„Az igazat mondd, ne csak a valódit”
2019. június 15. Évközi tizedik hét – szombat
P. Thomas Moylan LC

Mt 5,33-37
Szintén hallottátok, hogy azt mondták a régieknek: „Ne esküdj hamisan, hanem add meg az Úrnak, amire esküdtél!” Én viszont azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: se az égre, mert az az Isten trónja, se a földre, mert az az ő lábainak zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy király városa. A fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van.

Bevezető ima: Uram, Te vagy „az Út, az Igazság és az Élet” (Jn 14,6). Megváltó véred nyitotta meg nekünk az utat, hogy kövessünk téged. Ezt abban a hálatelt tudattal tesszük, hogy barátságod örökké tart.

Kérés: Uram, add, hogy kegyelmedből mindig igaz és okos szavakat válasszak!

1.Légy őszinte! Amikor Jézus látta, hogy Natánael közeledik hozzá, és így szólt: “Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság.” (Jn 1,47). Azt mondta az Úr, hogy Natánael egy őszinte, szavahihető ember. Ilyennek kellene lennünk mindnyájunknak. Ahogy az Úr felismerte Natánael őszinteségét és hitelességét, így kellene másoknak is felismerniük rajtunk ezeket a tulajdonságokat. Olyan könnyű túlzásba esni, és kiszínezni a valóságot. Gyakran halljuk, hogy már azt se tudja az ember, kire szavazzon, mert a politikusokban nem lehet bízni. Van olyan, aki felém is elvesztette a bizalmát?

2.Becsületesség és feddhetetlenség. Amikor egyszer egy bolt kasszájánál álltam sorba, egy apa a boltvezetővel akart beszélni. Fia mellette állt leszegett fejjel. Amikor jött a boltvezető, az apa azt mondta, hogy fia szeretne mondani neki valamit. Majd a fiú különböző árukat adott át a boltvezetőnek, amiket néhány haverjával lopott el a boltból. Mondtam egy köszönő imát ezért az apáért, aki valóban szerette a fiát, mivel formálta őt. Ezzel a tettel fiát őszinteségre és illemre tanította, szeretettel. Mennyivel könnyebb lett volna eltitkolni a fiú tettét, és családi titokként őrizni.

3.Mondjatok igent, ha igenre gondoltok! „Ami ezeknél több, a gonosztól van.” A sátán arra csábít, hogy legyünk trükkösek, ravaszok, és hízelgéssel csapjuk be a másikat. Ő a hazugság atyja, és könnyen fiaivá válhatunk. A ravaszság helyett őszintének kell lennünk azokkal szemben, akik bíznak bennünk. Igenünk legyen egy egyszerű igen, nemünk egy egyszerű nem; ami ezeknél több, a gonosztól van.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Tamás apostolnak azt mondtad, Te magad vagy „az Út, az Igazság és az Élet” (Jn 14,6). Segíts, hogy a szavahihetőség és az őszinteség oszlopa lehessek, és hogy úgy beszéljek másokkal is, mint veled.

Elhatározás: Legyőzöm attól való félelmemet, hogy mit mondanak, vagy gondolnak a többiek, és az igazságot fogom mondani.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.