Mindenki győztes!
2019. augusztus 21.
Évközi huszadik hét – szerda
P. Jason Brooks LC

Mt 20, 1-16
Mert hasonló a mennyek országa a házigazdához, aki korán reggel kiment munkásokat fogadni a szőlőjébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor a harmadik óra körül is kiment, látott másokat is ott ácsorogni tétlenül a piactéren. Azt mondta nekik: „Menjetek ki ti is a szőlőbe, és ami igazságos, megadom majd nektek.” Azok elmentek. Azután a hatodik és a kilencedik óra körül ismét kiment és ugyanígy tett. Mikor a tizenegyedik óra körül kiment és megint talált ott ácsorgókat, azt mondta nekik: „Miért álltok itt egész nap tétlenül?” Azt felelték neki: „Mert senki sem fogadott fel minket.” Erre azt mondta nekik: „Menjetek el ti is a szőlőbe.” Amikor beesteledett, a szőlő ura így szólt intézőjéhez: „Hívd a munkásokat, és add ki nekik a bérüket, kezdve az utolsóktól az elsőkig.” Jöttek azok, akik tizenegy óra körül kezdtek, és kaptak egy-egy dénárt. Mikor az elsők sorra kerültek, azt gondolták, hogy többet fognak kapni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor megkapták, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: „Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és egyformán kezelted őket velünk, akik viseltük a nap terhét és hevét.” Ő azonban így válaszolt az egyiküknek: „Barátom! Nem vagyok veled igazságtalan. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tiéd, és menj! Én ennek az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Vagy nem szabad azt tennem az enyémmel, amit akarok? Rossz szemmel nézed talán, hogy én jó vagyok?” Így lesznek az utolsókból elsők és az elsőkből utolsók.”

Bevezető ima: Mindenható és halhatatlan Isten, adj nekem új erőt Krisztusnak, a jó Pásztornak bátorságából, és vezess engem, hogy szentjeid közé kerüljek a mennybe, ahol Ő él és uralkodik veled és a Szentlélekkel, Isten, mindörökkön örökké.

Kérés: Uram, segíts meghallanom szentségre szólító hívásodat, és arra rendíthetetlen hűséggel és nagylelkűséggel válaszolnom!

1. Most jött el az idő. Fontos elképzelni azt, hogy Krisztus itt megpróbálja a zsidókat egy kicsit tanítani. Az csupán, hogy ők voltak a választott nép – és az eddigi történelem kezdetétől az egy igaz Istent tisztelték –, még nem jelenti azt, hogy a nem-zsidók a zsidók minden előnyéből ki lennének zárva a mennyben. Krisztus kész arra és azt akarja, hogy minket szentté tegyen, és minden dicsőségével megkoronázzon. Ez azonban azt követeli meg, hogy vállaljuk az úr meghívását és elkezdjük a munkát. Ez a példabeszéd meg akarja mutatni nekünk, hogy Isten a cselekvő. Ő az, aki mindig kezdeményez. Egyikünk sem tudhatja be saját érdeméül a megmenekülését. Nem én választottam Istent. Krisztus volt az, aki hívott engem, és elvárja tőlem, hogy gyümölcsöt hozzak, hosszantartó gyümölcsöt.

2. Nem csupán ácsorogni. Jézus az út, az igazság és az élet. Azért jött, hogy életünk legyen és bőségben legyen. Jézus nem fösvény, de nem is pazarló. Igaz, hogy bőkezűen osztja nekünk ajándékait, de bizonyos „hozamot” is elvár „befektetésétől”. Szeretné, ha befektetése neki dolgozna, és magas hasznot hozna. Egyszóval, Jézus az első osztályú keresztényt szereti. Nem szeretné, ha tétlenek maradnánk a gonosszal és a jogtalansággal szemben. Valójában az egyetlen oka, amiért a gonosz szünet nélkül zaklatja társadalmunkat az, hogy nincs elég jó ember, aki színt vallana, és bevetné magát azért, ami helyes.

3. Apróságokon múlik. Egyáltalán nem tudjuk, mi minden történhetne, ha elkezdenénk többet imádkozni, és mindent, amit teszünk, Isten dicsőségére tenni. Sok minden szól amellett, hogy rejtett áldozatot hozzunk, és érdekmentesen cselekedjünk. Egyáltalán nem tudjuk elképzelni, milyen hatalommal bírnak a szerzetesek és szerzetesnővérek imái és áldozatai. Ugyanígy nem tudjuk felmérni, hogy milyen értékes egy anya számára csecsemőjének szeretettel pelenkát cserélni. Azonkívül ki és hogyan tudná felbecsülni egyetlen szeretetteljes tett hatalmát? Ki tudja a felebaráti szeretet kozmikus láncreakcióját megalapozni, melyet egy látszólag jelentéktelen jótett vált ki? Jézus megpróbálja elérni, hogy felemeljük a tekintetünk a tányér széléről, és szemünk kinyíljon a különös szeretettel végzett mindennapi teendők értékére.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, taníts engem, hogy megértsem a nagy szeretettel végzett kis dolgoknak értékét! Mutasd nekem, hogy milyen a hatalmas szeretet! Tégy engem békéd eszközévé és az irgalmasság apostolává! Segíts, hogy életemet a hit és ne csak a látható dolgok vezessék! Add, hogy a dolgokat a Te mércéddel és ne a világéval ítéljem meg!

Elhatározás: Az evangélium hirdetésének érdekében akarom szeretettel és a legtisztább szándékkal a felebaráti szeretet kis tetteit véghezvinni.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.