Amikor nem elég jónak lenni
2019. augusztus 19.
Évközi huszadik hét – hétfő
Clairvaux-i Szent Bernát apát és egyháztanító
P. Cathal Deveney

Mt 19,16-22
Egy alkalommal Jézushoz járult egy gazdag ifjú, és megkérdezte: „Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?” Jézus így válaszolt neki: „Miért kérdezel engem a jóról? Csak egyedül Isten a jó. Ha pedig el akarsz jutni az életre, tartsd meg a parancsokat!” Az ifjú tovább kérdezte: „Melyeket?” Jézus felsorolta: „Ne ölj, ne paráználkodjál, ne lopj, hamisan ne tanúskodjál, atyádat és anyádat tiszteld, és szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat!” Az ifjú erre kijelentette: „Ezt mind megtartottam. Mit kell még tennem?” Jézus így felelt: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el mindenedet, és árát oszd szét a szegények között, így kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, és kövess engem!” Ennek hallatára az ifjú szomorúan eltávozott, mert nagy vagyona volt.

Bevezető ima: Uram, tudom, hogy igaz vagy, tudom, hogy jó vagy, Uram és Istenem vagy. Tudom, hogy nem kell félnem akaratodtól az életemben. Hűségesen akarlak szolgálni téged. Segíts, hogy nagylelkűen és bizakodó szívvel tudjak imádkozni és nyitott legyek az akaratod teljesítésére!

Kérés: Uram, Istenem, a nagylelkűség kegyelmét kérem tőled, hogy életemet szent akaratod szerint tudjam élni.

1. Nem elég jónak lenni. A gazdag ifjú jó ember volt. Ez egyértelműen kitűnik az evangéliumból. Megtartotta a parancsokat. Betartotta a Törvény előírásait. Sokszor mi is ilyenek vagyunk. Azt hisszük, hogy mindaz, amit tennünk kell annyiból áll, hogy betartsuk a szabályokat. „Mondd, mit kell tennem!” – tör elő gyakran a szívünkből, mikor Isten akaratát keressük az életünkben. Nem arról van szó, hogy nem akarjuk megtenni Isten akaratát – azt akarjuk a leginkább. Csak lehet, hogy úgy gondolkodunk, hogy valamilyen módon ki kell elégítenünk az Istent – kiegyenlítenünk a számlát, „jól” kell beszélnünk – vagy meg kell „szereznünk” magunknak az utat a Mennyországba. Ha megtettem ezt vagy azt, akkor meg is érdemlem, hogy a Mennybe jussak. Megtettem, amit meg kellett tennem; most már jogom van az örök élethez. Még a gazdag ifjú, ez a jó fiatalember is észre tudta venni, hogy nem ez a valódi út.

2. Tökéletesnek lenni. A gazdag ifjú, ahogyan II. János Pál pápa kiemeli ezt a Veritatis Splendor című enciklikájában, minket ábrázol a Krisztussal való találkozásunk pillanatában. Tudjuk, hogy az örök élet igéi egyedül nála vannak. Tudjuk, hogy Ő az igazi tanító, minden bizonnyal az egyedüli Tanító. Tudjuk, hogy Őt nem lehet becsapni és Ő sem csap be minket. Biztosak vagyunk benne, hogy mindig igazat fog nekünk mondani. És ezért kérjük Őt imáinkban, hogy mutassa meg nekünk, mit kell tennünk, hogy többek legyünk, mint pusztán csak jók, hogy hű apostolokká váljunk, hogy tökéletesek legyünk.

3. A szeretet mindenekfölött áll. A gazdag ifjú szomorúan távozott, amikor meghallotta Krisztus válaszát. A saját létének értelmére kereste a választ. Érezte a sürgetést a szíve mélyén, hogy találkozzon az Úrral. Feltette a kérdést, de félt szeretni. Krisztus nem sorolt fel neki újabb szabályokat. Nem kérte tőle, hogy megtegyen újabb dolgokat vagy kerüljön el másokat. Tökéletességre hívta. Hogy minden mást hagyjon el és kövesse Őt a szeretetben. Természetesen ennek a fiatalembernek volt egy személyes hivatása, talán az, hogy csatlakozzon az apostolok csapatához – nem tudjuk. Krisztus nem kéri mindenkitől azt, hogy kövesse Öt a megszentelt élet szegénységében, de minden kereszténytől azt kéri, hogy szeresse Őt mindenekfelett. Nem engedi meg nekünk azt a tévedést, hogy úgy is szerethetjük Istent, hogy nem adjuk át magunkat teljesen neki.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, olyan könnyű úgy gondolkodni, hogy elegendő betartani a parancsokat, ahhoz, hogy jó apostolok legyünk. Segíts nekem, hogy megértsem azt, amit ma tanítani akarsz nekem ezen az evangéliumi részen keresztül. Most már tudom, hogy az egyedüli útja a tökéletességnek az irántad való szereteten keresztül vezet.

Elhatározás: Krisztus iránti szeretetből megújítom az elhatározásomat, hogy szolgálom Istent az Egyházban.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.