Jézus az Isten Fia
2019. augusztus 8.
Évközi tizennyolcadik hét – csütörtök
Szent Domonkos áldozópap
P. Patrick Murphy LC

Mt 16,13-23
Amikor Jézus Fülöp Cézáreájának vidékére ment, megkérdezte tanítványait: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ők ezt felelték: „Egyesek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások meg Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül.” Erre megkérdezte őket: „És ti kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Jézus azt felelte neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia! Mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van. Én pedig mondom neked: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait. Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is.” Ezután meghagyta a tanítványoknak, hogy senkinek se mondják el, hogy ő a Krisztus. Ettől az időtől kezdte Jézus jelezni a tanítványainak, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell, hogy öljék, és harmadnapra föl kell támadnia. Péter erre félrehívta őt, és kezdte lebeszélni: „Távol legyen ez tőled, Uram! Ez nem történhet meg veled.” Ő azonban megfordult, és azt mondta Péternek: „Távozz előlem, Sátán! Botrány vagy nekem, mert nem Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével!”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hitem annál inkább növekszik, minél inkább gyakorlom és hagyom, hogy átalakítsa az életem. Növeld hitemet, reményemet, szeretetemet, hogy képes legyek mind jobban megismerni téged!

Kérés: Uram, bár mind jobban megismernélek hitemen keresztül, és nagylelkű követésed által!

1. Titokzatos Jézus. A tudáshoz a tapasztalat vezet. Néhányan az evangéliumból különböző személyekkel azonosítják Jézust. Van, aki úgy véli, hogy Keresztelő János, aki bűnbánatra és megtérésre buzdított. Van, aki szerint Jeremiás, akinek a próféciái egy új szövetségről szólnak Isten és Izrael háza között, mely szerint: „törvényemet a bensejükbe adom és a szívükre írom, Istenük leszek, ők pedig az én népem” (Jer 31.33). Néhányan hallottak Jézus nem mindennapi hatalmáról, és ezért Illésnek hitték, akit tűzszekér ragadott el.

2. A nap és sugarai. Jézus hasonlít az Ószövetség prófétáira és pátriárkáira. Hasonlít rájuk, de messze túltesz rajtuk. A szent emberek közül egyik sem rendelkezik Krisztus személyének dimenzióival. Ők sugarak, Jézus a nap. Az apostolok tudták, hogy Ő több mint Mózes, Illés, Jeremiás vagy akár János. „És ti kinek tartotok engem? Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”

3. Boldog vagy… .”Boldog vagy, Simon, Jónás fia! Mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van.” Az apostolok először Izrael elmúlt szentjeihez hasonlították Jézust, de rájöttek, hogy Ő több náluk. Erényessége, jósága, és hatalma egyre többször nyilvánult meg addig, amíg már nem volt kihez hasonlítani, nem volt milyen mércével mérni. Nem a mennyiség, hanem a minőség döbbentett meg mindenkit. A mennyei Atya megajándékozta a tanítványokat a fénnyel, és ők hittek végül.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ahogyan az evangéliumot olvasom, egyre jobban csodállak, de csak a kegyelmed adhat nekem hitet. Csak a kegyelem erősítheti meg a hitemet és segíthet megérteni, és úgy látni a dolgokat, ahogyan Te tetted. A hús és a vér gyenge és korlátolt. Add meg a hit ajándékát, hogy felül emelkedjek e gyengeségen, és megismerjelek, mint legfőbb jót az életemben.

Elhatározás: Imádkozom azokért, aki nem hisznek, hogy megkapják a hit ajándékát.


A pápa imaszándéka 2019. augusztus hónapra:

A családokért: Imádkozzunk, hogy a családok imádságuk és szeretetteljes életük révén mindjobban az „igazi emberi növekedés iskoláivá” váljanak.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.