Tanuljunk, hogy taníthassunk!
2019. augusztus 20.
Szent István király, főünnep

Tolnai Gyula, a Regnum Christi Mozgalom tagja

Mt 7,24-29
Mert mindenki, aki hallgatja ezeket a szavaimat és követi azokat, hasonló az okos emberhez, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. De az nem dőlt össze, mert az alapjait sziklára rakták. Mindaz pedig, aki hallgatja ezeket a szavaimat, de nem cselekszi meg azokat, hasonlít majd a balga emberhez, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. Az összedőlt, és nagy lett a romlása. Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a szavakat, a néptömegek le voltak nyűgözve a tanításától, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az ő írástudóik.”

Bevezető ima: Istenem, köszönöm neked Fiad, Jézus nevében, hogy Szent István királyunk által a fiához írt Intelmek fennmaradtak számunkra és immáron – hála a modern kommunikációs eszközöknek – mindenki számára könnyen hozzáférhetőek! Kérlek Téged Istenem, hogy mi, akik élvezzük a technikai fejlődés eredményeit, az ily módon nyert ismereteket minél hatékonyabban tudjuk országod építésére felhasználni!

Kérés: Kérlek Uram, segíts abban, hogy Szent István királyunk egykori intelmeinek értelmét minél jobban megérthessük és legyen erőnk azokat a mai kor nyelvére lefordítva minél több felebarátunkkal megismertetni!

1. Szent István király életműve, a keresztény magyar állam olyan szilárdsággal állt ellen a külső és belső támadásoknak, hogy azt nem lehet a puszta véletlennek tulajdonítani. A királynak fiához szóló intelmei világosan tükrözik az evangélium tanítása melletti őszinte elköteleződését és hitét. Ugyan már ezer év is eltelt, de az intelmek tartalmának megismerése és annak továbbgondolása a mai kor emberének is hasznára válhat. Már az, hogy fontosnak tartotta intelmek megfogalmazását, világosan bizonyítja, hogy komolyan vette a saját feladatát, amit a „Bizonyosan tudom” kifejezéssel nyomatékosított.

2. Az evangélium tanítása iránti elköteleződése látszik abból is, ahogyan az idegenek iránti helyes magatartásról vélekedik: „a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak”. Kik is azok a „jövevények”? Kiket kell gyámolítani és becsben tartani? A felebarátainkat, vagyis mindazok, akikkel kapcsolatba kerülünk. S elsősorban úgy, hogy segítünk azokon, akik tényleg gyámolításra szorulnak, mint az irgalmas szamaritánus által megmentett ember. Ezen túl pedig mindenkihez, szelíd jóindulattal kell közelítenünk, hogy ezáltal is jelei lehessünk annak, hogy mi már Krisztushoz tartozunk. Nincs ennél hatékonyabb módja az evangelizációnak sem, ahogy ezt a közelmúltban Ferenc pápa is kifejtette.

3. Hívő keresztény ember nem vezetheti életét az ima valamelyik formájának gyakorlása nélkül. Ezt Szent István is leszögezi, amikor így fogalmaz: „Az imádság megtartása a királyi üdvösség legnagyobb járuléka”. De a lényeg a formákon túl van. Nem az a fontos, hogy hol és mikor imádkozunk, hanem az, hogy szívből imádkozunk-e? Szent István is megértette ezt, sőt azt is tudta, hogy az ő példamutatása különösen fontos. Hiszen minden szervezett társadalomban fölfelé néznek és onnan várnak irány-és példamutatást az emberek. Bárcsak tudnák ezt a jelen kor elöljárói, ország vezetői is!

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusunk! Te annyira akartál segíteni nekünk embereknek, hogy a legnagyobb titkokat is feltártad előttünk. Kérlek, add meg nekünk, hogy soha ne felejtsük el szavaidat, amit a helyes kérésről tanítottál nekünk: „Bizony, bizony mondom nektek: Bármit kértek az Atyától a nevemben, megadja nektek.” (Jn. 16:23)

Elhatározás: Istenem! Mostantól nem leszek kishitű és gyáva, amikor segítségre van szükségem! Bátran fogom eléd tárni szívem kívánságait. Hiszem, hogy meg fogom tapasztalni Isten áldását akkor, ha nem a magam személyes igényeit tartom szem előtt a kéréseimben, hanem azokét, akiket rám bíztak, és akikhez tartozom: elsősorban a családom tagjait és a Regnum Christi közösséget.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.