Milyen a lelkem talaja?
2019. július 26. Évközi tizenhatodik hét – péntek
Szent Joakim és Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária szülei
P. Robert DeCesare, LC

Mt 13,18-23
Halljátok hát, hogy mit jelent a magvető példabeszéde: Amikor valaki hallja az ország igéjét, s nem érti meg, akkor eljön a gonosz és elragadja, amit a szívébe vetettek: ez az, ami az útfélre esett. A köves helyre hullott mag pedig az, aki hallja az igét, s mindjárt be is fogadja örömmel, de nincs gyökere, és csak ideig-óráig tart. Amikor az ige miatt szorongatás és üldözés támad, hamar megbotránkozik. A tövisek közé hullott pedig az, aki hallja az igét, de a világ gondjai és a csalóka gazdagság elfojtja azt, és az gyümölcsöt nem hoz. A jó földbe vetett mag pedig az, aki hallja az igét és meg is érti azt. Aztán gyümölcsöt hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”

Bevezető ima: Uram, nagyon gyenge vagyok és szükségem van a segítségedre. A te segítséged nélkül a lelkem talaja száraz és meddő marad. Hiszem, Uram, hogy táplálni akarod ezt a talajt. Remélek benned Uram, mert te vagy Uram és Istenem. Te, Uram a reménységem vagy. Szeretlek téged, mert sok mindent akarsz tenni értem, elkísérsz és segítesz. Szeretném, ha ez az ima az irántad való szeretetem jele lenne.

Kérés: Uram, tápláld lelkem talaját Igéddel és szereteteddel!

1. Az útfél. Sokszor előfordul, hogy eltékozoljuk Isten kegyelmét, mert nem működünk közre vele. Isten sokat akar általunk tenni, de mi nem vesszük észre. Ez történik a maggal, amely az útszélre esik. Ott van, készen áll arra, hogy kicsírázzon, várja, hogy a föld befogadja, de az visszautasítja a magot. Kemény, makacs és ellenszegülő. Előfordul, hogy ilyenek vagyunk Istennel. Ő a szívünkbe akar költözni, mondani akar nekünk valamit, amire szükségünk lenne a saját boldogságunkhoz. De nem vesszük figyelembe. Elutasítjuk és a Gonosz megfoszt attól a jótól, amit akkor kapnánk, ha figyelembe vennénk Isten sugallatait.

2. A köves talaj. Sokszor előttünk van a cél. Tudjuk, hogy mit akarunk. De amikor valóra akarjuk váltani, alul maradunk. Megállunk. Lelkesedünk, amikor ráállunk a lelki naggyá válás útjára, de a lelkesedésünk gyorsan alábbhagy. Ez legtöbbször azért van, mert nem elég erős az elhatározásunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a mag mély gyökeret eresszen. Mindig vágynunk kell a belső kiegyensúlyozottságra, a lelki egyensúlyra és a magunk örömteli, egyszerű és teljes átadására Istennek.  Ez pedig a saját önzésünk őszinte és állandó legyőzésével valósítható meg. Egy valós és objektív, mindennapi küzdelem az ára annak, hogy Istennel együtt tudjunk működni. Aki igazán vágyik erre, az tudja, hogy nem teheti ezt felszínesen. A gyökerek mélyre kell hatoljanak, ehhez pedig türelemre és időre van szükség.

3. A jó föld. A jó föld befogadja Isten Igéjét és hagyja, hogy mélyre hatoljon. A mag gyökerei növekednek a mélyben, hogy biztos támaszt adjanak a növénynek, amely hamarosan fejlődni kezd. A talaj adja az alapot, amiben a növény meg tud kapaszkodni. Ez a talaj az imádság, az áldozat, a szentségek, az erények gyakorlása. A mag viszonzásképpen megkapaszkodik a talajban. Beássa magát a talajba a megszentelő kegyelem által, a Szentlélek sugallatai által. Aki ilyen talajjal rendelkezik, az engedi, hogy a gyökerek jó mélyre nőjenek. Az ilyen talaj engedi, hogy a mag kihajtson és a kegyelem által bő termést hozzon. 

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretném neked lelkem termő talaját felajánlani. Mindent neked akarok adni, amit tőlem telik, hogy a mag termést hozzon bennem. Belátom, hogy nem elég meghallgatni a szavadat. Rajtam is sok minden múlik. Ki kell vennem a saját részemet a munkából, hogy segítsek neked. Nyisd meg a fülemet, hogy meghalljam szavadat és a szívemet, hogy befogadjam Igédet, hogy az gazdag termést hozzon bennem.

Elhatározás: Az egyik étkezésnél lemondok valamiről, hogy erősítsem akaratomat és növekedjék az önuralmam.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.