Júdás
2019. április 17. – Nagyszerda
P. Christopher Scroggin LC

Mt 26,14-25
Ekkor egy a tizenkettő közül, akit karióti Júdásnak hívtak, elment a főpapokhoz és azt mondta nekik: ,,Mit akartok nekem adni, hogy átadjam őt nektek?” Azok megígértek neki harminc ezüstöt. Attól fogva kereste a kedvező alkalmat, hogy elárulja őt. A kovásztalan kenyerek első napján odamentek a tanítványok Jézushoz és azt mondták: ,,Hol akarod, hogy elkészítsük neked a húsvéti vacsorát?” Ő azt felelte: ,,Menjetek el a városba ehhez és ehhez, és mondjátok meg neki: ,,A Mester üzeni: Az időm közel van, tanítványaimmal együtt nálad fogom megtartani a húsvétot.” A tanítványok úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik, és elkészítették a húsvéti vacsorát. Amikor beesteledett, asztalhoz ült a tizenkettővel. Miközben ettek, így szólt: ,,Bizony, mondom nektek: egy közületek elárul engem.” Erre nagyon elszomorodtak és egyenként elkezdték kérdezgetni őt: ,,Csak nem én vagyok az, Uram?” Ő így válaszolt: ,,Aki velem együtt mártja kezét a tálba, az árul el engem. Az Emberfia ugyan elmegy, amint meg van írva róla, de jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja. Jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik.” Ekkor megszólalt Júdás, aki elárulta őt: ,,Csak nem én vagyok az, Rabbi?” Ő azt felelte neki: ,,Te mondtad.”

Bevezető ima: Mennyei Atyám, segíts elmélkednem Júdás árulásán. Beismerem, hogy Júdás is Jézus választottja volt és meg volt a szíve, hogy jó apostol legyen, de elbukott. Nekem is meg van a lehetőségem, hogy Fiadnak jó apostola legyek, vagy eláruljalak, mint Júdás. Segíts, hogy soha ne a saját erőmben bízzak, hanem a Te kezedbe tegyem le életem!

Kérés: Úr Jézus, engedd, hogy megtapasztaljam megbocsátásodat és szeretetedet, mivel én is bűnös vagyok, és oly sokszor elárultalak a bűneimmel.

1. Az áruló. Júdás árulása sokak számára a gonoszság megtestesítője. Gyakran azt gondoljuk, hogy ő más volt, mit a többi apostol, rosszabb volt. És mégsem, hiszen az Utolsó Vacsorán senki sem néz Júdásra, mint árulóra. Mindenki azt kérdezi: „Én vagyok az?” A kívülállók számára semmi különös dolog nem volt, ami a többiektől megkülönböztette volna Júdást. Igen, nagyon könnyű úgy föltüntetni vagy elrejteni a legbelsőbb szándékainkat, hogy kívülről engedelmes és buzgó hívőknek tűnjünk. Azonban Isten ismeri a szívünket. Mik azok a rejtett dolgaim, amivel Krisztust elárulom a mindennapjaimban?

2. Ki lenne az? Az apostolok kérdezgetik, hogy nem ők az árulók? Miért? Mert ismerték magukat. Mindegyikük tudta, hogy legbelül milyen gyenge volt. Nehéz és veszélyes időkben éltek. Bármelyiküket letartóztathatták és kényszeríthették volna, hogy árulják le Jézus tartózkodási helyét. Az ő életük is kockán forgott, de meg tudták volna tenni, hogy nem árulják el Jézust, és kitartanak mellette hűségesen, ha ők kerültek volna hasonló helyzetbe? Őszintéknek kell lennünk saját magunkhoz, hogy felismerjük, bennünk is rejtőzködik egy kis áruló. Nekünk is meg kell térnünk Istenhez és minden nap meg kell újítanunk Iránta való szeretetünket.

3. Csak nem én vagyok az, Rabbi? Júdás nem volt mindig rossz, csak azzá lett. Júdás azzal az őszinte szándékkal ment Jézushoz, hogy higgyen benne és kövesse Őt; különben Jézus nem választotta volna ki őt. Júdás apostoli hivatást kapott és olyan jó apostol lehetett volna, mint a többiek. Azonban egyre jobban elhanyagolta, hogy Jézus átalakítsa életét. Egyszer aztán teljesen elszakadt Jézustól, többé már nem munkálkodott azon, hogy építse Jézussal a kapcsolatát és egyre jobban szeresse Őt. A kafarnaumi beszéd után, amelyben Jézus az Élet Kenyerének (vö. Jn 6) nevezte magát, az körülötte állók és még az apostolok is ezt mondták: „Kemény beszéd ez, ki hallgatja?” Talán itt vesztette el Júdás a hitét. Azzal, hogy ekkor nem hagyta el Jézust, hanem egy maradt a tizenkettő közül, árulásának kezdete volt. Idővel Jézus jelenléte egyre kibírhatatlanabb lett számára, hiszen már nem szerette Őt. Az én életemben csupán elviselem Jézust, vagy valóban szeretem Őt? Mit tudok, és mit kell tennem, hogy erősödjön a barátságunk?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, világossá vált számomra: senki sem lehet biztos abban, hogy nem lesz-e valaha árulód. Még a saját magad által kiválasztottak közül is az egyik elárult, pedig három éven át együtt élt veled, látta a csodákat, amiket tettél, s hallotta szavaidat. Én is oly sokszor elárultalak bűneimmel Talán ezek nem voltak olyan égbekiáltóak, mint Júdásé, de elárultalak téged. Amikor az emberektől való félelmemben nem merek tanúságot tenni rólad; amikor csak hallgatom az ellened és Egyházad elleni támadásokat anélkül, hogy megvédenélek. Szenvedésed erősítsen meg elkötelezettségemben!

Elhatározás: Ma tanúságot teszek a hitemről legalább egy embernek, és semmilyen módon nem foglak elárulni.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.