Állhatatos hit a feltámadott Krisztusban
2019. április 26. Húsvét nyolcada – péntek
P. Gregory Woodward LC 

Jn 21,1-14
Ezek után Jézus ismét megjelent a tanítványoknak a Tibériási tengernél. Így jelent meg: Együtt volt Simon Péter, Tamás, akit Ikernek hívnak, a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, és még másik kettő a tanítványai közül. Simon Péter azt mondta nekik: ,,Megyek halászni.” Azok azt felelték: ,,Megyünk veled mi is.” Elindultak tehát, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. Amikor már megvirradt, Jézus a parton állt, de a tanítványok nem tudták, hogy Jézus az. Jézus azt mondta nekik: ,,Fiaim, nincs valami ennivalótok?” Azt felelték: ,,Nincsen!” Ő ekkor azt mondta nekik: ,,Vessétek a hálót a hajó jobb oldalára, és találni fogtok!” Kivetették, de kihúzni már nem tudták a tömérdek hal miatt. Akkor az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: ,,Az Úr az!” Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét, mert mezítelen volt, és a tengerbe vetette magát. A többi tanítvány pedig tovább hajózott, mert nem voltak messze a szárazföldtől, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és vonták magukkal a halakkal telt hálót. Amikor partra szálltak, égő parazsat pillantottak meg, rajta halat és kenyeret. Jézus azt mondta nekik: ,,Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok!” Erre Simon Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely meg volt tömve százötvenhárom nagy hallal. És bár ennyi volt, nem szakadozott a háló. Jézus azt mondta nekik: ,,Gyertek, egyetek!” A tanítványok közül senki sem merte őt megkérdezni: ,,Ki vagy te?” Tudták ugyanis, hogy az Úr az. Jézus odament, fogta a kenyeret, és odaadta nekik, ugyanígy a halat is. Jézus ekkor már harmadszor jelent meg a tanítványainak azóta, hogy föltámadt halottaiból. 

Bevezető ima: Uram, töltsd el lelkemet kegyelmeddel. Növeld hitemet, hogy tanítványodként mindenkor kövessem hívásodat! Erősítsd beléd vetett bizalmamat, hogy végsőkig kitartsak! Mindenekelőtt azonban add, kegyelmedet, hogy szeretni tudjak, és Téged mindenekfelett szeresselek! Igaz keresztényként, nagylelkű és önzetlen szeretettel vágyom szeretni minden testvéremet. Ebben az imádságban is azt kérem, hogy a Te folyamatos jelenléted tudatomig és szívem mélyéig hatoljon, s így békében és bátorsággal tudjak szembenézni a mai nap nehézségeivel és kísértéseivel. 

Kérés: Uram, adj nekem hitet, hogy mindenkor bátor és kitartó tanúd legyek a nyilvánosság előtt!

1. A tanítványokat még mindig győzködni kell. Péter és a többi apostol, akik Galileába elkísérték Jézust, már megtapasztalták a vigasztalást, amelyet a feltámadott Krisztussal való találkozás jelent. Hittek abban, hogy az Úr valóban feltámadt. Péter lelki sebei Krisztus háromszori megtagadása miatt majdnem begyógyultak, de még mindig nincs annyira meggyőzve, hogy újra bátran megvallja Őt a nyilvánosság előtt. Még nem készült fel a küldetésre. Úgy tűnik, mintha erős vágyat érezne arra, hogy visszatérjen régi, kényelmes megszokott életébe, a halászathoz. Az apostolok követik Péter utasításait – akinek elsőbbsége már itt megmutatkozik – mivel többiek még teljesen zavarodottak, hiszen szívüket még nem járta át a feltámadás kegyelme, hogy újra igazi apostolok lehessenek.

2. Az Úr maga terem gyümölcsöt. Jézus az utolsó vacsorán utalt arra, hogy a tanítványok a szőlővesszők a szőlőtőn, teljesen tőle függnek. Sőt, továbbmegy: „Nélkülem semmit sem tehettek!” (Jn 15, 5). A tanítványok nagyon hamar szembesülnek ennek igazságával, amikor képtelenek halat fogni. Már elmúlt az éjszaka is, és tovább próbálkoznak, de mindhiába. Reggelre teljesen kimerültek. Az Úr tanácsot ad nekik a partról, de ahogyan Mária Magdolna és az emmauszi tanítványok, ők sem ismerik fel Jézust. Nagyobb hitre lenne szükségük. Nekem is azt kellene kérnem Jézustól, hogy növelje hitemet, így a kihívások ellenére is képes legyek felismerni az Ő jelenlétét a mindennapjaimban és a környezetemben.

3. „Az Úr az!” A tanítványoknak most ugyanabban a hitélményben van részük a feltámadott Krisztussal, mint Mária Magdolnának. Fokozatosan ráébrednek, hogy már nem csak arról van szó, hogy felismerik-e Jézust testben, hanem a hit szemével kell látniuk Őt. Úgy tűnik, hogy a tanítvány, akit Jézus szeretett, mindegyikük között a legjobban megindult; ő emlékszik vissza a néhány évvel azelőtt történt első csodás halfogásra, és végül felismeri Krisztust: „Az Úr az!”. Péter azonnal csatlakozik a felismeréshez és buzgón a vízbe veti magát, hogy elsőként üdvözölhesse Jézust. Ez az új Istenélmény készíti fel a tanítványokat új küldetésükre, az „emberhalászatra”, amit a csodálatos halfogáskor a bőséges fogástól roskadozó háló szimbolizál.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretnélek Téged követni, és kitartó lenni a hitben; de ahogyan tanítványaid, akiknek megjelentél, én is ismerem gyarlóságaimat és félelmeimet. Adj nekem bátorságot, hogy a Te utadról hathatósan tudjak tanúskodni. 

Elhatározás: Ma újragondolom az életemet. Biztos akarok lenni abban, hogy valóban tanúságtevője vagyok-e annak a Jézusnak, akit a hit szemével láttam.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.