Isteni adók és Isten megadóztatása
2019. augusztus 12.
Évközi tizenkilencedik hét – hétfő
P. Ned Brown

Mt 17,22-27
Amikor Galileában összegyűltek, Jézus azt mondta nekik: „Az Emberfiát át fogják adni az emberek kezébe, megölik őt, de harmadnapon föl fog támadni.” Erre nagyon elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, odamentek Péterhez azok, akik a két drachmát szedik, és azt mondták neki: „A ti Mesteretek nem fizeti meg a két drachmát?” Azt felelte: „De igen!” Mire hazaért, Jézus megelőzte őt és azt mondta neki: „Mit gondolsz, Simon, a föld királyai kiktől szednek vámot vagy adót: a fiaiktól, vagy az idegenektől?” Ő azt felelte: „Az idegenektől.” Jézus erre így szólt: „Akkor tehát a fiak mentesek. De hogy ne botránkoztassuk meg őket, menj a tengerhez, vesd ki a horgot, és fogd ki az elsőként kapó halat. Nyisd ki a száját, s találni fogsz benne egy sztatért. Fogd azt és add oda nekik értem és érted.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, mint a világnak és lelkemnek Teremtőjében. Bízom benned, hiszen gondviselő jósággal tekintesz életemre és aggódsz üdvösségemért. Szeretlek, mert hűséges vagy ígéreteidhez. Növeld bennem a hitet, a reményt és a szeretetet, hogy mindig hű maradjak barátságodhoz!

Kérés: Uram, növeld bennem a remény erényét, hogy mindig neked tetsző módon cselekedjek – tudva, hogy Te hűséges vagy ígéreteidhez.

1. Nem figyelek oda. Urunk jövendölése elszomorította az apostolokat. Reakcióik alapján úgy tűnt, mintha annak csak első felét hallották volna, tehát hogy ,,Az Emberfiát át fogják adni az emberek kezébe és megölik őt.” Gyakran mi sem figyelünk végig Urunkra, ha a keresztet említi. Én hogyan viszonyulok életem keresztjeihez? A nagyobb életszentséghez segítenek hozzá keresztjeim, melyeket hordozok, vagy pedig elveszítem hitemet és bizalmamat Krisztus ígéreteiben?

2. Istent megadóztatni? Ezek az emberek, akik a templomadót beszedték, nyilvánvalóan utánanéztek a könyvelésnek és látták, hogy Krisztus és apostolai elhanyagolták az adófizetést. Pétert látszólag adócsaláson érték, Urunk azonban feloldja a törvény láncait, melyek mintegy megkötözték Pétert. Az adók mégiscsak inkább az emberi hagyományok területére tartoznak, mintsem az isteni törvényekhez. A mi Urunk csodájával igazolja istenségét; a halban, aki megfizeti az adót. Mivel Jézus az Isten igaz temploma és maga Isten, igazán semmilyen templomadó nem köti Őt. De hogy elkerülje a botrányt, befizeti okos, sőt csodás módon azt. Ezt csupán azért teszi, mert az adószedők hitetlenek, és ezért ki vannak zárva Urunk istenségének valóságából. Nem tudnak semmi mást, mint botrányt szagolni Péter és Krisztus mulasztása mögött. A mi szívünk ne legyen olyan, mint ezeké az embereké. „Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert az egyiket gyűlöli, a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.” (Lk 16, 13)

3. Hordozd keresztedet, míg Krisztus dicsősége el nem jön. A kereszttől való félelem és a gazdagság hatalma gyakori akadályai hitünknek és teljes bizalmunknak Isten ígéretei iránt. Ha őszintén megvizsgáljuk életünket, látni fogjuk, milyen sikeresek ezek a dolgok abban, hogy eltávolítsanak minket Isten tervétől, mely az életszentségre hív minket. A kereszt gondolata az elhagyatottság és üresség érzésével fenyeget minket. A világ kincsei pedig hamisan hosszantartó boldogságot ígérnek. Én vajon Krisztusban találtam-e meg igazi gazdagságom forrását? Uram, erősítsd meg hitemet, hogy ellent tudjak állni a kísértés viharainak, melyeknek naponta ki vagyok téve, amíg el nem jössz dicsőségben!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy mindig hű vagy ígéreteidhez. Köszönöm neked a mai elmélkedést és mindazokat a kegyelmeket, melyeket ezáltal kaptam. Segíts a mai napot új lehetőségként megélnem, keresztemet irántad való szeretetből viselnem és szereteted tanújává lennem a körülöttem élő emberek számára!

Elhatározás: Napi keresztem panasz nélküli hordozását felajánlom a megátalkodott bűnösök megtéréséért.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.