Készen állni
2019. augusztus 11.
Évközi tizenkilencedik vasárnap
P. Ned Brown LC

Lk 12,32-48
„Ne félj, te kisded nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot. Adjátok el, amitek van, és adjátok oda adomány gyanánt; készítsetek magatoknak el nem avuló erszényeket, kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol a tolvaj nem fér hozzá, és a moly meg nem rágja. Mert ahol a kincsetek, ott lesz a szívetek is. Legyen a csípőtök felövezve, a lámpásotok pedig meggyújtva. Hasonlítsatok azokhoz az emberekhez, akik urukat várják, mikor visszatér a menyegzőről, hogy mihelyt jön és zörget, azonnal ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket az úr ébren talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, aztán megy, és kiszolgálja őket. S ha a második őrváltáskor vagy a harmadik őrváltáskor jön, és így találja őket, boldogok azok a szolgák. Azt is tudjátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni a házába. Ti is legyetek készen, mert amelyik órában nem is gondoljátok, eljön az Emberfia.” Péter ekkor megkérdezte: „Uram! Nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?” Az Úr így válaszolt: „Mit gondolsz, ki az a hű és okos intéző, akit az úr a házanépe fölé rendel, hogy idejében kiadja részüket az élelemből? Boldog az a szolga, akit ura ebben a munkában talál, amikor megérkezik. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha ez a szolga azt mondja magában: „Késik az én uram”, és verni kezdi a szolgákat és szolgálókat, eszik-iszik és részegeskedik, megjön annak a szolgának az ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyet nem ismer. Kegyetlenül megbünteti és a hűtlenek sorsára juttatja. Az a szolga pedig, aki ismerte ura akaratát, de nem hajtotta végre azt és nem cselekedett akarata szerint, sok verést fog kapni. Aki pedig nem ismerte, és úgy tette azt, amiért büntetést érdemel, kevesebb verést kap. Mert attól, akinek sokat adtak, sokat fognak követelni, és attól, akire sokat bíztak, többet fognak számon kérni.”

Bevezető ima: Uram, Istenem, hiszem, hogy imádkozni hívtál ide, és azért, hogy életem minden éber pillanatában téged tiszteljelek. Kérlek, növeld a benned való a hitemet! Kegyelmed árad folytonosan örök üdvösségemért; növeld bennem a hitet! Szerettél engem a keresztfán és most is szeretsz; segíts, hogy hű maradjak barátságodhoz!

Kérés: Urunk Jézus, teljesíteni akarom szíved minden kívánságát. Őrizz meg engem éberségben és abban az igyekezetemben, hogy legszentebb akaratodat teljesítsem egészen addig, amíg el nem érkezik életem utolsó pillanata ezen a földön.

1. Elfoglaltságok és igénybevétel. Oly sokszor van, hogy teljesen igénybe vesznek minket e világ dolgai, s így elfelejtjük a mennyei kincset kutatni; „a kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol tolvaj nem fér hozzá és a moly meg nem rágja.” Mivel olyan keményen dolgozunk, abba a helyzetbe kerülünk, hogy mindenféle kis szórakozási lehetőséget és minden haszontalan időtöltést megragadunk, hogy így megjutalmazzuk magunkat fáradozásainkért. Mindeközben könnyen megfeledkezünk valódi célunkról és arról, hogy igaz kapcsolatot ápoljunk Istennel, a mi Atyánkkal, aki szeret minket, és „úgy tetszett neki, hogy nekünk adja az országot.” Melyek az én leggyakoribb ürügyeim, melyek megakadályoznak abban, hogy egy mélyebb és szorosabb istenkapcsolatot alakítsak ki? Fordítok-e annyi odaadást, pénzt és időt az istenszeretetre és felebarátaim szolgálatára, amennyit a saját szórakozásaimra?

2. Úgy tetszett neki, hogy nektek adja az országot. Meg vagyok győződve arról, hogy Istennek tényleg „úgy tetszett, hogy nektek adja az országot”, hogy szeret engem és törődik velem? Miért nem akarom soha elfogadni azt, amit Isten nekem szán? Életem milyen dolgai és tevékenységei tesznek engem üressé és akadályoznak meg abban, hogy jobb kapcsolatot építsek ki Krisztussal? Fel kell ismernünk, hogy ha meg akarjuk őrizni egészséges lelkiéletünket, gyakran formálnunk kell beállítódásainkat és gyakran meg kell változtatnunk az általunk felállított fontossági sorrendet. Így megóvjuk legnagyobb kincsünket, a szívünket a csalódottságtól és az Istentől való megfosztottságtól.

3. Az ördög taktikája lelepleződik. Egyszer a Sátán az üzleti év végén gyűlést hívott össze, hogy megvizsgálja az év eredményességét. Elégedetlen volt, és tudni akarta, hogy milyen új, biztos sikert hozó stratégiákat lehetne alkalmazni, hogy az emberek szívét elfordítsák Teremtőjüktől. A kapzsiság, és az élvhajhászat kísértése mellé még felmerült jó eszközként az emberek figyelmének elterelése az imádságtól és az elmélkedéstől. Megnövelve a kísértések számát beszivárgott a zeneiparba és korrupttá tett azt. Felvirágoztatott egy dollár milliomos pornóipart – nagyot arathatott. De a Sátán még mindig elégedetlen volt egészen a következő javaslatig: „Meg kell győznünk az embereket arról, hogy rengeteg idejük van!” – mindannyian hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy még sok évünk van hátra ezen a földön. Ez nem feltétlenül van így; nem tudjuk sem a napot, sem az órát. Fel kell ébrednünk álmunkból, mert „boldog az a szolga, akit ura ébren talál, amikor megérkezik.”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm neked ezt az időt, amelyet nekem adtál, hogy újra felfedezzelek téged és országod ajándékát. Légy mindig kincs, melyet szívem keres az imában és felebarátom szolgálatában! Erősíts meg a kísértés idején, amikor figyelmem elterelődik rólad, hogy soha ne adjam el örökségemet egy tál lencséért (vö. Ter 25,34). Segíts, Uram, életemet újból neked szentelni olyan elkötelezetten, hogy országod bennem és környezetemben megvalósuljon!

Elhatározás: Alaposan megvizsgálom a lelkiismeretemet, hogy mit tudnék még tenni fontossági sorrendem és időbeosztásom kialakításánál azért, hogy Krisztust és az Ő érdekét legelső helyen őrizzem meg.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.