Én vagyok testvérem őrzője?
2019. augusztus 26. Évközi huszonegyedik hét – hétfő

Mt 23,13-22
„Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: „Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.” Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: „Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.” Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.”

Bevezető ima: Uram, Istenem, nyisd meg az elmém, hogy halljam szavadat, és a szívembe fogadjam! Hadd legyen számomra életet adó szó, lépteim biztos vezetője ma, és életem minden napján! Szavaidon elmélkedve engedd, hogy rátaláljak a biztos és biztonságos ösvényre, mely hozzád vezet, az örök életbe.

Kérés: Uram, engedd megértenem, hogy az élő emberszeretet azt jelenti, hogy mások lelkéért ugyanúgy felelek, mint a sajátomért. Azt kívánod tőlem, hogy másokat is hozzád vezessek.

1.Az álszentekre nem vonatkozik. A farizeusok és írástudók híján vannak az egyenes és őszinte lelkiismeretnek, amivel Istennek örömet szerezhetünk. Hagynunk kell viselkedésünket, szavainkat és lelkiismeretünket megnyílni az Úr előtt és harmóniában lenni vele. Lelkiismeretünk az a titkos szentély, ahol kettesben vagyunk az Úrral, és a Szentlélek szól hozzánk a szívünk mélyén. Akkor sértjük meg lelkiismeretünket, ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy hamis, amikor megtagadjuk magunktól azt, ami üdvösségünk szempontjából a legfontosabb. A jó lelkiismeret a legfőbb jó, amit csak ebben az életben elérhetünk. Békét, nyugodt derűt ad nekünk és biztosítja, hogy a kegyelem állapotában maradjunk.

2. Ára van annak, ha másokat félrevezetünk. Jézus nagyon szigorú azokkal, akik másokat tévútra vezetnek, különösen, ha olyanokról van szó, akiknek felelőssége másokat az üdvösség útjára tanítani és vezetni. Nagy bűn botrányt okozni és másokat az igazság ösvényétől eltéríteni. Erre sok példa van. Vannak, aki megbízást kaptak, hogy az Egyház nevében tanítsanak, de azt kiegészítik saját véleményükkel. Akadnak, akik rendezetlen életükkel hatnak a befolyásolható fiatalokra. Mindannyiunk üdvössége összekapcsolódik, segítünk egymásnak felépülni és segítjük egymást a Krisztushoz vezető úton. A többieknek joguk van ahhoz, hogy jó példát lássanak tőlünk, és igazat szóljunk.

3. Itt nincs esküdözés! Jézus óv minket az üres szavaktól, a túlzástól és attól, hogy Istenre, vagy az Ő oltárára esküdjünk. Azt kívánja, hogy szavaink őszinték legyenek, és éljünk olyan feddhetetlenül, hogy az mindenki számára példaértékű legyen. Ha tiszta a lelkiismeretünk és minden ügyünket Isten elé visszük, akkor szavaink valóban igazak lesznek, és arról tanúskodnak, ami a bensőnkben lakik. Milyen csodálatos dolog olyan emberekkel foglalkozni, aki egyszerűek és átláthatók, akiknek az arcáról olvasni lehet, mert sosem fordul elő velük, hogy fondorlatosak, számítók, hamisak, vagy kétszínűek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add kegyelmedet, hogy valóban szívem mélyéig őszinte legyek, amikor veled, vagy másokkal foglalkozom. Taníts meg arra, hogy ha a szavamat adom, azt szívemből tegyem.

Elhatározás: Lelkiismeret vizsgálatomban megkérdezem magamtól; valóban elég mélyre megyek ahhoz, hogy felismerjem Isten akaratát?


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.