Első legyen a legfontosabb
2019. augusztus 27. Évközi huszonegyedik hét – kedd
Szent Mónika

 Mt23, 23-26
„Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok mentából, kaporból és köményből, de elvetitek a törvény komolyabb parancsait, a jogot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg kellene tenni, s azokat sem elhagyni. Vak vezetők, akik kiszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és tisztátalansággal. Te vak farizeus! Tisztítsd meg előbb a pohár belsejét, hogy a külseje is tiszta legyen!”

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam! Hadd legyen számomra életet adó szó, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján! Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe.

Kérés: Uram, segíts, hogy tisztán felismerhessem akaratodat az életemben! Engedd, hogy mindenkor tudjam és határozottan meg is tegyem, amit kívánsz tőlem!

1. Szoros csomók. Amikor az Úr elsőként megparancsolta a népnek, hogy tizedet adjon, az emberek még úgy tekintettek Istenre, mint minden jó forrására az életükben. Ez a mi életünkben az az időszak, amikor felismerjük, hogy mindet tőle kaptunk, Ő a mi Urunk és törvénye az üdvösségünk útja. Mégis könnyedén estek a zsidók a legalizmus csapdájába és elfeledkeztek a tized igazi okáról. A törvény betűit tartották fontosnak és elfelejtették a jelentését: elismerni Isten korlátlan uralmát. Végül mindaz, amik vagyunk és mindaz, amit magunkénak mondunk, Istené. Használnunk kell a talentumainkat, a vagyonunkat és anyagiakat, mindent Istenért és az Ő Királyságáért. Van olyan területe az életemnek, ahol nem ismerem el Isten korlátlan uralmát?

2. Ami igazán számít. Mi a törvény leghangsúlyosabb mondanivalója? Jézus igazságról, irgalomról és hitről beszél. Mikor ezeket elhanyagoljuk, elferdítjük az igaz vallást, mivel ez nem formalitás és olyan tettek kérdése, amivel Istent kiengesztelhetjük. Sokkal inkább arról van szó, hogy mennyire tudjuk a szívünket a szavai szerint formálni. Jobban kell törekednünk arra, hogy szívünk hasonlóvá váljék az Ő szívéhez, úgy könyörületességben és irgalmasságban, mint minden másban. Hányszor megyünk el az igazán fontos dolgok mellett és dolgozunk részeredményekért? Milyen gyakran próbálunk kedveskedni Istennek, miközben tévúton járunk, hiszen meg vagyunk győződve róla, hogy az Ő akaratát követjük, miközben valójában a saját utunkat járjuk. Milyen gyakran elfelejtjük, hogy mit is jelent valóban odaadni magunkat Isten törvényének?

3. A belső tisztulás. „Tisztítsd meg előbb a pohár belsejét…” Figyelnünk kell a lelkünkre, és biztosnak kell lennünk abban, hogy cselekedeteinket valóban szent és tiszta szándék vezérli. Gyakran kell szívünk mélyére tekintenünk, hogy valóban tiszták legyenek a szándékaink. Néha csak azért dolgozunk, hogy valamilyen látszatot keltsünk, hogy szentnek és erényesnek tűnjünk, miközben belülről tele vagyunk ítéletekkel, ami a könyörületesség hiánya. Az érték abból az emberi a szívből fakad, amelyikben a Szentlélek lakik, és sugallataival megmutatja benne az akaratát. Figyelnünk kell a Szentlélekre, és követnünk kell az útmutatásait.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te tudod, hogy mi lakik a szívemben. Tisztítsd meg és formáld újra isteni szíved szerint, hogy szerethesselek és másokat is úgy szerethessek, ahogyan Te! Engedd, hogy elkerüljek minden hiúságot és látszatot, ami nem szerez neked dicsőséget.

Elhatározás: Minden nap megvizsgálom a cselekedeteim motivációját, hogy biztosan az irgalmasság, igazságosság és hit indítja a tetteimet.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.