Aki az első akar lenni, az legyen mindenki szolgája
2019. július 25. Évközi tizenhatodik hét – csütörtök
Szent Jakab apostol
P. Robert DeCesare, LC

Mt 20,20-28
Akkor Zebedeus fiainak az anyja odament hozzá a fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen tőle valamit. Jézus megkérdezte: ,,Mit kívánsz?” Az így válaszolt: ,,Rendeld el, hogy az én két fiam közül az egyik a jobbodon, a másik a balodon üljön országodban.” Jézus ezt válaszolta: ,,Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én inni fogok?” Azt felelték neki: ,,Tudunk!” Ő erre azt mondta nekik: ,,A kelyhemből ugyan inni fogtok, de azt megadni, hogy a jobbomon vagy a balomon ki üljön, az nem az én dolgom. Az azoké, akiknek Atyám készítette.” Amikor a többi tíz meghallotta ezt, nagyon megharagudott a két testvérre. Jézus azonban magához hívta őket, és így szólt: ,,Tudjátok, hogy azok, akik a nemzetek fejedelmei, azok uralkodnak rajtuk, és akik nagyok, azok hatalmaskodnak felettük. Köztetek azonban ne így legyen, hanem aki nagy akar lenni köztetek, az legyen a szolgátok, és aki első akar lenni köztetek, az legyen a ti szolgálótok. Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.”

Bevezető ima: Uram, mint teremtményed semmi különlegeset nem érdemlek meg tőled. Megbántottalak bűneimmel, Te mégis megmutattad nekem nagy szeretetedet, szenvedtél és meghaltál értem a kereszten. Hiszem, hogy az Atya azért küldött a világba, hogy megmutasd nekünk az utat, amely a szabadulás felé vezet. Uram, remélek benned, mert Te az a barát vagy, aki életét adja barátaiért. Szeretlek, mert Te akartad, hogy Isten gyermekévé legyek. Azt akartad, hogy a keresztség által a családod tagja legyek. Köszönöm, hogy felkínáltad nekem barátságodat.

Kérés: Uram segíts, hogy megéljem az egyetemes és a tökéletes szeretetet.

1. Mi az igazi nagyság? A mondás azt mondja, hogy egyes emberek nagynak születnek, mások pedig taszítják a nagyszerűséget. Sokszor összetévesztjük a nagyszerűséget a hírességgel, vagy olyanoknak tulajdonítjuk, akik sokat birtokolnak. Nem azért leszünk nagyok, mert van valamink. A nagyság abból fakad, hogy azok legyünk, akik igazán vagyunk. Hogy azzá legyünk, akiknek lennünk kell. A nagyszerű emberek nem azért nagyszerűek, mert mások csodálják őket. Hanem mert valamit tesznek másokért. A nagy emberek belátják, hogy akkor tudják befolyásolni a történelmet, ha tesznek valamit Istenért, ha tesznek valamit felebarátaikért.

2. „Aki nagy akar lenni köztetek, az legyen a szolgátok.” „Nem rólam szól.” Az életem nem értem van. Másokért élek. Isten nem saját magunknak alkotott, és egy ember sem sziget. Túl sokszor kerülünk a „Szemtelen Háromság” – én, magam, önmagam – dicsőítésének csapdájába és azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a minden, mi vagyunk a cél mindenben. De Isten nem azért teremtett, hogy magunkat felmagasztaljuk. Azért alkotott, hogy mások szolgálatába álljunk. Isten saját magát adja igazi példaképül, hogy utánozhassuk és így követhessük. Példát adott nekünk kiüresítve magát a kereszten, felajánlva nekünk a lehetőséget, hogy kövessük Őt az igazi nagyságban.

3. „Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon” Krisztus megértette, hogy az Ő igazi nagysága abban áll, hogy az utolsó legyen mindenki közt. Ha akarjuk követni az Ő nagyságát, akkor a Krisztushoz hasonlóvá válás azt követeli tőlünk, hogy mindenki szolgálatára legyünk. „Ha tehát Krisztus lelkülete vagy érzülete szerint uralkodni igazában csak “szolgálva” lehet, ez egyúttal a szolgálatban olyan lelki érettséget követel, amelyről el lehet mondani, hogy “uralkodás”. Ahhoz tehát, hogy valaki méltón és hatásosan lehessen mások szolgálatára, uralkodnia kell önmagán és birtokában kell lennie azoknak az erényeknek, amelyek lehetővé teszik ezt az önuralmat. Részesedésünk Krisztus királyi küldetésében — pontosabban a “királyi hivatalában” –szorosan kapcsolódik az emberi és keresztény erkölcs egész területével.” (Szent II János Pál, Redemptor Hominis, 21).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te megtanítasz arra, hogy mit jelent az igazi nagyság. Te teljesen kiüresítetted önmagadat a kereszten, hogy megmutasd nekem, hogy meddig a pontig kell elmennem, ha valóban naggyá akarok lenni ebben az életben. Segíts, hogy a nagyságra való hívást elfogadjam, hogy teljesítsem a hivatást, amely azt kéri tőlem, hogy másokat szolgáljak.

Elhatározás: Két rejtett jó cselekedetet végzek ma mások szolgálatára.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.