A végén lenni?
2019. augusztus 9.
Évközi tizennyolcadik hét – péntek
Keresztről nevezett Szent Teréz Benedikta (Edith Stein) szűz és vértanú – Európa társvédőszentje
P. Alexander Kim LC

Mt 25,1-13
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!” Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!” Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

Bevezető ima: Uram Jézus, köszönöm a szeretetnek ezt a leckéjét, amelyet ebben a példázatban adsz, hogy általa taníts engem. Add, hogy soha ne aludjon ki hitem lámpása. Alázatosan kérlek, tölts be engem szereteteddel. Add, hogy amint most az imádság idejét Veled töltöm, egykor mennyei lakomádhoz is elkísérhesselek Téged.

Kérés: Uram, töltsd el szívemet kitartó és mélységes alázattal, hogy a Te bölcsességed vezethessen engem.

1. Egy lépés előre. Az okos és a balga szüzeket valami külsődleges dolog is megkülönbözteti egymástól: a maradék olajuk. Az okos szüzek gondoltak arra, hogy vigyenek magukkal tartalék olajat, ők egy lépéssel előrébb jártak, mert felkészültek arra, hogy fogadják a Vőlegényt, bármikor is jön. Ezek a szüzek nem csak tartalék olajat vittek magukkal, hanem szívük is telve volt a Vőlegény iránti szeretettel. Ez a szeretet mozgatta őket, hogy mindent megtegyenek azért, hogy el ne mulasszák ezt az egyedülálló lehetőséget; találkozni a Vőlegénnyel. Talán már korábban is voltak rossz előjelek, amelyek oda vezettek, hogy a balga szüzek elveszítették kezdeti lelkesedésüket és éberségüket. Az okos szüzek mégis megmaradtak szeretetükben. Nem tudták, mikor és hogyan érkezik majd a Vőlegény, mégis készen várták Őt, mert szívükben nem hűlt ki a szeretet.

2. A várakozás – a megtisztulás és a kiválasztás ideje. Az életben a jó dolgokhoz türelemre és időre van szükség. Ez kitartó várakozást jelent, amely nem veszíti el a reményt. Valóban Isten vezetése gyakran így néz ki: hagyja, hogy a lelkek várakozzanak, mielőtt elhalmozná őket végtelen kegyelmeivel. Mindnyájunknak szüksége van a tisztulás idejére, hogy képesekké váljunk Isten jelenlétébe állni, vagy mielőtt elindulnánk felé az úton, hogy kövessük parancsait. A hallgatás hosszú pillanatai, késlekedő és megváltozott tervek – minden, ami próbára teszi erényeinket, türelmünket, sőt akár az Istenbe vetett hitünket és az Iránta való szeretetünket is. Természetesen a várakozás azt az alázatos belenyugvást is megköveteli tőlünk, hogy Isten az, aki vezeti életemet.

3. „Nem ismerlek téged.” A balga szüzek kizárva érezték magukat, bármennyit is kopogtattak, az ajtó zárva maradt számukra. Ez arra emlékeztet minket, amit Jézus korábban a Máté evangéliumban mondott: „Nem mindenki, aki azt mondja nekem: ’Uram, Uram!’, megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyekben van. Sokan mondják majd nekem azon a napon: ’Uram, Uram!’ Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk ördögöket, és nem a te nevedben tettünk sok csodát? Akkor majd kijelentem nekik: ’Sohasem ismertelek titeket. Távozzatok tőlem ti, akik gonoszságot cselekedtetek!” (Mt7,21-23) A balga szüzek is egykor tagjai voltak a kiválasztottak családjának, mégis most a kitaszítottak között találták magukat. Valami megváltozott ez idő alatt. Talán szent Pál szavai tudják megvilágítani a dolog lényegét: „Ha szeretet nincs bennem, semmi sem vagyok” (1 Kor 13,2) Nagy dolgokat tehetünk, akár Jézus nevében prófétálhatunk, és démonokat is kiűzhetünk, sőt tagjai lehetünk még az apostolok csoportjának is. Mégis, ha ezeket önszeretetből, és nem az Isten és a felebarátaink iránti szeretetből tesszük, semmit sem használnak, és Isten nem fogja elismerni cselekedeteinket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, ma is részesítesz tanításodban: nagyon fontos, hogy az okosságot arra használjuk, hogy úgy irányítsa cselekedeteinket, hogy közben a végső időket is szem előtt tartsuk. Te bátorítasz minket, hogy szívünket előkészítsük a folyamatosan áradó kegyelmek befogadására. Segíts alázatosnak lennem, mert az alázat a kulcs, amely a titkok és a bölcsesség ajtaját megnyitja számunkra.

Elhatározás: A mai napomból egy részt hűségesen Istennek akarok szentelni az imádságban. Az imában feltöltöm lelki tartalékaimat, hogy Krisztus fénye mindig világítson a szívemben.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.