Veled van az Úr
2019. augusztus 22. Évközi huszadik hét – csütörtök
Boldogságos Szűz Mária királynő
Kollár Ágnes, a Regnum Christi Mozgalom tagja 

Lk 1, 26-28
A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”

Bevezető ima: Urunk, Jézus Krisztus, akinek édesanyja, a Boldogságos Szűz Mária Dávid leányaként királyi házból származott, királynői méltósága mégis leginkább az Úr iránti engedelmes szeretetben mutatkozott meg, add meg nekünk kegyelmesen, hogy ne féljünk minden körülmények között Rád bízni magunkat, s így alkalmassá váljunk arra, hogy mi is Krisztus-hordozók legyünk ezen a világon.

Kérés: Uram, add, hogy követni tudjam Mária példáját! Szeretném életemmel beteljesíteni a Te akaratodat – Legyen!

1. Belépett hozzá. Gábor angyal feladattal érkezett. Isten különleges kegyelme, amikor angyalát küldi el, de sokszor egyszerűen, szinte észrevétlenül érkezik az életünkbe. Mária szíve élete minden pillanatában készen állt Isten és az Ő küldötte befogadására, mert nem hagyta, hogy e földi világnak a gondjai lefoglaljanak benne minden helyet. Isten hozzám is be akar lépni. Vajon talál-e az én szívemben is helyet magának hogy tudassa velem az életemre vonatkozó terveit? Várlak Uram! Kitakarítom a lelkemet, hogy be tudj lépni hozzám is. 

2. Megszólította.  Isten minket is megszólít és hív, hogy a szeretet és az egymás iránti irgalom útján járjunk. Arra hív, hogy Mária alázatával és engedelmességével, de mindenekelőtt az ő határozottságával mi is igent mondjunk az Úr akaratára. Nekünk is feladatunk van itt  és most – Közép-Kelet Európában, a XXI. században: a keresztény értékeket felmutatni, védeni és ápolni az életet, annak első pillanatától a természetes végéig. A családok egységét megőrizni, mert a családok egészsége a társadalom egészségének fokmérője. Mária oltalmazó szeretete soha nem hagyott el bennünket. Hogyan válaszolok erre a szeretetre? Minden életállapotban átérzem az ő hűségét? Próbálok-e a kedvében járni? Hogyan hálálom meg Mária hűséges anyai szeretetét?

3. Veled van az Úr. El tudom hinni, hogy most és itt is velem van az Úr? Rengeteg módon nyilvánítja ki az Ő jelenlétét az életemben: a szentmisében, az Oltáriszentségben, a szentségekben, a Szentírás üzenete által, minden elmondott imában, azokban az emberekben, akik szeretettel vesznek körül, vagy csak egy mosollyal fordulnak felém az utcán… Velem van a szép napsütésben, a természet csodálatos színeiben. De velem akar lenni a magány és nehézség pillanatiban is. Uram, jöjj, és maradj velem!  Még ha magányos is lennék, tudom, hogy nem vagyok egyedül. Keresem az okot, hogy nap mint nap hálát adjak Neked, Uram, örök szeretetedért, nehézségeimet pedig a kezedbe leteszem.

Beszélgetés Krisztussal: Emlékezzél meg Istennek dicsőséges Anyja, magyarok Nagyasszonya, szentséges Szűz Mária! Emlékezzél meg örökségedről, melyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István neked fölajánlott és végrendeletében neked hagyott. Tekints kegyes arccal országodra és dicső érdemeid által légy szószólónk és közbenjárónk szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál. Ámen. (Esterházy Pál imája, Sík: DB 858)

Elhatározás: Mária, királynői rangot alázatod által kaptál. Ma alázatosan elmondok egy tized rózsafüzért azért a családtagomért, aki a legtöbb nehézséget jelenti számomra. 


A legjobb, ha szépen felöltözködsz
2019. augusztus 22.
Évközi huszadik hét – csütörtök
P. Jason Brooks LC

Mt 22, 1-14
Ezután Jézus újra beszélni kezdett, és ismét példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki menyegzőt készített fiának. Elküldte szolgáit, hogy hívják el a meghívottakat a menyegzőre, de azok nem akartak eljönni. Ekkor más szolgákat küldött ezekkel a szavakkal: „Mondjátok meg a meghívottaknak: Íme, a lakomát elkészítettem, ökreimet és hízlalt állataimat levágtam, minden készen van. Jöjjetek a menyegzőre. De azok nem törődtek vele. Elmentek, egyik a földjére, a másik az üzlete után, a többiek pedig megragadták a szolgáit, gyalázatokkal illették és megölték. Haragra gerjedt erre a király, s elküldte hadseregét. A gyilkosokat elpusztította, a városukat pedig felégette. Azután azt mondta a szolgáinak: „A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek hát ki a bekötő utakra, s akit csak találtok, hívjátok a menyegzőre.” A szolgák kimentek az utakra és összegyűjtöttek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt, s a menyegzős ház megtelt vendégekkel. Amikor a király bement, hogy megnézze az asztalnál ülőket, észrevett ott egy embert, aki nem volt menyegzős ruhába öltözve. Azt mondta neki: „Barátom, hogyan jöttél be ide menyegzős ruha nélkül?” Az nem szólt semmit. Erre a király azt mondta a felszolgálóknak: „Kötözzétek meg kezét-lábát és dobjátok ki őt a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás! Mert sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.”

