányhoz: „Kérj tőlem, amit akarsz! Megadom neked.” Sőt meg is esküdött: „Bármit kérsz, megadom neked, még az országom felét is.” A leány kiment, és megkérdezte anyjától: „Mit kérjek?” Anyja ezt felelte: „Keresztelő János fejét.” Erre visszasietett a királyhoz, és előadta kérését. „Azt akarom, hogy most azonnal add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!” A király nagyon elszomorodott emiatt, de esküjére és a vendégekre való tekintettel nem akarta kedvét szegni. Azonnal elküldött egy hóhért azzal a paranccsal, hogy hozza el János fejét. Az elment, lefejezte őt a börtönben, és elhozta fejét egy tálon. Odaadta a leánynak, a leány pedig elvitte anyjának.
Amikor János tanítványai meghallották, eljöttek, elvitték János testét, és egy sírboltba temették.

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam! Hadd legyen számomra életet adó szó, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján! Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe!

Kérés: Uram, hadd legyen az irántad való szeretetem erős és bátor, mikor tanúságot teszek kinyilatkoztatott igazságodról! Engedd, hogy sose féljek annak a következményétől, ha kiállok melletted!

1. Az igazság erejével szólni. Bár Heródes kegyetlen zsarnok volt, Keresztelő Szent János nem habozott elítélni a házasságtörő magaviseletét és nyíltan leleplezni a bűnét. Szent Jánost a Szentlélek arra vezette, hogy tanúságot tegyen és tanítsa az embereket arról, hogy senki sem szegheti meg Isten parancsait büntetlenül, még egy király sem. Nem félt tetteinek a következményeitől, mert tudta, ha hisz, akkor Isten az Ő oldalán áll, és sosem hagyja cserben. Akkor sem, ha szenvednie kell az igazságért. Nekünk is bátran kell tanúságot tennünk: a családunkban, a barátaink között és a társadalomban is. Ha megtesszük, Isten velünk lesz és nincs mitől félnünk.

2. Ami igazán számít. Márk elmondja nekünk, hogy Heródes szívesen hallgatott Jánosra, és nagyon megzavarodott – annak ellenére, hogy neheztelt rá, amiért az megvádolta a házasságtörés miatt. Erkölcsi gyengeségében kitartott a bűnben, de a prófétai felszólítás a bűnbánatra elérte a lelkiismeretét. Heródesnek valami mozgolódott a lelkiismeretében; bűnének igaz megbánására indította őt a Szentlélek. Isten sosem hagyja el a bűnösöket, hanem kegyelmekkel segíti visszatérni őket magához. Sosem szabad elveszítenünk a reményt valakiért, aki elveszettnek tűnik és a bűnben él. Továbbra is szeretettel kell beszélnünk neki az igazságról, és imádkoznunk kell a teljes megtéréséért. Isten még a legádázabb bűnös szívét is megváltoztathatja. Ahogy végtelen irántunk megbocsátása, másoknak is meg fog bocsátani.

3. Meghiúsult megtérés. Az evangélium elmondja, ahogyan Heródes – Heródiásnak tett meggondolatlan ígéretében – kompromittáló helyzetben találja magát, és nehogy tekintélyén csorba essék, elrendeli keresztelő Szent János lefejezését. Erkölcsi gyengesége legyőzi a kegyelem első indíttatását a megtérésre. Bujaságában és hiúságában bezárja a szívét Isten előtt és borzalmas bűnt követ el; egy ártatlan ember gyilkosa lesz. Mennyire be tudja feketíteni a bűn egy ember lelkét és mennyire képes kiirtani a szívből Isten kegyelmét, mely azután csak saját igényeinek kielégítését fogja szolgálni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add nekem a jó lelkiismeret kegyelmét, hogy mindenkor egyenesen szóljak igazságodról és szeretettel törvényedről!

Elhatározás: Imádkozni fogok azért a kegyelemért, hogy igazságod tanúságtevője lehessek bárhol és bármikor, nem számolva a következményekkel.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.