Próbára tenni az Istent
2019. augusztus 23.
Évközi huszadik hét – péntek
Limai Szent Róza szűz
P Cathal Deveney, LC

Mt 22,34-40
Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szaddúceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: „Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?” Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták.”

Bevezető ima: Uram, a farizeusok bölcsnek hitték magukat, ezért akartak próbára tenni. Milyen oktalan is az ember, hogy próbára teszi az Istent! Milyen szánalmasak vagyunk, amikor próbára teszünk téged, jelet vagy kérdéseinkre választ követelünk! Uram, taníts meg hinni, szeretni és követni téged!

Kérés: Uram és Istenem, adj nekem kegyelmet, hogy alázattal elfogadjam akaratodat!

1. Az emberi ostobaság. Uram, Istenem! Ádám és Éva próbára tették jóságodat, mert hibát találtak benne. A bizalmatlanság almáját választották, mert kételkedtek abban, hogy végtelenül jó vagy. Izrael népe, a számtalan csoda ellenére, amelyet velük tettél, időről időre próbára tett téged. A farizeusok és szaddúceusok nem ismerték el a csodákat, amelyeket véghezvittél. Visszautasították, hogy meghallgassák szavaidat és nem vették észre a jeleket. Nem fogadták el a jóság szavait és behunyták szemüket az isteni hatalom rendkívüli megnyilvánulásai ellőtt. Próbára tettek téged. Saját maguk akartak ítélkezni maguk felett. Saját maguk akarták irányítani döntéseiket, nem a Te feltételeid, hanem a maguk oktalan akarata szerint. Ez az örök emberi butaság. Az ember soha nem válik olyan szánalmassá, annyira szerencsétlenné, mint amikor próbára teszi az Istent. Semmi kiemelkedő nincs egy ennyire nevetséges cselekedetben. Semmi említésre méltó nincs abban, hogy szembeszállunk az Istennel.

2. Szűk látókörűség. Gondoljuk meg, milyen a beállítottságuk azoknak, akik tesztelik az Istent? Mindig szűk látókörűek. Azok az emberek igénylik, hogy próbára tegyék az Istent, akik nem látnak a saját maguk szűk világán túlra, akik visszautasítanak mindent, amit nem tudnak megérinteni. Ebben az evangéliumi részben belelátunk Jézus szívébe. Ő kinyújtja a kezét az elfogult, kicsinyes farizeusok felé is, akik kelepcébe akarják csalni. Elfogadja a kihívást és arra használja, hogy megváltó fényt öntsön a jelenlévők szívébe. Arra tanít minden jelenlévőt, hogy lépjenek túl a saját kicsinyességükön és nyissák meg az Isten és embertársi szeretet új horizontjait.

3. Bölcsesség és szeretet. A történelem során és napjaink kultúrájában is gyakran találunk olyan embereket, akik azért követelnek tekintélyt maguknak, mert eléggé önállónak, racionálisnak, felnőttnek és bátornak vélik magukat, embereket, akik még Istennel és az Egyházzal is szembe mernek szállni. Mi mindnyájan tudjuk, hogy nincs ebben semmi merészség. Ez az önmagasztalás csak füst és látszat. Ha eléggé ésszerűen gondolkoznánk, ha elég erősek és bátrak lennénk, ha teljességében megélnénk identitásunkat, akkor olyanok lennénk, mint a kis gyermekek, bölcsességben és szeretetben élnénk. Vizsgáljuk meg a saját életünket, hogy nem tesszük-e próbára az Istent, hogy nem követelünk-e tőle jeleket, nem kérdőjelezzük-e meg terveit vagy nem utasítjuk-e vissza akaratát. Kérjük a Szűzanya segítségét, aki a Bölcsesség Széke, hogy vezessen minket az igazság ösvényén és ismételjük vele együtt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok.” (Lk 1,38).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a farizeusok szándékos vakságára Te szeretettel válaszoltál. Ne engedd, hogy vak legyek jelenlétedben! Ne engedd, hogy bármilyen módon is próbára tegyelek! Te mondtad, hogy az örök élet Igéi nálad vannak. Csak azt akarom, hogy hűséges legyek hozzád. Csak arra van szükségem, hogy igazán szeresselek.

Elhatározás: Megújítom a szándékaim tisztaságát Isten akarata előtt az életemben.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.