Bevezető ima: Urunk, Jézus Krisztus Atyja, kinyilatkoztattad a nemzeteknek gyógyító hatalmadat és minden időt egy új dal szavaival töltöttél be. Hallgasd meg ennek a dalnak a visszhangját! Adj nekem erőt, hogy dicséretedet életem minden napján zengjem! Erre kérlek téged Krisztus, a mi Urunk által.

Kérés: Uram, szeretnék ott lenni, amikor a szentek beköltöznek a mennybe!

1. Isten a cselekvő. Bár mi keressük Istent, mindig Ő az, aki előbb keres minket, és aki kezdeményez. Ő a központi alak szellemi utazásunkon. Mindig Ő hív meg minket arra, hogy átadjuk magunkat fenséges akaratának. Mindig új javaslatot tesz. Krisztus azonban sosem tolakszik. Semmire sem fog kényszeríteni minket. Ez természete ellen lenne, mivel Isten a szeretet, és a szeretetnek – ha igazi szeretet – szabadnak kell lennie. Egy kapcsolatban tulajdonképpen az szeret kevésbé, aki ellenőrzi a kapcsolatot. Ezért van az, hogy Istennel való kapcsolatunkat csak egy bizonyos fokig ellenőrizzük. Ő szeretni fog minket, és meg fogja velünk osztani az életét annyira, amennyire engedjük neki.

2. Nagyon megtelt a ház. Biztos lehetsz benne, hogy a mennyben mindenféle ember lesz. Azt mondják, hogy olyanok, akiktől elvártuk, hogy ott legyenek, nincsenek ott, akiktől pedig nem várjuk, azok ott lesznek. Természetesen ez nem általános érvényű. A biztos pont az, hogy a menny nem csupán néhány lélek számára van lefoglalva. Mindenki előtt nyitva áll. Krisztus vérét ontotta értem és mindenkiért. Feltámadt a halottak közül, hogy életünk legyen és bőségben legyen. Mégis lesznek néhányan, akik nem bizonyulnak alkalmasnak arra, hogy belépjenek a mennybe. Olyan szomorú ez: ezek az emberek eldöntik, hogy visszautasítják Isten szeretetének és a megváltásnak ajándékát. Minden alkalommal, amikor vétkezünk, visszautasítjuk Isten szeretetének ajándékát. Jó, ha ezt nem feledjük. Jó állandóan arra gondolni, hogy maguk a keresztek, melyeket hordoznunk kell, Isten ajándékai. Arra valók, hogy közelebb vigyenek hozzá, és hogy még több lelket mentsünk meg.

3. Lakodalomra túlságosan egyszerűen öltözni. Bár sokan vannak a meghívottak, a végén kevesen lesznek a választottak. Ezek a szavak világossá teszik, hogy Isten mércét állít, és ezt nem fogja lejjebb rakni, vagy nem fog kivételezni azok érdekében, akik nem megfelelően öltözködtek fel. Ezért nekünk, akiket Krisztus már meghívott, hogy az Egyház tevékeny tagjai legyünk, el kell ismernünk, hogy Isten milyen jó volt hozzánk, és gondoskodnunk arról, hogy minden nap megjelenjünk az Ő ünnepén, és minden tőlünk telhetőt megtegyünk az evangélium terjesztésére. Olykor bátorítanunk kell a megkeresztelteket, hogy tegyenek többet és vegyék komolyabban a hitüket. Nem arra vagyunk meghívva, hogy középszerűek legyünk; hanem arra, hogy szentek legyünk, és hogy mindannyian ott legyünk, amikor a vendégek beköltöznek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, köszönöm neked a meghívást arra, hogy isteni életedet megosszam, mint egy a tieid közül. Köszönöm neked, hogy olyan lettél, mint én, hogy ezáltal egy lehessek veled. Add, hogy mindig tiszteletben tartsam a hit e nagy ajándékát, amit szabadon felkínálsz a saját javamra! Segíts hirdetnem az örömhírt, és minden lelket, akit rám bíztál, mennyei hazájukba vezetnem!

Elhatározás: Ma este a házastársammal vagy egy másik családtagommal fogok imádkozni.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.