Az Úr irgalmas
2019. július 27. Évközi tizenhatodik hét – szombat
P. Robert DeCesare, LC 

Mt 13,24-30
Más példabeszédet is mondott nekik: ,,Hasonlít a mennyek országa egy emberhez, aki jó magot vetett szántóföldjébe. Amíg aludtak az emberek, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé és elment. Amikor kisarjadt a gabona és kalászba szökkent, előtűnt a konkoly is. Odamentek a szolgák a gazdához és azt mondták neki: ,,Uram! Ugye, te jó magot vetettél a szántóföldedbe? Honnan van hát benne a konkoly?” Azt felelte nekik: ,,Ellenséges ember cselekedte ezt.” A szolgák erre megkérdezték tőle: ,,Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?” Ő azonban azt felelte: ,,Nem, nehogy a konkolyt kiszedve kitépjétek vele együtt a búzát is. Hagyjátok együtt felnőni mindkettőt az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: ,,Gyűjtsétek először össze a konkolyt és kössétek kévékbe, hogy elégessék. A búzát pedig gyűjtsétek össze a magtáramba.””

Bevezető ima: Uram, hiszek Egyházadban. Hiszem, hogy Egyházad által biztosítod a megváltás szentségeit és azt akartad, hogy általa a Mennyországba vezess. Uram, remélek benned. Remélek benned, mert elmentél, hogy helyet készíts nekem a mennyben. Szeretlek, mert Te előbb szerettél. Szeretlek, mert feláldoztad magad értem a kereszten.

Kérés: Bocsáss meg, Uram, mert megbántottalak, és bátoríts, hogy kitartsak akaratod szerint!

1. Az én földem. Uram, Te megajándékoztál a keresztség ajándékával és gyermekeddé fogadtál engem. „A keresztség Isten legszebb és legnagyszerűbb ajándéka.” (KEK, 1216). Ezt az ajándékot nem érdemlem meg. Az eredeti bűnnel születtem, mégis Isten végtelen szeretete és irgalma azt választotta, hogy táplálja lelkem meddő talaját, felajánlva nekem a mennyek országát. A keresztség szentségének életet adó vize által öntözi a földet, amely terméketlen és sivatagos volt és termőfölddé alakítja. Majd búzát vet a földbe, hogy bőséges termést hozzon.

2. Miért szennyezem el a földet? Uram, Te a keresztség által beleoltottál családodba, mégis néha szem elől tévesztem életem célját, amely a mennyországba való eljutás. Gyenge vagyok és gyengeségeim által gyomot vetek a búza közé. „A megkeresztelt emberben mégis megmaradnak a bűnnek ideigtartó bizonyos következményei, mint a szenvedés, a betegség, a halál, az élettel együttjáró gyöngeségek, például jellemhibák stb., valamint a bűnre való hajlandóság, amit a hagyomány concupiscentiának (`bűnös vágy’) vagy képszerűen fomes peccatinak (`a bűn taplójának’) nevez. Mivel a concupiscentia ’a harc érdekében maradt meg, azoknak, akik nem egyeznek bele és Jézus Krisztus kegyelmével férfiasan ellenállnak, nem tud ártani, sőt, aki szabályszerűen küzd, elnyeri a koronát’ (2Tim 2,5)”. (KEK, 1264).

3. A Te irgalmad. Uram, sokszor konkolyt vetek a búza közé, Te mégis megengeded, hogy a jó mag szárba szökkenjen. Tudod, hogy nincs minden veszve. Mindig van remény és még van idő. Még ha meg is bántottalak bűneimmel, még ha sokszor nem is tudom legyőzni gyengeségeimet, Te akkor is megengeded, hogy megtapasztaljam szeretetedet. Te nem mondasz le rólam, még akkor sem, ha néha én saját magam is lemondok magamról. Azért adtad az idő ajándékát, hogy jól használjam fel, hogy kijavítsam, amit elrontottam, hogy ápoljam az elvetett magot, hogy az aratás bőséges legyen, a termés pedig gazdag.

Beszélgetés Krisztussal: Uram köszönöm a kegyelem ajándékát. Köszönöm, hogy türelmes vagy velem, hogy szeretsz engem olyannak, amilyen vagyok, és hogy bátorítasz, hogy előre haladjak az úton, amelyet megmutatsz nekem.

Elhatározás: Jól felkészülök egy szentgyónásra.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.