Engedjétek hozzám a gyermekeket!
2019. augusztus 17.
Évközi tizenkilencedik hét – szombat
P. Ned Brown

Mt 19, 13-15
Abban az időben kisgyermekeket vittek oda Jézushoz, hogy tegye rájuk a kezét és imádkozzon, de a tanítványok elparancsolták őket. Jézus azonban azt mondta: „Hagyjátok a kisgyerekeket, ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa.” Rájuk tette a kezét, és továbbment onnan.

Bevezető ima: Uram, Jézus, minden áldás forrása, erősítsd meg hitemet! Bízom szeretetedben és növekvő gondviselésedben; erősítsd meg a bizalmamat! Növeld szívemet, hogy szeretetedet át tudjam adni másoknak, akik barátságodat és irgalmadat nem ismerik!

Kérés: Uram, Jézus, szívek tisztasága, alakítsd szívemet a Te szíved szerint!

1. „Menjetek innen, gyerekek, terhemre vagytok!” Az evangéliumnak ez a szakasza Krisztusnak a házasságról és a szüzességről szóló tanítása után következik. Ahogy néhányunknál előfordul, úgy az apostolok szíve is elcsüggedt egy kicsit, és zúgolódtak a követelmények ellen, melyeket egy keresztény házasság támaszt. Ebben a pillanatban egy sereg gyereket láttak feléjük közeledni, és türelmetlenül azt mondták, mint W. C. Fields (amerikai színész): „Menjetek innen, gyerekek, terhemre vagytok!” De a mi Urunk nem akarta, hogy ezeket a gyerekeket – vagy bármely gyereket – ez okból bárki megszidja, legkevésbé pedig, hogy a saját apostolai tegyék ezt. Nyitott vagyok az életre? Az élet harcai és fordulatai szkeptikussá és cinikussá tettek az Egyháznak az életről és a szeretetről szóló tanításával szemben?

2. A gyerekek: Isten nagy ajándékai. Teréz anya mondta egyszer: „Amerikának nincs szüksége intelmeimre ahhoz, hogy felismerje, hogy milyen csapdába vezette a nagy nemzetet a Roe v. Wade esetében hozott döntés (E döntés által vált az abortusz legálissá az Egyesült Államokban 1973-ban – ford.). A terhesség megszakításához való ún. jog egy gyereket, aki minden ajándék közül a legnagyobb, tett vetélytárssá, zavaró tényezővé és teherré. Különösen az anyáknak szól a korlátlan uralom a saját, tőlük fizikailag függő fiaik és lányaik önálló élete felett. És ennek a gátlástalan hatalomnak az engedélye által sok nő van kitéve férjük vagy más partnerük jogtalan és önző követelményeinek. Az élethez való jog feltétel nélküli és nem magyarázható senkinek, a szülőknek vagy egy uralkodónak tetszése szerint sem.” Úgy tekintek minden gyerekre, mint Isten ajándékára?

3. A tisztaság értéke. Urunk többek között azért akarta megáldani a gyerekeket, hogy megőrizzék életüknek tisztaságát és ártatlanságát, melyet Ő oly nagyra értékelt. Milyen nehezünkre esik Isten akaratának szépségét meglátni életünkben, ha gondolataink nem tiszták és cselekedeteink nem erényesek. Ha nem vagyunk erényesek, minden háború és az önzés jogosan és szükségszerűen jelenik meg. Vissza tudom vezetni szívem tisztátalanságára legújabb türelmetlenségemnek és másokkal szembeni barátságtalanságomnak okát? Kötelezem-e magam arra, hogy gondolataimban, kívánságaimban és tetteimben tiszta és erényes legyek? Ez a kötelezettség nem marad jutalom nélkül. „Boldogok a tisztaszívűek: ők meglátják Istent.” (Mt 5, 8)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm neked ezt az elmélkedést, melyben felismerem a gyerekek és a tisztaság iránti szeretetedet. Segíts, hogy a gyerekeket ezen a világon mindig a Te ajándékodként fogjam fel! Tartsd mindig tisztán szívemet! Segíts, ma és minden nap bátran küzdeni azért, hogy tisztaságomat és ártatlanságomat megőrizzem, és így vigasztalást szerezzek neked!

Elhatározás: Ma a világ árváiért és a tönkrement családokért akarok áldozatot hozni, különösen azokért, akiket a legjobban elfelejtettek.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.