Ha azt mondom Ghymes és Szarka Tamás – akkor idehaza Kisvárdán mindenkinek a 2016. évi karácsonyi nagykoncert jut eszébe, melyen vendégfellépőként óriási sikert aratott a Szent László Katolikus Gimnázium énekkara és az Általános Iskola „Kicsinyek kórusa” Faragó Sándor karnagy úr vezényletével. Magyarországon új himnusz született, az összetartozás himnusza, melynek címe: Kézfogás.

A Kézfogás nem csupán egy dal, hiszen több ezer gyermeki száj énekelte és több ezer szív dobbant egyszerre 2019. június 4-én hazánkban, így Kisvárdán is,  és a határokon túl. Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, színész közös éneklésre kérte fel intézményünk, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda énekkarát, mely felkérés a tavalyi közös együttműködés valódi megkoronázása volt nem csak a gyermekek életében, hanem Kisvárda életében is. Az összetartozás himnusza énekkarunk, valamint dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka tanárnő és Faragó Sándor karnagy szóló éneklésével vált igazán méltóvá és meghitté. Valamennyiünk szívében a meghatottságot tovább táplálta az intézményünk által bemutatott városi megemlékező műsor, melyet Jurásné Papp Mónika, dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka és Faragó Sándor áldozatos munkája eredményeként láthatott a nagyközönség.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én törvénybe iktatta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel kihirdette a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Most, 99 évvel később egy újabb generáció mondhatta ki egyszerre: „Nézd a szemeimet, minden kiderül, kár mondani már. A magyarság szívbe menekül, úgyis jót talál, úgy is jót talál.” (Ghymes)

Borus Lászlóné
sajtóapostol
Szent László Katolikus Gimnázium
Kisvárda