Apósok és anyósok inkvizíciója
2019. augusztus 18.
Évközi huszadik vasárnap
P. Jason Brooks LC

Lk 12, 49-53
Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre; s mennyire szeretném, ha már fellobbanna! Keresztséggel kell megkeresztelkednem, és mennyire vágyom utána, amíg be nem teljesedik! Azt gondoljátok talán: azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek: nem, hanem széthúzást. Mert mostantól fogva, ha öten lesznek egy házban, meghasonlanak, hárman kettő ellen, és ketten három ellen. Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával; az anya a lányával és a lány az anyjával; az anyós a menyével és a meny az anyósával.

Bevezető ima: Atyám, Istenem, tekints rám szeretettel! Megszabadítasz és gyermekeddé teszel Krisztusban. Adj nekem igazi szabadságot, s vezess engem megígért örökségedhez! Erre kérlek Téged alázatosan Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, mindörökkön örökké.

Kérés: Jézus Szentséges Szíve, irántam való szeretettől égsz. Gyújtsd lángra szívemet szeretetben irántad!

1. Hogy tüzet bocsássak a földre. Ha Jézus azt mondja, hogy tüzet akar bocsátani a földre, akkor azt szeretetének tüzére érti. Mondhatnánk azt is, hogy a Szentlélekre gondol. Amikor a Szentírásnak e szavait olvassuk, és szívünkkel odafigyelünk, nem tudjuk elkerülni, hogy betöltsön minket Krisztus szeretetének szenvedélye és az a vágya, hogy elfoglalja szívünket és mindannyiunkkal egyesüljön. Gondoljuk csak meg, hogy Ő nem kicsinyes, amikor eljön, hogy szeretetének ajándékát szétossza. Azért jött, hogy életét adja váltságdíjként értünk és üdvösségünkért. Vérét ontotta mindannyiunkért bűneink bocsánatára.

2. Jézus értünk akart meghalni. Jézus tudta, hogy a mi bűneinkért meg fog halni a kereszt oltárán. Tudta, hogy vérét fogja ontani értünk, és alászáll a halál birodalmába, hogy visszaadja az igazaknak az életet, és kinyissa a mennyek kapuját mindazoknak, akik benne hisznek. Tudta, hogy halála és feltámadása által az egész világot az üdvösségben és feltámadásban fogja részesíteni. Nem tud várni, hogy kieszközölje ezt a fenséges megbékélést az emberek és a Mennyei Atya között. Szeretné betölteni küldetését a lelkek megmentőjeként az Atya dicsőségére.

3. Jézus széthúzást okozhat. Jézus itt arra utal, hogy az Ő üzenete és küldetése fontosabb minden családi köteléknél. Olykor Jézushoz való közelségünk nyugtalanító lehet családtagjaink számára. Különösen olyankor fordul ez elő, ha azok bűnben élnek, rendkívül önzők vagy valamilyen módon igazságtalanok, továbbá, amikor a gyerekek megházasodnak, vagy a vallásos életre való meghívásukra válaszolnak. Főként a megtérésnél tudnak a szülők, valamint az apósok és anyósok az új feleségre vagy férjre féltékenykedni, vagy a vallási közösségre haragudni. Végül Jézus megpróbálja megvilágosítani nekünk, hogy semmiféle biztonságot nem kereshetünk az emberi kapcsolatokban. Azok csak annyiban jók, amennyiben közelebb visznek minket Istenhez, és segítenek nekünk egészen azzá válnunk, amire Isten teremtett.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, gyújtsd lángra bennem szereteted tüzét! Minden, amim van, Te adtad nekem. Minden, amim van, a tiéd. Vedd ezeket neved dicsőségére, a lelkek megmentésére és Országod terjesztésére!

Elhatározás: Ezen a héten segíteni fogok valakinek abban, hogy visszataláljon az Egyházhoz.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.