Krisztus a test feltámadásának valóságára tanít minket
2019. április 25. Húsvét nyolcada – csütörtök
Szent Márk evangélista
P. Gregory Woodward, LC
 

Lk 24,35-48
Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és azt, hogy hogyan ismerték fel őt a kenyértöréskor. Amíg ezekről beszéltek, Jézus maga állt meg közöttük, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!” Megrémültek és féltek, mert azt hitték, hogy szellemet látnak. De ő megkérdezte tőlük: ,,Miért rémültetek meg, és miért támad kétely szívetekben? Nézzétek meg a kezemet és lábamat, hogy valóban én vagyok! Tapintsatok meg, és lássátok, mert a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van.” Ezt mondta, azután megmutatta nekik a kezét és a lábát. Mivel örömükben még mindig nem hittek, és csak csodálkoztak, azt mondta nekik: ,,Van itt valami ennivalótok?” Erre adtak neki egy darab sült halat. Elvette, és a szemük láttára evett belőle. Azután így szólt hozzájuk: ,,Ezek azok az igék, amelyeket elmondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesedni mindannak, ami meg van írva rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban.” Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat. Azt mondta nekik: ,,Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, és harmadnapon feltámadni halottaiból. A nevében megtérést kell hirdetni a bűnök bocsánatára Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.” 

Bevezető ima: Uram, növeld bennem az élő és tettre kész hitet! Erősítsd reményemet, hogy örömteli és megingathatatlan lehessen! Növeld bennem a szeretet, hogy odaadhassam magamat a Legfőbb Jóságnak, és ezáltal minden embernek! Köszönetet mondok minden kegyelmedért és jótéteményedért.

Kérés: Uram, adj nekem biztos és állhatatos hitet, amely egyszerű, tiszta és szívem mélyéig hatol!

1. Béke legyen veletek! A béke – különösen a belső béke – Krisztus jelenlétének egyik biztos jele. A feltámadott Üdvözítő béke-köszöntése, az Ő diadalának természetes jele. Ő már mindannyiunk számára győzelmet aratott a bűn és a halál felett, így teljes békében lehetünk. Azt akarja, hogy mint feltámadásának gyümölcséből, a békéjéből minél nagyobb mértékben részesedjünk.

2. „Halálra váltan” A tanítványok félelme készteti Jézust arra, hogy feltámadását bebizonyítsa. Megengedi, hogy a tanítványok megnézzék a sebeket a kezén és a lábán. Az evangélista bemutatja nagy fájdalmát amiatt, hogy először mennyire nehéz volt meggyőzni a tanítványokat. Hagyja, hogy az olvasó maga is meglepődjön a hitetlenségükön. Mindezt azért teszi, hogy az evangélium olvasói ne lepődjenek meg, ha maguknak is küzdeniük kell hitbéli nehézségekkel. Jézus feltámadásában való hitünk végső soron kegyelem és Isten ajándéka. Láthatjuk, hogy a tanítványok még akkor sem hittek Jézusnak, amikor látták átütött kezein és lábain a sebeket. Jézus segít nekik, hogy higgyenek, ezért elfogyaszt egy darab sült halat a szemük láttára, mire a tanítványok végre valóban hisznek neki.

3. „Nektek mondott szavaim.” Annak ellenére, hogy Jézus meggyőzi feltámadásáról a tanítványokat – Ő nem csak egy szellem – kétségek még maradnak szívükben. Ezért mutatja be az evangélista azt a folyamatot, ahogyan Jézus megnyitja a tanítványok értelmét az Írás szavaira. Így volt rendjén, hogy beteljesedjék az isteni terv, amelyet Mózes, a törvény és a próféták megjövendöltek: Krisztusnak szenvednie kell, és harmadnapon feltámadnia a halálból. Jézus utasítja tanítványait, hogy hirdessék a megtérés evangéliumát a világ végéig, és isteni tervének részeseivé teszi őket. Annak ellenére, hogy ez a terv titok marad számunkra, a feltámadott Üdvözítő arra tanít minket, hogy bízzunk benne, és teljes szívünkkel lépjünk be Isten tervébe, az Ő titkába.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézusom, szeretném élő és cselekvő hittel egész életemet átadni Üdvözítő Tervednek. Segíts, hogy kitartó legyek életem minden nehézségében és küzdelmében. Segíts, hogy mindenkor szilárdan higgyek benned, és téged szemlélve követed lehessek mások számára a világban. 

Elhatározás: Ma írok egy levelet valakinek, vagy beszélgetek legalább valakivel, akiről tudom, hogy elfordult Istentől és a vallás gyakorlásától. 


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.